Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 sep 2010 - Anul XV, nr. 223 (4514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Unii încearcă denigrarea mişcării sindicale, vor să demonstreze că e o adunătură de huligani

Miercuri, 22 Septembrie 2010 (17:45:46)

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, consideră că se încearcă o denigrare a mişcării sindicale prin manifestări violente şi că unii vor să demonstreze că mişcarea sindicală este "o adunătură de huligani".

Liderii confederaţiilor sindicale au fost invitaţi, miercuri după-amiază, la discuţii la Ministerul Finanţelor, la care participă şi ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Bogdan Hossu a spus, la intrarea în sediul instituţiei, că întâlnirea de miercuri după-amiază cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Muncii este un semnal pozitiv în încercarea de rezolvare a revendicărilor sindicaliştilor.

Întrebat despre incidentul din Piaţa Victoriei de la mitingul CNSLR Frăţia, Hossu a spus că acesta a fost un strigăt de disperare al cetăţenilor care au avut curaj.

"Este o mulţime greu de controlat iar jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, ceea ce a agitat şi mai mult spiritele şi lucrurile au degenerat. În România s-ar părea că violenţa poate rezolva problemele. Sperăm ca semnalul sindicaliştilor să fie corect perceput", a adăugat Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" le-a transmis membrilor săi care vor protesta joi şi vineri în Piaţa Victoriei să fie calmi, "să nu răspundă la violenţă cu violenţă".

Sindicaliştii CNSLR Frăţia au protestat, miercuri, în Piaţa Revoluţiei, apoi, după un marş spre sediul Guvernului, au participat la un miting în Piaţa Victoriei.

Jandarmii au anunţat că la protest au participat aproximativ 10.000 de oameni, însă reprezentanţii CNSLR Frăţia au estimat că numărul protestatarilor a depăşit 14.000.

În timpul protestului din Piaţa Victoriei, unii manifestanţi au încercat să forţeze barajul de protecţie pentru a ajunge la Guvern şi au aruncat cu sticle de plastic şi cu ouă spre sediul Executivului.

Aceştia au fost opriţi de echipajele de jandarmi, care s-au grupat în zona barajului de protecţie şi au intervenit cu gaze lacrimogene.

Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut apel la protestatari să se liniştească şi să protesteze în mod paşnic, dar aceştia au continuat să arunce cu apă şi cu sticle goale spre jandarmii veniţi să îi oprească.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat că oamenii au fost instigaţi verbal de la tribună de către persoane care le-au spus să forţeze barajul de protecţie. Militaru a precizat că protestarii au aruncat în jandarmi cu bannere, sticle cu apă şi chiar cu pietre.

Protestul CNSLR Frăţia din Piaţa Victoriei s-a încheiat în jurul orei 16.30, cu două ore şi jumătate mai devreme decât fusese programat, atât în urma incidentului, cât şi din cauză că oamenii erau obosiţi, o parte dintre sindicalişti declarându-se nemulţumiţi de acţiunea de miercuri.

În legătură cu incindentul dintre protestatari şi jandarmi, cei mai mulţi sindicalişti au fost convinşi că acesta a fost provocat de câţiva manifestanţi care, sătui de nepăsarea guvernanţilor, au încercat să forţeze blocajele şi să intre în sediul Guvernului. Ei au spus că s-au enervat când jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, astfel că şi-au unit forţele pentru a dărâma gardurile de protecţie.

O altă variantă lansată de manifestanţi a fost că înainte de incident a apărut o persoană cu o hârtiuţă în mână în care se spunea că liderii lor de sindicat sunt "mână-n mână cu clasa politică şi cu Executivul".

Protestele de miercuri ale CNSLR Frăţia au deschis seria acţiunilor de stradă din Capitală anunţate de confederaţiile sindicale. După mitingul de miercuri urmează joi, vineri şi luni protestele la Guvern ale sindicaliştilor de la "Cartel Alfa". La protestele care vor începe la ora 11.00 şi vor dura două ore vor participa joi federaţiile din sănătate, asistenţă socială şi educaţie, vineri cele din sectorul economic, poliţie şi sectorul penitenciar, iar luni cele din administraţie şi chimie.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că în toate zilele de proteste vor fi în stradă aproximativ 26.000 de oameni şi a îndemnat cetăţenii să reacţioneze pentru că "neieşirea în stradă înseamnă o acceptare tacită a măsurilor Guvernului".

Săptămâna viitoare vor ieşi în stradă şi sindicaliştii Blocului Naţional Sindical. Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical au anunţat 15.000 de participanţi la marşul de protest de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Muncii care va avea loc în 28 septembrie, de la ora 12.00.

Şi Confederaţia Sindicală Democrată din România (CSDR) anunţa proteste la Guvern, luni şi marţi, însă a renunţat după ce premierul Emil Boc le-a promis reprezentanţilor confederaţiei o întâlnire, în următoarea perioadă.

Marţi, cu o zi înaintea protestelor din Capitală, ministrul Muncii, Ioan Botiş i-a invitat pe toţi liderii confederaţiilor sindicale la o discuţie informală.

Sindicaliştii au spus că ministrul Muncii a încercat "o uşoară tatonare" pentru a-i convinge să renunţe la protestele din Capitală, precizând că ar putea fi convinşi să renunţe doar dacă Guvernul ar aproba miercuri un salariu minim de 750 lei şi ar aduce modificările cerute de ei la Legea salarizării.

Sindicaliştii au mai discutat şi vinerea trecută cu ministrul Muncii, iar o zi mai târziu au fost invitaţi la negocieri de către premierul Emil Boc. După ambele întâlniri, liderii sindicali s-au arătat nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor şi au anunţat calendarului de proteste.

Aceştia spun că guvernanţii vor să îngheţe salariul minim pe următorii ani şi că angajaţii vor fi penalizaţi şi în 2011, iar salariile bugetarilor nu vor reveni la cele din 2009.

Premierul le-a spus sindicaliştilor că variantele de lucru ale Legii salarizării unitare se raportează la resursele bugetare estimate pentru 2011, an pentru care masa salarială a fost stabilită la 39 miliarde de lei. Totodată, premierul i-a cerut ministrului Muncii să centralizeze sugestiile confederaţiilor sindicale privind soluţiile de îmbunătăţire a dialogului social la nivel de ministere şi s-a declarat de acord cu necesitatea întăririi inspecţiei muncii.

Protestele organizate de confederaţii în această săptămână au loc în absenţa premierului Emil Boc, care de miercuri până vineri participă la reuniunea plenară la nivel înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, organizată la New York.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Unii încearcă denigrarea mişcării sindicale, vor să demonstreze că e o adunătură de huligani.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Unii încearcă denigrarea mişcării sindicale, vor să demonstreze că e o adunătură de huligani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei