Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Am comunicat partidelor că OUG 50 nu este retroactivă

Marţi, 2 Noiembrie 2010 (17:07:27)

Şeful statului a declarat, marţi, că a comunicat partidelor că OUG 50 nu este retroactivă ci "reglementează viitorul pentru că există tentaţia băncilor de a introduce noi comisioane, noi obligaţii de plată pentru cei care a credite şi mai ales pentru cei care întârzie şi îşi reeşalonează creditele"

Traian Băsescu a făcut declaraţia la finalul consultărilor de la Cotroceni cu partidele şi structurile parlamentare din arcul guvernamental, precizând că este susţinător al ideei ca în cazul rambursării anticipate a unui credit să nu se plătească niciun comision.

"Punctul de vedere pe care l-am comunicat partidelor a fost că Ordonanţa, care sperăm va deveni lege, nu este cu aplicare retroactivă. Ea vizează strict ceea ce se întâmplă în relaţia bănci - clienţi în momentul de faţă. Deci nicio bancă nu poate spune că ordonanţa vizează comisioanele şi dobânzile pe care le-ar fi plătit clientul înainte de apariţia acestei ordonanţe", a spus Băsescu.

El a ţinut să sublinieze că ordonanţa "reglementează viitorul pentru că există tentaţia băncilor de a introduce noi comisioane, noi obligaţii de plată pentru cei care au credite şi mai ales pentru cei care întârzie şi îşi reeşalonează creditele".

"Poziţia mea în faţa Fondului, ca de altfel şi a Guvernului dar şi poziţia discutată astăzi a fost că ordonanţa trebuie transformată în lege", a spus preşedintele.

El a atras atenţia că există o serie de aspecte de care trebuie ţinut cont. "Cel care reglează în mod direct şi cel care reglementează în mod direct activitatea băncilor comerciale este Banca Naţională. Ea poate să interzică lansarea sau menţinerea pe piaţă a unui produs bancar şi nu altcineva. În schimb, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului poate sesiza Banca Naţională să ia măsuri legat de interzicerea unui produs bancar, spre exemplu", a atras atenţia şeful statului.

"În al doilea rând, criteriul care trebuie îndeplinit este criteriul echităţii, adică trebuie găsit acel echilibru în care, pe de-o parte, clientul să nu fie scutit de plata obligaţiilor asumate iniţial pentru că banii pe care i-a primit de la bancă nu sunt banii băncii, sunt banii deponenţilor, ai firmelor, ai persoanelor fizice şi ei trebuie rambursaţi chiar dacă discutăm despre o rambursare în condiţii de renegociere a timpului de rambursare", a mai spus şeful statului.

Băsescu a adăugat că legea va trebui, pe de altă parte, "să prevină tentaţia băncilor de a transfera în spatele beneficiarilor de credite, prin noi comisioane, prin creşteri de comisioane" pierderile din credite neperformante.

"Sunt un susţinător fără rezerve al neplăţii niciunui comision în situaţia în care are loc o plată anticipată a creditului", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că va promulga legea privind contractele de credit pentru consumatori dacă OUG 50/2010 va fi modificată în Parlament în sensul limitării atribuţiilor ANPC asupra băncilor, dar şi referitor la relaţia client-bancă.

Şeful statului a precizat că, în discuţiile cu FMI, la care a participat ca mediator, s-a convenit că ANPC nu poate şi nici nu are calitatea de a închide activitatea unei bănci, acest lucru revenind BNR.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a arătat că al doilea lucru convenit, şi care reprezintă cea de-a doua condiţie pentru a promulga legea, ţine de modificarea OUG 50/2010 în Parlament în sensul de a identifica un echilibru just în relaţia dintre client şi bancă, în aşa fel încât nici băncile să nu recupereze din pierderi "pe spinarea" clienţilor, dar nici clienţii să nu profite de situaţia de criză şi să nu-şi mai ramburseze creditele. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Am comunicat partidelor că OUG 50 nu este retroactivă.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Am comunicat partidelor că OUG 50 nu este retroactivă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei