Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 sep 2010 - Anul XV, nr. 223 (4514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coface: Numărul firmelor care au intrat în faliment în primul semestru a crescut cu 7,5%, la 11.221

Miercuri, 22 Septembrie 2010 (14:56:29)

Numărul firmelor care se aflau în diverse stadii de insolvenţă în primul semestru a crescut cu 7,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, la 11.221 companii, iar comerţul, construcţiile şi transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate, potrivit unui studiu Coface.

În pimele şase luni, 6.255 de firme se regăseau în procedură generală de insolvenţă, 2.235 în procedură simplificată de insolvenţă, 2.717 în faliment şi 14 în reorganizare judiciară.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate în total 10.435 de dosare de insolvenţă.

În studiul realizat de Coface România au fost luate în evidenţă firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment din lipsă de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

"Prelungirea recesiunii economice a făcut ca primele patru poziţii ale clasamentului să rămână neschimbate şi în prima jumătate a anului 2010, domeniile comerţ (cu ridicata şi distribuţie şi cu amănuntul), construcţii şi transporturi rămânând cele mai afectate de criza financiară cu un procent de 50% din numărul de insolvenţe", se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă.

De altfel, aceste domenii au fost şi cele mai accesibile celor care au dorit sa înceapă o afacere în ultimii ani din cauza investiţiilor iniţiale reduse şi a randamentelor mari.

"Deşi ne aşteptăm ca semestrul I al anului 2010 să înregistreze o evoluţie pozitivă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, datele statistice arată că începutul de an a fost unul deosebit de dificil, economia situându-se în continuare pe un trend descendent", se mai arată în comunicat.

Ultimele date arată ca încrederea consumatorilor este foarte scăzută, iar mărirea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (în special din sectorul public) şi creditarea restrictivă au determinat populaţia să fie mult mai reticentă în a cheltui şi să devină mult mai dornică de economisire.

Creşteri importante al numărului de insolvenţe au mai fost înregistrate şi în sectoarele textile, industria metalurgică, tranzacţii imobiliare, activităţi recreative, culturale şi sportive, dar şi în transporturi, construcţii şi servicii.

Domeniile cu cea mai scăzută pondere în totalul insolvenţelor înregistrate în prima parte a anului 2010, rămân activităţile din industria extractivă, sănătate şi asistenţă socială, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze.

"Totuşi, caracteristica esenţială a acestor sectoare de activitate este faptul că accesul este foarte restrictiv din punct de vedere al investiţiilor, iar numărul jucătorilor limitat", se arată în comunicat.

Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din prima jumătate a anului înregistrează o tendinţă de uniformizare în plan teritorial faţă de situaţia existentă la sfârşitul anului 2009.

Dintre primele 10 judeţe ca număr de insolvenţe înregistrate, doar Municipiul Bucuresti şi judeţul Arad şi-au păstrat poziţiile din anul anterior: Bucureşti este în continuare pe primul loc cu 12,52% din totalul numărului de insolvenţe, iar Arad rămâne pe locul 9 cu 2,94% din totalul numărului de insolvenţe deschise la nivel naţional.

"În ciuda creşterii numărului de companii aflate în insolvenţă (...), ne bucurăm să remarcăm o reducere semnificativă a numărului de insolvenţe în trimestrul al doilea faţă de anul trecut", a declarat în comunicat Cristian Ionescu, country custer manager Romania, Bulgaria, Slovacia.

Coface România şi-a început activitatea în 1996 şi derulează activităţi pe segmentele asigurărilor de credite comerciale, factoring, ratinguri, recuperări de creanţe şi rapoarte de credit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coface: Numărul firmelor care au intrat în faliment în primul semestru a crescut cu 7,5%, la 11.221.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coface: Numărul firmelor care au intrat în faliment în primul semestru a crescut cu 7,5%, la 11.2210.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei