Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 sep 2010 - Anul XV, nr. 218 (4509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD va ataca Legea pensiilor la CC pentru introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public

Joi, 16 Septembrie 2010 (13:43:11)

PSD va ataca Legea pensiilor la Curtea Constituţională pentru desfiinţarea pensiilor ocupaţionale şi introducerea acestora în sistemul public de pensii, a precizat deputatul PSD Ioan Cindrea, joi, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că este vorba despre pensiile militarilor, poliţiştilor şi ale judecătorilor.

"Este vorba despre desfiinţarea pensiilor ocupaţionale. Mă refer la militari, mă refer la poliţişti, mă refer la cuprinderea în sistemul de pensii a judecătorilor. Îi obligă să contribuie conform art. 6 punctul II, să devină contributori şi beneficiari ai sistemului public de pensii", a spus Cindrea.

El a precizat că, practic, legile speciale care au fost date în 2001 şi 2002, înainte de integrarea României în UE, vor fi desfiinţate prin această lege, deşi la momentul respectiv au fost adoptate în baza obligaţiilor pe care România le avea în vederea aderării.

Deputatul PSD a mai arătat că introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public de pensii nu va face decât să crească deficitul fondului de pensii.

Cindrea a adăugat că "Guvernul şi puterea actuală poartă toată responsabilitatea aplicării acestei legi".

Deptatul PSD a apreciat că această lege va aduce prejudicii enorme pensionarilor, prin scăderea dramatică a puterii de cumpărare, precum şi prin înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată şi de invaliditate.

"Noi suntem convinşi că această sesizare îşi va găsi un răspuns favorabil prin declararea legii sistemului public de pensii ca fiind neconstituţională", a spus Cindrea.

Ioan Cindrea a explicat şi motivele pentru care PSD nu a votat Legea pensiilor, în special menţinerea punctului de pensie la valoarea actuală.

"Calculele noastre ne arată că punctul de pensie a scăzut anul acesta la 39% faţă de salariul mediu brut şi că tendinţa în anii următori este o apropiere faţă de valoarea critică de 30% din salariul mediu brut", a spus Cindrea.

PSD a refuzat să voteze Legea pensiilor şi din cauză creşterii vârstei de pensionare pentru femei, care este "inacceptabilă".

Cindrea a mai spus că un alt motiv pentru care PSD nu a votat legea este creşterea penalizărilor în cazul pensiilor anticipate de la 30% la 40%.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea social-democrată va contesta Legea sistemului unitar de pensii publice la Curtea Constituţională, în termenul legal prevăzut înainte de promulgarea actului normativ.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri, în absenţa reperezentanţilor PSD şi PNL, după o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit să îşi impună amendamentele dorite.

Dezbaterile în plenul Camerei au durat circa 10 ore, timp în care deputaţii au luat şi două pauze de consultări.

Premierul Emil Boc a participat la prima parte a dezbaterii, în timp ce ministrul Muncii, Ioan Botiş, a rămas în sală până la finalul şedinţei.

Discuţiile asupra legii au fost marcate de controverse între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, un moment semnificativ fiind cel în care deputaţii s-au pronunţat asupra vârstei standard de pensionare.

După ce au votat de trei ori asupra aceluiaşi amendament, deputaţii au adoptat varianta iniţială aprobată de Senat, potrivit căreia vârsta de pensionare va fi atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi de 65 de ani. Ei au respins astfel propunerea Comisiei de muncă, potrivit căreia vârsta de pensionare pentru femei urma să fie de 63 de ani.

Discuţiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a părăsit sala înaintea votului, cerând majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar.

Deputaţii PNL, la rândul lor, au părăsit sala, după votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.

Către finalul dezbaterii, deputaţii au ajuns la un larg consens în ceea ce priveşte continuarea votului prin ridicare de mână, din cauza problemelor tehnice. Astfel, această propunere a fost aprobată cu 137 de voturi pentru şi doar un vot împotrivă.

În cursul dezbaterilor, deputaţii au mai stabilit integrarea în sistemul unitar de pensii a cadrelor militare în activitate, a poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

De asemenea, persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe sau din contracte ori convenţii urmează să fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii, a decis Camera Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD va ataca Legea pensiilor la CC pentru introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
PSD va ataca Legea pensiilor la CC pentru introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei