Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 aug 2010 - Anul XV, nr. 200 (4491)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UNJR reclamă la CE unele candidaturi la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii

Joi, 26 August 2010 (16:18:21)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a reclamat Comisiei Europene faptul că România nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în privinţa reformei sistemului judiciar, întrucât reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei candidează la alegerile pentru CSM.

Concret, UNJR susţine că actuali membri ai CSM şi oficiali ai MJ candidează la alegerile pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, deşi Comisia Europeană a recomandat ca "pentru a se asigura o tranziţie uşoară şi corectă din punct de vedere legal către un nou Consiliu, trebuie respectate cerinţele referitoare la eligibilitatea candidaţilor".

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România aduce la cunoştinţă opiniei publice faptul că a sesizat Comisia Europeana, precum si europarlamentarii romani în legătură cu încălcarea recomandărilor din cel mai recent Raport al Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, raport dat publicităţii în data de 20 iulie 2010", informează, într-un comunicat de joi, UNJR, al cărei lider Dana Gârbovean, este unul dintre candidaţii la CSM din partea Curţii de Apel Cluj.

UNJR susţine că, potrivit declaraţiilor oficialilor CE cuprinse în textul raportului, "alegerile iminente în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor reprezenta o ocazie importantă pentru consolidarea angajamentelor de reformă a sistemului judiciar". "Pentru a se asigura o tranziţie uşoară şi corectă din punct de vedere legal către un nou Consiliu, trebuie respectate cerinţele referitoare la eligibilitatea candidaţilor, prevăzute în legea privind CSM", spune UNJR.

UNJR mai spune că deşi textul acestor recomandări este clar şi neechivoc, niciuna dintre instituţiile responsabile pentru corecta implementare a acestei recomandări, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, nu a înţeles să urmeze în mod corespunzător paşii care trebuiau făcuţi pentru a o pune în practică.

Astfel, printre candidaturile depuse pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se numără şi cele ale judecătorilor Lidia Barbulescu şi Dan Lupaşcu (actuali membri ai acestui organism), judecătorilor Lidia Barac şi Ovidiu Puţura (ambii detaşati în Ministerul Justiţiei, ca şi secretar de stat, respectiv director al Direcţiei de Contencios Administrativ), precum şi cele ale procurorilor Dan Chiujdea şi Cristian Deliorga, de asemenea membri ai actualului CSM.

"Se observă că încălcarea recomandărilor Comisiei Europene nu vine doar din sfera puterii judecătoreşti, prin candidatura, împotriva legii sau a interpretării forţate a acesteia, a unor actuali membri ai CSM, ci şi din sfera executivului, magistraţi detaşaţi în instituţii aflate în subordinea Guvernului depunându-şi candidatura pentru CSM", arată UNJR.

Potrivit legii, în procedura de desemnare a candidaţilor, judecătorii şi procurorii pot candida numai în adunarea generală în care au drept de vot” iar judecătorii şi procurorii detaşaţi la alte autorităţi decât instanţe şi parchete nu au drept de vot. Tot potrivit legii (articolul 51, alineatul 1, din Legea 317/2004) "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii", ceea ce, în opinia UNJR, echivalează cu o interdicţie expresă pentru membrii aleşi ai consiliului de a candida pentru un nou mandat.

La acest moment, când s-a încheiat etapa depunerii candidaturilor pentru funcţia de membru al CSM, UNJR constată încălcări directe, grave ale condiţiilor legale de eligibilitate a candidaţilor pentru CSM.

Astfel, UNJR arată că trei dintre membrii actualului CSM îşi vor continua mandatul şi în viitorul CSM. Membrii actuali au decis prelungirea mandatului pentru un judecator (Ana Cristina Lăbuş) şi doi procurori (Graţiana Isac şi Bogdan Licu) care au fost aleşi ulterior anului 2004. Mai mult, hotărârea CSM prin care s-a luat această decizie a fost făcută publică abia ca urmare a presiunilor făcute de asociaţiile profesionale ale magistraţilor.

Majoritatea mandatelor actualilor membrii aleşi ai CSM - judecători şi procurori cu grad de judecătorie, tribunal, curtea de apel, instanţă supremă - expiră în decembrie 2010. În 31 mai, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că pot rămâne în componenţa viitorului Consiliu trei dintre membri ai acestui for, care au fost aleşi mai târziu faţă de ceilalţi cărora li se încheie mandatele de şase ani în luna decembrie 2010.

Vicepreşedintele CSM, procurorul Graţiana Isac, procurorul Bogdan Licu şi judecătorul Ana Maria Lăbuş, dar şi reprezentantul societăţii civile, Simina Tănăsescu, au fost aleşi membri ai Consiliului mai târziu decât ceilalţi, întrucât au fost aduse modificări ale Legii 317/2004 după ce au fost organizate alegerile în decembrie 2004, pentru acest for.

Totodată, UNJR arată că patru dintre membrii actualului CSM vor recandida pentru un nou mandat. Candidaturile acestora au fost contestate, însă procedura de soluţionare a acestor contestaţii este netransparentă şi stă sub semnul conflictelor evidente de interese. În concret, contestaţiile împotriva candidaturilor celor 4 membri ai actualului CSM sunt soluţionate de Comitetul Electoral Permanent, organ constituit la nivelul CSM şi din care fac parte ca membru de drept procurorul Bogdan Licu şi ca membru supleant procurorul Graţiela Isac, adică cei doi membri ai Consiliului ale căror mandate vor continua şi în viitorul CSM.

 

Pe de altă parte, UNJR spune că dincolo de participarea lor la alegeri cu nesocotirea interdicţiilor legale mai sus-indicate, cei doi candidaţi continuă să ocupe funcţiile de demnitate publică în cadrul puterii executive, fiind subordonaţi ministrului justiţiei care este om politic, ceea ce reprezintă cel puţin la nivelul aparenţei o încercare de infiltrare politică în cadrul CSM.

În aceste condiţii, UNJR a solicitat Comisiei Europene să constate că România nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în privinţa reformei sistemului judiciar, factorii responsabili în domeniul justiţiei încălcând în mod deliberat recomandările exprese ale Comisiei Europene referitoare la alegerile pentru viitorul Consilul Superior al Magistraturii, se arată în comunicatul Uniunii, semnat de judecătoarea Natalia Roman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UNJR reclamă la CE unele candidaturi la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UNJR reclamă la CE unele candidaturi la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei