Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 oct 2010 - Anul XV, nr. 235 (4526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Aşteptăm expertiza MJ privind constituţionalitatea bazei de calcul a salariilor diminuate

Miercuri, 6 Octombrie 2010 (20:10:52)

Sindicatele aşteaptă până vineri expertiza Ministerului Justiţiei şi a Consiliului Legislativ privind baza din legea unitară de salarizare, în opinia lor fiind neconstituţional ca în noua lege să se ia în calcul salariile diminuate cu 25 %, a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Discuţia de miercuri de la Ministerul Muncii, între ministrul Ioan Botiş şi sindicate, s-a axat pe principiul de bază al legii salarizării unitare în sectorul bugetar, respectiv baza de raportare, care se doreşte a fi modificată prin noua lege, schimbând baza din decembrie 2009 în decembrie 2010, adică cu salariile reduse, a precizat Hossu.

"Am atras atenţia că toată expertiza consultată în diferitele medii spune că acest lucru este neconstituţional şi că de la 1 ianuarie 2011 salariile trebuie aduse la nivelul din iunie 2010, respectiv de aplicare a Legii 118. S-a amânat şedinţa pentru vineri pentru a avea expertiza Ministerului Justiţiei pe de o parte şi pe de altă parte un punct de vedere consultativ din partea Consiliului Legislativ. Sperăm să fie şi alte instituţii abilitate care să îşi poată exprima un punct de vedere consultativ", a explicat liderul "Cartel Alfa".

În momentul în care articolele din lege, care fac referire la bază sunt neconstituţionale, trebuie să se revină la nivelul din iunie 2010, indiferent dacă se face sau nu alt proiect de lege, fondul de salarii alocat pentru 2011 va fi depăşit, numai prin revenire, şi atunci este necesară o corecţie, ceea ce presupune o rearanjare ori a PIB-ului, ori a veniturilor la bugetul de stat, pentru ca resursele să poată fi acoperite şi să se încadreze în prevederile stabilite cu FMI, a mai spus Hossu.

"Bugetul de stat reprezintă în acest moment, raportat la Produsul Intern Brut, 32,2 - 32,4 la sută. Majoritatea statelor europene au cel puţin 39 la sută, în mod normal au 45 sau 48 la sută. Practic statul trebuie să îşi facă rolul principal de colectare a taxelor existente, nu să mărească aceste taxe, ceea ce ar însemna că statul nu corectează evaziunea fiscală", a explicat liderul sindical.

Bogdan Hossu a spus că, dacă se va decide că este neconstituţional să se aplice ca bază de calcul salariile reduse cu 25 la sută, bugetarii revin la salariile din iunie 2010 şi vor fi îngheţate în 2011 la acest nivel, dacă nu se schimbă structura bugetului de stat.

Hossu a adăugat că statul ar mai trebui să disponibilizeze încă 15.000 de bugetari. Potrivit raportărilor, au fost deja date afară aproximativ 55.000 de persoane din sistemul public.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Aşteptăm expertiza MJ privind constituţionalitatea bazei de calcul a salariilor diminuate.
 Vizualizări articol: 913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Aşteptăm expertiza MJ privind constituţionalitatea bazei de calcul a salariilor diminuate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei