Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2010 - Anul XV, nr. 209 (4500)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FNSA cere oprirea "dezastrului" din administraţie, pentru a evita declanşarea unor revolte populare

Luni, 6 Septembrie 2010 (14:07:06)

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului să oprească "genocidul social şi dezastrul din administraţia publică locală", pentru a se evita astfel declanşarea unor revolte populare care pot arunca ţara într-o situaţie fără precedent.

Într-un memoriu adresat, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi liderilor partidelor politice, şi postat pe site-ul Federaţiei, Biroul Executiv al FNSA a arătat că a analizat efectele produse de actele normative care fac referire la soarta salariaţilor din sectorul bugetar, asumate de către Guvern la sfârşitul anului 2009 şi a celor din anul 2010, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Biroul Executiv al FNSA a analizat efectele produse de actele normative care fac referire la soarta salariaţilor din sectorul bugetar, asumate de către Guvernul României la sfârşitul anului 2009, a celor din anul 2010 - noul proiect de lege privind salarizarea unitară, precum şi proiectul de lege pentru salarizarea bugetarilor pe anul 2011, şi atrage atenţia asupra situaţiei dezastruoase în care au fost aduşi salariaţii din administraţia publică locală. Vă solicităm ca prin poziţia pe care o aveţi să opriţi acest genocid social şi dezastrul din administraţia publică locală, evitând astfel declanşarea unor revolte populare care pot arunca ţara într-o situaţie fără precedent", se arată în document.

Potrivit reprezentanţilor FNSA, în anul 2009, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 330 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, "a fost anulat premiul lunar de 10 la sută pentru funcţionarii publici, premiul lunar de 2 la sută pentru personalul contractual şi premiul anual de 5 la sută din fondul de salarii".

"Începând cu anul 2010, prin punerea în aplicare a aceleiaşi legi, în mod discreţionar, din cauza incompetenţei şi a abuzurilor făcute de către ministrul Muncii şi a şefilor de agenţii teritoriale ale aceluiaşi minister, cu ocazia reîncadrărilor funcţionarilor publici şi a personalului contractual din administraţia publică locală, au fost diminuate salariile prin reducerea cu 50 la sută a sporurilor avute în luna decembrie 2009. De asemenea, tot la începutul anului 2010, aproximativ 20 la sută din personalul acestui sector de activitate a mai pierdut 15 la sută din salariul de bază, prin eliminarea salariului de merit, stimulent care se acorda de zeci de ani salariaţilor merituoşi", se mai precizează în memoriul FNSA.

Reprezentanţii FNSA au subliniat că după intrarea în vigoare a Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, "toţi salariaţii din administraţia publică locală au mai pierdut încă 25 la sută din veniturile lunare deja decimate".

Ei au reclamat şi că prin punerea în aplicare a OUG nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, "o bună parte dintre salariaţii acestui sector de activitate au fost disponibilizaţi, iar foarte mulţi dintre cei rămaşi sunt supuşi unui regim de teroare".

"Aceste reduceri de salarii şi disponibilizări de personal au generat un exod al salariaţilor din instituţiile publice, astfel încât volumul de muncă creşte tot mai mult pentru salariaţii care mai lucrează încă în acest sector de activitate. Munca prestată şi neplătită reprezintă, în opinia noastră, muncă forţată. Prin punerea în aplicare a acestor acte normative aberante, au fost generate sute de mii de procese în instanţele de judecată, supraaglomerând activitatea magistraţilor care sunt puşi în imposibilitatea desfăşurării actului de justiţie, ajungându-se în situaţii de a acorda termene de judecată pentru litigiile de muncă de până la un an, în condiţiile în care acestea se judecă cu celeritate, conform legislaţiei muncii", au subliniat reprezentanţii FNSA.

În memoriu se precizează că prin proiectul de lege pentru salarizarea bugetarilor pe anul 2011, Guvernul României propune diminuarea veniturilor cu încă 17 la sută, eliminându-se al 13-lea salariu şi prima de vacanţă.

"Actualul Guvern, orchestrat de către preşedintele României, are preocuparea aberantă de a desfiinţa mişcarea sindicală din România, prin intenţia de a modifica legislaţia actuală care reglementează înfiinţarea, funcţionarea sindicatelor şi protecţia liderilor de sindicat, negocierile colective, relaţiile sindicate-patronate, dialogul social şi protecţia salariaţilor", se menţionează în memorial FNSA.

FNSA are peste 50.000 de membri de sindicat la nivel naţional din administraţia publică locală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FNSA cere oprirea "dezastrului" din administraţie, pentru a evita declanşarea unor revolte populare.
 Vizualizări articol: 392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FNSA cere oprirea "dezastrului" din administraţie, pentru a evita declanşarea unor revolte populare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei