Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 oct 2010 - Anul XV, nr. 235 (4526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţile maghiare anunţă că în Dunăre nu va ajunge o cantitate însemnată de poluant

Miercuri, 6 Octombrie 2010 (15:57:22)

Autorităţile maghiare au comunicat, miercuri dimineaţă, că, în urma eforturilor de a bloca unda de poluare generată de accidentul ecologic din vestul ţării, în Dunăre nu va ajunge "o cantitate însemnată de poluant", guvernul ungar precizând că nu solicită, pentru moment, asistenţă internaţională.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" au comunicat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că au fost informaţi de autorităţile de la Budapesta că operaţiunile de decontaminare a râurilor Torna şi Markal, afectate de accidentul ecologic de luni, au presupus împrăştierea a peste 400 de tone de nitrat de calciu şi nitrat de magneziu, precum şi a peste o mie de tone de ipsos. Scopul acestei intervenţii a fost re-echilibrarea coeficientului de metale grele conţinut de apele celor două râuri.

În plus, echipele de intervenţie au instalat pe cele două râuri interne mai multe baraje, cu scopul de a încetini cursul apei şi de a ajuta astfel la sedimentarea metalelor grele deversate.

"În aceste condiţii, autorităţile maghiare speră că în Dunăre nu va ajunge o cantitate însemnată de poluant", au declarat reprezentanţii ANAR.

Pe de altă parte, reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au făcut calcule pe baza debitelor Dunării şi au ajuns la concluzia că unda de poluare ar ajunge, de la Budapesta la Baziaş, la intrarea în România, în patru-cinci zile.

"În cazul în care nu ar reuşi să ţină unda de poluare în râurile afectate şi aceasta ar ajunge în Dunăre, de la Budapesta până la intrarea în România, la Baziaş, aceasta ar ajunge în patru zile şi jumătate - cinci", au precizat reprezentanţii INHGA, timp "suficient", conform autorităţilor de la Budapesta, pentru ca metalele grele deversate după accident să se sedimenteze şi să nu afecteze calitatea apei în România.

Guvernul ungar a instituit, marţi dimineaţă, starea de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de scurgerea de reziduuri chimice după spargerea unui bazin de stocare a reziduurilor chimice provenite din prelucrarea bauxitei.

Potrivit datelor ministerului român al Mediului, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri, cu un Ph de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Markal, aflat în Vestul Ungariei.

Presa maghiară a relatat că, în urma accidentului, satul Kolontar a fost inundat de reziduuri, patru persoane, între care şi un copil în vârstă de trei luni, au murit, iar alte patru sunt date dispărute. Alţi 120 de oameni sunt răniţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile maghiare anunţă că în Dunăre nu va ajunge o cantitate însemnată de poluant.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţile maghiare anunţă că în Dunăre nu va ajunge o cantitate însemnată de poluant0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei