Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 sep 2010 - Anul XV, nr. 212 (4503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Botiş: Am cerut părţii franceze să lucrăm împreună pentru proiecte comune de incluziune socială

Joi, 9 Septembrie 2010 (18:40:15)

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş, a declarat joi, după discuţiile cu ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson, şi secretarul de stat, Pierre Lellouche, că a cerut părţii franceze să lucreze împreună pentru identificarea de proiecte comune de incluziune socială.

Ioan Botiş a declarat că, în cadrul discuţiilor, a subliniat că problema romilor necesită o abordare europeană şi că doreşte identificarea de soluţii comune de către statele membre şi Comisia Europeană, complementar faţă de eforturile naţionale, în domenii precum educaţia, formarea profesională, sănătatea şi locuinţele.

"Am abordat posibilele soluţii la situaţia socio-economică dificilă cu care se confruntă romii şi am pus accent pe incluziunea socială în societăţile în care trăiesc, atât în ţările lor de origine, cât şi în cele de destinaţie, cu respectarea strictă a drepturilor de cetăţeni europeni ale persoanelor de etnie roma.
Am accentuat şi importanţa principiului nediscriminării pe baze etnice şi am cerut părţii franceze să lucrăm împreună pentru identificarea de proiecte comune de incluziune socială, pe baza discuţiilor care au avut loc cu ocazia vizitei din august la Paris a secretarului de stat Mocanu", a declarat ministrul Muncii.

Demnitarul a mai spus că a transmis părţii franceze lista proiectelor şi programelor în derulare care vizează minoritatea romă, finanţate din fonduri europene şi guvernamentale.

"Am subliniat, în discuţiile noastre, că până în prezent, s-au contractat 216.358.433 de euro din Fondul Social European pentru incluziunea socială a romilor, la care se adaugă proiecte finanţate guvernamental, respectiv din fonduri europene de construire a locuinţelor sociale, îmbunătăţire a infrastructurii etc., de care beneficiază şi minoritatea romă", a mai spus Botiş.

Potrivit ministrului Muncii, reprezentanţii Guvernului român şi-au arătat deschiderea şi au prezentat măsurile concrete întreprinse în vederea ameliorării situaţiei etnicilor romi în România.

"Suntem conştienţi că este necesară o mai bună implicare şi coordonare a autorităţilor locale şi că este important să implementăm măsuri integrate la nivel local care să permită dezvoltarea din punct de vedere social şi economic", a mai spus Botiş.

În ceea ce priveşte situaţia etnicilor romi repatriaţi, el a afirmat că aceştia beneficiază de sprijin atât din partea autorităţilor Comitetului inter-instituţional creat în acest scop, cât şi al autorităţilor locale, pentru facilitarea găsirii unei locuinţe şi a unui loc de muncă.

"Noi am transmis că autorităţile române au în vedere crearea unei unităţi mobile de asistenţă care să ofere sprijin autorităţilor locale, pentru redactarea de proiecte de incluziune socială, finanţate din fonduri europene. Am solicitat sprijinul experţilor francezi în acest sens. Am arătat că e nevoie şi de un efort comun la nivel european ca să facem fondurile europene pentru integrare socială mai uşor de accesat", a mai declarat, la finalul întâlnirii, Ioan Botiş.

Demnitarul a spus că autorităţile române au prezentat şi "bunele practici promovate în România în materie de discriminare pozitivă a romilor", respectiv faptul că romii au locuri rezervate în universităţi, în Academia de Poliţie, că există consilieri locali şi mediatori educaţionali şi sanitari romi în localităţile unde există comunităţi relativ numeroase dar şi faptul că există o agenţie guvernamentală pentru romi şi că, similar celorlalte minorităţi, aceştia sunt reprezentaţi automat în Parlamentul României.

Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a declarat joi, la Bucureşti, că "nu se pune problema" ca Franţa să suspende repatrierea romilor, aşa cum îi cere o rezoluţie a Parlamentului European, relatează AFP.

"Vreau să fiu foarte clar că nu se pune problema ca Franţa să suspende repatrierile către ţările de origine, fie că este vorba despre români, bulgari sau alţi cetăţeni", a declarat Besson în cadrul unei vizite la Bucureşti.

"Parlamentul European şi-a depăşit prerogativele, iar noi nu ne vom supune unui dictat politic", a adăugat el, afirmând că "Franţa aplică scrupulos dreptul comunitar şi respectă cu scrupulozitate legea republicană franceză".

Rezoluţia Parlamentului care cere Parisului şi altor state europene să suspende expulzările romilor către ţările lor de origine nu are caracter obligatoriu.

Această rezoluţie, care a fost prezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturi "pentru" şi 245 "împotrivă".

Într-un comunicat, Besson susţine că "Franţa nu a luat nicio măsură specifică împotriva romilor".

"Romii nu sunt consideraţi ca atare, ci ca cetăţeni ai ţării a căror naţionalitate o deţin", continuă el, exprimându-şi regretul faţă de "caricaturile şi tentativele de instrumentalizare" privind politica franceză.

Ministrul Imigraţiei consideră, de asemenea, că Franţa "nu pune în aplicare nicio «expulzare colectivă» şi privilegiază reîntoarcerile voluntare însoţite de ajutoare".

El a subliniat că Parisul "nu are niciun proiect de generalizare a sistemului de amprente biometrice pentru orice comunitate"; pentru el, fişierul Oscar urmăreşte doar să evite acordarea mai multor ajutoare de repatriere.

La sfârşitul lui iulie, Guvernul francez a anunţat înăsprirea măsurilor de securitate în cadrul unei reuniuni la Elysée consacrată romilor şi nomazilor.

Guvernul a anunţat o accelerare a demolării taberelor ilegale, precizând că sunt vizate 200 de astfel de tabere de romi veniţi din Europa de Est.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Botiş: Am cerut părţii franceze să lucrăm împreună pentru proiecte comune de incluziune socială.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Botiş: Am cerut părţii franceze să lucrăm împreună pentru proiecte comune de incluziune socială0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei