Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 nov 2010 - Anul XV, nr. 264 (4555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Dacă Legea educaţiei nu e adoptată până la finele anului, nu mai putem continua în coaliţie

Marţi, 9 Noiembrie 2010 (13:06:08)

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care este vicepreşedinte executiv al UDMR, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că dacă Legea educaţiei nu va fi adoptată până la sfârşitul acestui an, formaţiunea pe care o reprezintă nu mai poate continua colaborarea în coaliţia de guvernământ.

"Legea educaţiei este un proiect legislativ foarte important pentru întreaga Românie, nu numai pentru minorităţi, iar dacă acest proiect legislativ nu trece până la sfârşitul acestui an, noi considerăm că nu mai putem continua colaborarea în coaliţie", a spus Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a mai afirmat că, în opinia sa, este momentul ca actuala coaliţie de guvernământ să demonstreze că are majoritatea la Senat şi să se mobilizeze pentru a trece Legea educaţiei.

"Nu este numai un avantaj al minorităţilor, este foarte important pentru întreaga societatea românească să avem o lege a educaţiei la 1 ianuarie şi să începem anul şcolar viitor fără sincope", a mai spus Borbely.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, luni, după întâlnirea cu grupurile parlamentare, că Uniunea aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale pentru a vedea dacă există posibilitatea de a se mai gândi la angajarea răspunderii pe Legea educaţiei sau la alte modalităţi de adoptare a acesteia.

"În acest moment, aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale să vedem dacă ne dă posibilitatea să ne mai gândim la angajarea răspunderii sau trebuie să găsim alte modalităţi de adoptare a legii. După ce vom avea această motivare şi o vom analiza, vom putea decide cum mergem mai departe. Dar, repet, fără o lege, o nouă lege a educaţiei nu putem merge mai departe", a spus Marko Bela după întâlnirea cu parlamentarii Uniunii.

El a precizat că grupurile parlamentare au analizat, în detaliu, situaţia creată în urma blocării adoptării Legii educaţiei, el subliniind că poziţia parlamentarilor maghiari coincide cu ceea ce a declarat şi după Consiliul Permanent al UDMR, şi anume că Uniunea şi-a asumat răspunderea guvernării pe baza unui program comun, în care au fost incluse deziderate ale UDMR.

"Pe de o parte ne-am asumat o contribuţie la rezolvarea problemelor legate de criza economică, pe de altă parte am preconizat continuarea unei reforme generale a societăţii româneşti în privinţa educaţiei, descentralizarea, reforma reţelei şcolare şi am preconizat lărgirea drepturillor minorităţilor. Putem continua drumul cu partenerii de coaliţie dacă mai departe vom avea garanţii că aceste deziderate vor fi îndeplinite, întrucât nu sunt numai ale noastre", a spus Marko Bela.

Solicitat să comenteze acuzaţiile aduse de opoziţie, conform cărora Uniunea ar cere, în schimbul neadoptării Legii educaţiei, mai mulţi bani de la buget pentru judeţele unde predomină maghiarii, Marko Bela a apreciat că în acest moment nu poate fi împărţită decât sărăcia.

"Legea educaţiei nu este o monedă de schimb. O astfel de acuzaţie demonstrează un anumit mod de gândire sau o anumită mentalitate şi anume că cei care guvernează pentru bani. Nu. Noi guvernăm pentru realizarea unor deziderate de reformă, nicidecum pentru un buget mai larg. Bugetul este important, dar în acest moment cred că putem împărţi numai sărăcia", a mai spus Marko Bela.

Consiliul Permanent al UDMR s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, pentru a analiza situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.

Marko Bela a declarat, după şedinţa Consiliului Permanent, că Uniunea aşteaptă de la PDL, în următoarele zile, soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei, menţionând că dacă legea nu va fi deblocată Uniunea nu va putea merge "mai departe".

Conducerea PDL a decis, luni, să-i dea preşedintelui Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, un mandat de două săptămâni pentru adoptarea Legii educaţiei, în cazul în care motivarea deciziei CC nu va da posibilitatea asumării din nou a răspunderii pe acest act normativ.

"Domnul Hărdău are un mandat extrem de important. În situaţia în care motivaţia Curţii Constituţionale nu ne va permite să ne asumăm din nou răspunderea pe Legea educaţiei, domnul Hărdău are mandat ca în două săptămâni să treacă legea prin Senat. La cum îl cunosc, cred că se va ocupa şi va duce la îndeplinire acest mandat", a declarat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, după şedinţa BPN al PDL.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Dacă Legea educaţiei nu e adoptată până la finele anului, nu mai putem continua în coaliţie.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Dacă Legea educaţiei nu e adoptată până la finele anului, nu mai putem continua în coaliţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei