Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 nov 2010 - Anul XV, nr. 259 (4550)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS semnalează risc crescut de trichineloză şi recomandă carnea de porc din spaţii autorizate sanitar

Miercuri, 3 Noiembrie 2010 (14:26:11)

Ministerul Sănătăţii atenţionează asupra riscului mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză şi recomandă populaţiei să cumpere carne de porc numai din spaţii autorizate sanitar, după ce 138 de persoane din judeţul Bihor s-au îmbolnăvit.

"În judeţul Bihor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a început deja o anchetă epidemiologică după ce 138 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de porc cumpărată din locuri neautorizate", precizează Ministerul Sănătăţii, miercuri, într-un comunicat de presă.

Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, arată ministerul.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a anunţat, marţi, că a început o anchetă după ce 49 de persoane au fost internate cu trichineloză în urma consumului cărnii de porc cumpărată de la un bărbat din localitatea bihoreană Cheţ.

"Din ancheta epidemiologică preliminară rezultă că în 2 octombrie 2010, în localitatea Cheţ, o persoană a cumpărat un porc de aproximativ 200 kilograme, pe care l-a sacrificat şi comercializat în intervalul 2-5 octombrie 2010, fără a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievaţi susţin că au întrebat vânzătorul în legătură cu acest aspect", spuneau reprezentanţii DSP Bihor.

Primul pacient a fost internat abia în 26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat după perioada de incubaţie, cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, iar în zilele care au urmat tot mai multe persoane s-au prezentat la spital. Majoritatea bolnavilor sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, dar şi la Spitalul Municipal Maghita.

Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, (un parazit localizat intracelular, atât în stadiul larvar, cât şi ca adult) care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Potrivit medicilor, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie (stare de slăbiciune).

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică "în sânge" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă), achiziţionarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, cât şi tăierea clandestină a animalelor.

Boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin consumul cărnii infestate.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS semnalează risc crescut de trichineloză şi recomandă carnea de porc din spaţii autorizate sanitar.
 Vizualizări articol: 402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS semnalează risc crescut de trichineloză şi recomandă carnea de porc din spaţii autorizate sanitar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei