Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 nov 2010 - Anul XV, nr. 264 (4555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii ameninţă cu proteste dacă nu vor fi oprite concedierile din instituţiile de cultură

Marţi, 9 Noiembrie 2010 (15:05:08)

Sindicaliştii ameninţă cu proteste dacă nu vor fi oprite concedierile din instituţiile de cultură, cerând Ministerului Culturii să renunţe la disponibilizarea a peste 600 de artişti, personal tehnic şi administrativ de specialitate şi să asigure "un buget decent" pentru Cultură în 2011.

Sindicaliştii afiliaţi la Uniunea Sindicatelor din ramura Cultură (USRC), Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) şi Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) îşi exprimă totalul dezacord faţă de proiectul Guvernului de reducere a numărului de salariaţi din instituţiile de spectacole şi concerte, se arată într-un comunicat de marţi al Blocului Naţional Sindical (BNS), la care sunt afiliate aceste organizaţii.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale susţin că guvernanţii nu s-au consultat cu partenerii sociali când au propus concedierea a 638 de artişti, personal tehnic şi administrativ de specialitate din instituţiile de cultură.

"Instituţiile de spectacole şi concerte au fost deja obligate să diminueze numărul de angajaţi, în unele cazuri cu până la 20 la sută, din cauza blocării posturilor din ultimii trei ani. Artiştii interpreţi, personalul tehnic de specialitate sunt profund nemulţumiţi de faptul că Ministerul Culturii nu respectă principiile dialogului social", se mai arată în comunicatul citat.

Sindicaliştii mai spus că încearcă să evite declanşarea unor proteste legale, de amploare, într-o perioadă tensionată din punct de vedere social, însă constată că nu găsesc în Ministerul Culturii un partener de dialog real, cu care să poată rezolva la masa negocierilor problemele instituţiilor de cultură.

USRC, FAIR şi USIS solicită Guvernului retragerea în regim de urgenţă a proiectului de hotărâre privind reorganizarea unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi soluţionarea de urgenţă a situaţiei dramatice în care se află Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.

Sindicaliştii mai solicită încheierea actului adiţional de prelungire a Contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură cultură, conform Hotarârii Comisiei de Dialog Social din 29 martie 2010, reluarea imediată a consultărilor cu partenerii sociali conform legislaţiei în vigoare, precum şi asigurarea unui buget decent pentru Cultură în anul 2011.

Federaţiile sindicale din cultură au susţinerea Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor şi a Federaţiei Internaţionale a Actorilor.

Conform proiectului de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, postat pe site-ul Ministerului Culturii, posturile din instituţiile subordonate acestui minister vor fi reduse cu 638.

Cea mai mare reducere de personal este prevăzută la Opera Naţională Bucureşti - 60 de posturi, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Capitală - 43 de posturi şi Teatrul Naţional Bucureşti - 40 de posturi.

Alte instituţii care vor cunoaşte o reducere semnificativă a numărului de posturi sunt Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" - 36 de posturi şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - 30 de posturi.

Mai multe muzee vor avea cu peste 20 de posturi mai puţin: Complexul Muzeal Naţional "Moldova" din Iaşi (24 de posturi), Muzeul Naţional de Artă al României (29 de posturi), Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" (25 de posturi) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (23 de posturi), din Capitală.

Centrul de Pregătire Profesională în Cultură ar urma să aibă, la rândul său, cu 20 de posturi mai puţin.

Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede reducerea numărului de posturi din 36 de instituţii de cultură, precum şi din Direcţiile judeţene de Cultură şi Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) a Municipiului Bucureşti, acestea din urmă urmând să aibă în total cu 50 de posturi mai puţin.

Proiectul de Hotărâre de Guvern mai prevede trecerea Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa în cea a Ministerului Culturii, în contextul reorganizării şi restructurării instituţiilor publice finanţate de la bugetul autorităţilor locale, conform OUG 63/2010.

Reprezentanţii Ministerului Culturii declarau pentru MEDIAFAX, în luna august, că circa 600 de angajaţi din instituţiile din subordinea MCPN vor fi disponibilizaţi, pentru o economie estimată la circa 1,6 milioane de lei pe lună, precizând totodată că nu vor fi făcute reduceri de personal din aparatul propriu al ministerului, care are aprobate 158 de posturi, dintre care, în prezent, sunt ocupate 122.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii ameninţă cu proteste dacă nu vor fi oprite concedierile din instituţiile de cultură.
 Vizualizări articol: 460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii ameninţă cu proteste dacă nu vor fi oprite concedierile din instituţiile de cultură0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei