Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 sep 2010 - Anul XV, nr. 227 (4518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" respinge ierarhia propusă pentru Sănătate în Legea salarizării

Luni, 27 Septembrie 2010 (13:47:42)

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" respinge ierarhia propusă pentru sectorul sanitar prin proiectul Legii unice de salarizare, atrăgând atenţia că actuala grilă de salarizare nu este cea stabilită de experţii Băncii Mondiale (BM).

Comitetul Director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România a stabilit, după studierea proiectului Legii unice de salarizare, că acesta nu corespunde ierarhiei stabilite de experţii BM.

"Nu suntem de acord cu modalitatea de transpunere a ierarhiei stabilite de comisia de experţi în ierarhia propusă în actuala formă a Legii unice pentru sectorul sănătate deoarece nu s-a respectat ierarhia stabilită şi nici cu grila cu 15 coeficienţi de ierarhizare. Astfel, medicul primar are coeficientul 7 (637 puncte) în ierarhia cu 9 coeficienţi stabilită de comisia de experţi ai Băncii Mondiale şi are doar coeficientul 5,77 (clasa 72) în ierarhia cu 15 coeficienţi propusă în forma actuală a legii (când ar fi trebuit să aibă cel puţin 8,75 dacă se extinde grila de la 12 la 15 coeficienţi)", se arată într-un comunicat de luni al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

Sindicaliştii mai arată că şi asistentul medical are coeficientul 4 (364 puncte) în ierarhia cu 9 coeficienţi stabilită de comisia de experţi ai Băncii Mondiale şi are doar coeficientul 3,04 (clasa 46) în ierarhia cu 15 coeficienţi propusă în forma actuală a legii, deşi ar fi trebuit să aibă cel puţin 5 dacă se extinde grila de la 12 la 15 coeficienţi.

"Solicităm publicarea procedurilor după care ierarhia stabilită de comisia de experţi ai Băncii Mondiale pe eşantionul selectat a fost extinsă la toate funcţiile bugetare şi apoi s-a făcut trecerea la grila cu 15 coeficienţi. În opinia noastră există mari discrepanţe între ierahia stabilită de comisia de experţi şi proiectul de lege", precizează "Solidaritatea Sanitară".

Sindicaliştii susţin că diferenţele marcante între ierarhia stabilită de comisia de experţi ai BM şi ierarhia stabilită prin grila de salarizare propusă prin proiectul Legii unice de salarizare a personalului bugetar sunt uşor de observat în condiţiile în care o funcţie cu acelaşi număr de puncte ajunge să aibă un coeficient aproape dublu în ierarhia propusă în legea unică.

"Discrepanţele sunt şi mai mari în cazul funcţiilor de conducere. Exemplele de diferenţe mari între cele două ierarhii sunt numeroase. Credem că odată stabilită o ierarhie corectă, pe baza celei elaborate de comisia de experţi ai Băncii Mondiale, aceasta trebuie aplicată dintr-o dată, începând cu ianuarie 2011, şi nu etapizat", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii spun că cei 39 de miliarde de lei pot fi împărţiţi conform unui algoritm bine stabilit la toate funcţiile din sistem ierarhizate conform noii grile de salarizare şi cer o simulare pe varianta aplicării dintr-o dată a noii ierarhizări, după stabilirea corectă a ierarhiei.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor nu s-au înţeles, la discuţiile care au avut loc miercuri, pe cinci capitole din proiectul Legii salarizării unitare, printre care ierarhizarea sistemului, Ministerul Muncii susţinând varianta de la 1 la 15, iar sindicatele pe cea de la 1 la 12.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri seară, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ministerelor Muncii şi Finanţelor, că au primit promisiuni că le va fi trimis un alt text al proiectului Legii salarizării, care conţine unele completări, dar au rămas în divergenţă cinci articole, printre care sistemul de ierarhizare pe clase şi implicaţiile modului de calcul la structura bugetară.

"Există în dispută ierarhizarea sistemului, care este foarte importantă. Ministerul Muncii continuă să susţină varianta 1 la 15, iar sindicatele varianta 1 la 12. Pasul de creştere între două clase noi vrem să fie un pas uniform, iar Ministerul Muncii vrea un pas uniform procentual, ceea ce face ca un coeficient să varieze de la 0,03 la 0,5, adică la unii vor creşte salariile cu 15 lei şi la alţii cu 300 de lei", a spus Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" a precizat că reprezentanţii Guvernului au promis să trimită sindicatelor, joi, pe lângă noul text al Legii salarizării unitare, şi datele legate de simularea pe salariul minim cerută de sindicate, de 675 şi 705 de lei.

Sindicatele au adus mai multe amendamente la legea unică de salarizare, legate de anumite inadvertenţe în textul actual care condiţionează problema politicii salariale de strategia fiscal-bugetară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia "Solidaritatea Sanitară" respinge ierarhia propusă pentru Sănătate în Legea salarizării.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" respinge ierarhia propusă pentru Sănătate în Legea salarizării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei