Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 sep 2010 - Anul XV, nr. 211 (4502)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia "Sanitas" pichetează, joi, sediul Ministerului Sănătăţii, pregăteşte şi alte proteste

Miercuri, 8 Septembrie 2010 (14:05:31)

Aproximativ 200 de membri ai Federaţiei "Sanitas" vor picheta, joi, sediul Ministerului Sănătăţii, nemulţimiţi de diminuarea salariilor şi de problemele apărute în cadrul procesului de descentralizare a unităţilor sanitare, urmând să stabilească, în aceeaşi zi, şi alte forme de protest.

Consiliul Naţional al Federaţiei "Sanitas" se va întruni joi dimineaţa, pentru a analiza impactul reducerii salariilor cu 25 la sută şi pentru evaluarea problemelor apărute în cadrul procesului de descentralizare a unităţilor sanitare, se arată într-un comunicat de miercuri al federaţiei.

În cadrul acestei şedinţe, sindicaliştii vor stabili calendarul acţiunilor de protest pentru susţinerea pachetului de revendicări al Federaţiei.

După încheierea Consiliului Naţional, membrii consiliului şi membrii Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti vor protesta, tot joi, între orele 13.00-15.00, la sediul Ministerului Sănătăţii.

Membrii Federaţiei Sanitas ameninţau, în prima jumătate a lunii august, cu miting şi marş în Capitală, pe 22 septembrie, la care ar putea să participe peste 10.000 de persoane, din cauza diminuărilor salariale ale personalului din sănătate, urmând ca cei 120.000 de membri ai organizaţiei sindicale să dea statul în judecată.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, declara, pentru MEDIAFAX, că membrii sindicatului au decis să organizeze pe 22 septembrie un protest în Bucureşti, nemulţumiţi că le-au scăzut salariile.

"Noi avem probleme cu trei ministere - Ministerul Muncii, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii. Astfel, vrem să înconjurăm fostul sediu al CC (în prezent sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, n.r.), unde se află cele trei ministere şi să plecăm apoi în marş către Guvern", preciza Petcu.

Liderul sindical sublinia că personalul din sănătate este hotărât să dea statul în judecată pentru scăderea salariilor. Petcu preciza că, în cadrul Federaţiei Sanitas, fiecare dintre cei 120.000 de membri completează un formular pentru a acţiona statul în instanţă.

Totodată, Petcu spunea că face demersuri pentru a fi scoşi angajaţii din sănătate de sub incidenţa legii de diminuare a salariilor bugetarilor, deoarece aceştia "nu funcţionează cu banii statului".

În privinţa planului de restructurare a Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor subordonate, anunţat de ministrul Cseke Attila, liderul sindical Marius Petcu spunea atunci că a primit asigurări că nu va fi disponibilizat personal medico-sanitar, ci doar personal TESA, iar cei din spitalele care se desfiinţează vor fi redistribuiţi în instituţiile sanitare din acelaşi oraş sau judeţ.

Au fost reduse 1.621 de posturi prin reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi a instituţiilor subordonate, dintre care 638 sunt posturi ocupate, iar din septembrie, după intrarea în vigoare a normativelor de personal, ar urma restructurarea a câtorva mii de angajaţi TESA din spitale.

Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25 la sută, Guvernul vizând astfel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8 procente convenită cu FMI.

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu, declara, în 13 iulie, că medicii din instituţiile publice sunt discriminaţi prin scăderea salariilor cu 25 la sută faţă de colegii lor din mediul privat, deoarece spitalele, policlinicile, cabinetele medicale publice sau private nu sunt plătite de la buget.

Pereţianu preciza că medicii nu sunt bugetari, deoarece spitalele, policlinicile, laboratoarele sau cabinetele medicale publice, la fel ca şi cele private, nu primesc bani prin sau de la buget, ci printr-un contract de servicii semnat cu casele de asigurări de sănătate, astfel că medicii nu ar trebui incluşi la categoria bugetarilor cărora le scad salariile cu 25 de procente de la 1 iulie.

Pereţianu sublinia că, în perioada următoare, vor exista din ce în ce mai multe procese ale medicilor cu salariile diminuate, iar pe de altă parte vor pleca din ce în ce mai mulţi angajaţi din sistemul public de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia "Sanitas" pichetează, joi, sediul Ministerului Sănătăţii, pregăteşte şi alte proteste.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia "Sanitas" pichetează, joi, sediul Ministerului Sănătăţii, pregăteşte şi alte proteste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei