Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vasile Marica a fost reales preşedinte al "Sed Lex"

Vineri, 19 Noiembrie 2010 (16:02:57)

Vasile Marica a fost reales, vineri, în funcţia de preşedinte al Alianţei "Sed Lex", în cadrul Congresului organizaţiei sindicale, care se desfăşoară la Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX..

Vasile Marica a declarat corespondentului MEDIAFAX, la încheierea întâlnirii, că "şi-a recăpătat vigoarea şi poate să se reapuce de luptă cu Guvernul".

El a spus că şi-a depus mandatul, în urmă cu câteva săptămâni, în faţa colegilor săi şi a cerut o dezbatere legată de ce greşeli a făcut, cerându-le să decidă dacă acceptă candidatura sa în continuare.

"Dacă înainte am crezut că oamenii nu mai au încredere în mine, acum mi-am recăpătat vigoarea şi pot să mă reapuc de luptă cu Guvernul, în continuare", a spus Marica.

El a fost reales, vineri, preşedinte al Alianţei "Sed Lex", cu votul majorităţii delegaţilor prezenţi la Congresul care se desfăşoară la Sibiu.

El a declarat că a mai avut trei contracandidaţi, dar aceştia şi-au retras candidaturile pe parcursul şedinţei.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, anunţa, în 16 octombrie, în perioada protestelor angajaţilor de la Fianţe, că şi-a depus mandatul de lider de sindicat.

"Mi-am dat demisia de onoare, pentru că nu am reuşit să manageriez bine protestul. Am oprit o acţiune superbă care mergea foarte bine. O colegă mi-a spus să nu oprim protestul pentru că ăştia nu se vor ţine de cuvânt, dar eu am oprit-o", spunea Marica.

În 13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor au protestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele. Aceştia au fost reprezentaţi atunci la negocierile cu ministrul Finanţelor şi cu preşedintele ANAF de către Vasile Marica. Instalat ca lider "ad-hoc", acesta a început negocierile cu Gheorghe Ialomiţianu, cu scopul de a rezolva problema stimulentelor celor nemulţumiţi.

În următoarele câteva ore, Marica a făcut un du-te - vino între discuţiile cu ministrul, în biroul acestuia, şi cele cu sindicaliştii adunaţi în hol, la care ieşea periodic pentru a-i informa despre mersul negocierilor. După o primă negociere, sindicalistul s-a instalat drept "cap al turmei", aşa cum chiar el avea să spună, şi a început să organizeze protestul spontan, ocupându-se cu zel de logistică: apă, mâncare şi ceai pentru protestatarii care deja scandau că sunt pregătiţi să rămână peste noapte la serviciu.

Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.

În urma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor. În final, doar liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finanţelor privind acordarea acestor drepturi băneşti.

Vasile Marica a refuzat să participe la discuţiile de la Ministerul Finanţelor şi anunţa că îşi depune demisia, în condiţiile în care nu a reuşit să ducă greva angajaţilor de la Ministerul Finanţelor la bun sfârşit şi să obţină pentru toţi acordarea stimulentelor.

Tăierea sporurilor la Ministerul de Finanţe a afectat-o şi pe soţia "liderului ad-hoc" al funcţionarilor protestatari. Mălina Marica, angajată a Ministerului, a trecut de la 10.000 de lei la 3.000 de lei salariu, scria "Gândul", în 14 octombrie.

Mălina Marica, soţia lui Vasile Marica, liderul ad-hoc al protestului spontan de la Ministerul de Finanţe, a câştigat, în anul 2009, 126.256 de lei - venit plătit de statul român, pentru funcţia de director adjunct al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă, din Ministerul de Finanţe. Aceasta înseamnă mai mult de 100 de milioane de lei vechi pe lună.

Cu un an în urmă, Mălina Marica "a adus acasă" jumătate din această sumă, "doar" 65.890 de lei, conform declaraţiilor de avere postate pe site-ul MF. Pe de altă parte, familia Marica are de rambursat un credit ipotecar de 150.000 de euro, contractat în anul 2008, pe o perioadă de 30 de ani, pentru construirea unei case la Otopeni.

Familia Marica mai deţine, pe lângă terenul şi casa de la Otopeni, un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 98 mp. Rata la un credit de 150.000 de euro, pe 30 de ani, se cifrează în jurul sumei de 1.500 de euro - 6.400 de lei. După eliminarea stimulentelor, Mălina Marica a rămas doar cu salariul - circa 3.000 de lei. Indemnizaţia lui Vasile Marica, de preşedinte al Alianţei "Sed Lex", este confidenţială.

Vasile Marica este preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" din 2005, funcţie în care a fost ales după ce a condus Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe. Anterior, Vasile Marica a fost preşedintele Sindicatului Naţional Vamal Unirea (1995) şi preşedintele Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici din România (din 1998 până în 2005).

Marica va împlini 45 de ani în 26 noiembrie, este căsătorit şi are doi copii. Liderul "Sed Lex" este inginer, masterand în Integrare Europeană şi membru în Constituanta pentru Europa de S-E a Internaţionalei Serviciilor Publice şi în Comisia Bursa Specială a Guvernului României, potrivit datelor puhblicate pe site-ul alianţei sindicale.

Alianţa "Sed Lex" reprezintă 64.091 de membri şi are în compinenţă mai multe federaţii şi sindicatele afiliate acestora: Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a Sindicatelor Muncii şi Protecţiei Sociale, Federaţia Sindicatelor Statisticienilor din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie "Pro Lex" şi Filialele Judeţene ale Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "Sed Lex".  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Marica a fost reales preşedinte al "Sed Lex".
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vasile Marica a fost reales preşedinte al "Sed Lex"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei