Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 nov 2010 - Anul XV, nr. 264 (4555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAI: Românii care solicită paşaport ar putea să nu prezinte şi copii ale actelor, ci doar originale

Marţi, 9 Noiembrie 2010 (14:55:18)

Românii care solicită paşaport ar putea să nu prezinte şi fotocopii ale actelor anexate cererii, ci doar originalele, care ar putea fi scanate şi înapoiate cetăţenilor, potrivit unui proiect de HG supus dezbaterii publice până în 22 noiembrie, pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Modificările propuse vizează Normele metodologice de aplicare a Legii 284/2005, privind preluarea şi prelucrarea cererilor de eliberare a paşapoartelor, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Totodată, MAI precizează că modificările aduse Legii 248 privind regimul liberei circulaţii a românilor în străinătate au vizat stabilirea cadrului juridic adecvat, corelat cu cel comunitar, pentru emiterea paşapoartelor biometrice, începând cu data de 31 decembrie 2008.

În 31 ianuarie 2010 a expirat termenul până la care autorităţile care nu erau dotate cu echipamentele tehnice necesare eliberării paşapoartelor electronice au primit şi soluţionat cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple. Odată cu trecerea la noul sistem de emitere a paşapoartelor biometrice, având în vedere modificările privind modalitatea de preluare a cererilor de eliberare a paşapoartelor, aplicaţia informatică aferentă şi dificultăţile apărute în practică, a apărut necesitatea modificării sau completării anumitor dispoziţii cuprinse în normele metodologice de aplicare a Legii 248/2005, respectiv a abrogării unora dintre acestea, se mai arată în nota de fundamentare.

Astfel, printre modificările propuse de MAI se numără posibilitatea preluării fotografiei în cazul persoanelor care poartă ochelari, în condiţiile prevăzute de standardele Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO).

De asemenea, se elimină obligaţia solicitantului paşaportului de prezentare a fotocopiilor documentelor anexate cererii. Astfel, va fi necesară doar prezentarea documentelor respective în original, care vor fi scanate şi înapoiate cetăţeanului.

Totodată, românii şi-ar putea anula paşaportul anterior, prin cerere scrisă, în momentul înmânării paşaportului electronic simplu. În acest mod, posesorul unui document de călătorie valabil ar putea călători în străinătate şi până la eliberarea paşaportului simplu.

Printre propuneri se numără şi posibilitatea ridicării paşaportului de la orice serviciu public comunitar sau de la orice reprezentanţă diplomativă a României în străinătate, indiferent de locul depunerii cererii de eliberare a acestuia.

În cazul restabilirii domiciliului în România, odată cu eliberarea cărţii de identitate, paşaportul în care este trecut domiciliul din afara ţării ar deveni nul şi s-ar restitui direct titularului, fără a mai fi transmis la structura de paşapoarte emitentă.

În plus, proiectul de HG stabileşte persoanele care pot depune cererile de eliberare a paşapoartelor pentru cei puşi sub interdicţie, precum şi documentele ce trebuie să însoţească aceste cereri.

Nu în ultimul rând, se reglementează modalitatea de transliterare a numelor şi/sau prenumelor care conţin caractere care nu aparţin alfabetului latin, în conformitate cu standardele Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) privitoare la documentele de călătorie, precum şi anumite aspecte legate de modul de înscriere a componentelor de nume sau prenume, în cazul în care acestea depăşesc numărul de caractere alocat câmpurilor respective sau în cazul în care acestea conţin anumite semne ortografice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAI: Românii care solicită paşaport ar putea să nu prezinte şi copii ale actelor, ci doar originale.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
MAI: Românii care solicită paşaport ar putea să nu prezinte şi copii ale actelor, ci doar originale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei