Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 sep 2010 - Anul XV, nr. 213 (4504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hotărârile judecătoreşti definitive pot fi revizuite, cu privire la latura penală, cât şi cea civilă

Vineri, 10 Septembrie 2010 (14:53:16)

Hotărârile judecătoreşti definitive pot fi revizuite cu privire la latura penală, cât şi cea civilă, numai dacă s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei.

Articolul 393 din Codul penal stabileşte că hotărârile definitive pot fi supuse revizuirii dacă "s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei" sau dacă un martor, expert sau interpret se face vinovat de mărturie mincinoasă, dacă un document din dosar a fost declarat fals sau dacă un judecător sau un procuror a comis o infracţiune precum şi dacă două sau mai multe hotârâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia".

Revizuirea unei hotărâri judecătoreşti defintive poate fi cerută de oricare parte din proces, în limitele calităţii sale procesuale, soţul şi rudele apropiate ale condamnatului chiar şi după moartea acestuia.

De asemenea, legea prevede că revizuirea în defavoarea condamnatului, a celui achitat sau a celui faţă de care s-a încetat procesul penal, se poate face în termen de un an.

Instanţa de judecată, după ce admite cererea în principiu, poate verifica toate probele şi chiar poate să administreze probe noi şi poate suspenda executarea hotărârii în revizuire.

În cazul dosarului FNA, termenul legal de un an de la redactarea motivării nu s-a scurs, astfel că se poate cere revizuirea dosarului în cazul în care sunt date noi sau împrejurări despre care judecătorii nu au avut cunoştinţă atunci când au soluţionat procesul.

De asemenea, în cazul FNI, chiar dacă sentinţa a fost pronunţată în iunie 2009, hotărârea nu a fost redactată şi comunicată, astfel că părţile care pot cere revizuirea, se încadrează în limita prevăzută de lege.

În procesul privind prăbuşirea FNI statul a plătit câte 700.000 de lei pentru fiecare termen de judecată, procesul durând zece ani.

În 4 iunie 2009, instanţa supremă a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la zece ani de închisoare, pe Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţă la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Ceilalţi inculpaţi din dosarul prăbuşirii FNI au rămas cu pedepsele dispuse prin decizia din 18 iunie 2008 a Curţii de Apel Bucureşti. Nicolae Popa a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă.

Cea care a cerut insistent audierea, în instanţă, a lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost Ioana Maria Vlas, susţinând că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul întocmit de Ministerul Public, deşi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investiţii. Vlas a mai susţinut că Vântu ar trebui să aibă cel puţin calitatea de instigator sau de complice.

În 17 august 2010, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anunţa că cere Guvernului să aprobe amânarea cu trei ani a plăţilor restante pentru FNI, pentru a putea permite deblocarea conturilor instituţiei.

În acest dosar au fost aproape 126.000 de părţi vătămate.

În celălalt dosar gigant, privind prăbuşirea Foncului Naţional de Acumulare (FNA), instanţa a dat sentinţa definitivă, în 28 iunie 2010. Ioana Maria Vlas a mai primit o condamnare la opt ani de închisoare pentru înşelăciune şi Nicolae Popa la 12 ani de detenţie pentru complicitate la înşelăciune.

Ioana Maria Vlas este singura persoană încarcerată din aceste dosare, la Penitenciarul Târgşor.

Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Istrate. Vîntu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată. În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat şi, deşi Parchetul a făcut recurs, procurorul şi-a retras contestaţia în şedinţa de judecată, iar Vîntu a scăpat de acest dosar.

FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Invetiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.

Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns la începutul anului 2010, fără niciun proces pe rol. El l-a dat însă în judecată pe Traian Băsescu căruia îi cerea daune de un milion de euro pentru acuzaţiile pe care şeful statului i le-a adus în emisiunea "Naşul" din 16 iunie 2009, conformă cărora a dat "un tun" pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, cu o rambursare ilegală de TVA, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, pe care i-a dus în Cipru şi pe care i-a "băgat" în trustul de presă pe care îl deţine.

Asociaţiile păgubiţilor invocă eventuale cereri de revizuire a hotărârilor judecătoreşti date în procesele FNI şi FNA, după ce Nicolae Popa, fostul preşedinte al Gelsor, a fost prins de Interpol în Indonezia, unde se ascundea de mai mulţi ani pentru a nu-şi ispăşi pedeapsa de 15 ani de detenţie.

Prinderea lui Popa a determinat, joi, arestarea preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîîntu, a unui aghiotant al său, Alexandru Stoian, şi a omuluid e afaceri moldovean, Octavian Ţurcan, implicaţi în viramente bancare către fostul preşedinte al Gelsor, zădărnicind astfel executarea pedepsei de către condamnat, potrivit procurorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hotărârile judecătoreşti definitive pot fi revizuite, cu privire la latura penală, cât şi cea civilă.
 Vizualizări articol: 1110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hotărârile judecătoreşti definitive pot fi revizuite, cu privire la latura penală, cât şi cea civilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei