Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 aug 2010 - Anul XV, nr. 189 (4480)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raed Arafat: 145 de persoane căzute în stradă, în ultimele 24 de ore, un alt deces asociat căldurii

Vineri, 13 August 2010 (17:30:25)

Serviciile de Ambulanţă şi SMURD au înregistrat, în ultimele 24 de ore, 6.585 de apeluri, dintre care 145 pentru căzuţi în stradă, şi încă un deces, al şaselea din ultima săptămână, asociat caniculei, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, subsecretarul de stat al MS, Raed Arafat

"De joi, de la ora 5.00 şi până vineri la aceeaşi oră, au fost înregistrate la Serviciile de Ambulanţă şi SMURD 6.585 de apeluri, cu 145 de căzuţi în stradă. De asemenea, a fost înregistrat încă un deces, la Vaslui, acesta fiind al şaselea din ultima săptămână (patru la Constanţa, unul la Tulcea şi altul la Vaslui) , unde căldura este considerată factor favorizant pentru pierderea vieţii", a explicat oficialul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat.

În Capitală, numărul celor căzuţi în stradă sau care au leşinat de căldură a ajuns, în primele opt ore ale zilei de vineri, la 85, din cele 272 de urgenţe înregistrate de către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF), a declarat, agenţiei MEDIAFAX, managerul instituţiei, Alis Grasu.

Astfel, în primele opt ore am primit 481 de solicitări, dintre care 272 de urgenţe, 27 de căzuţi în stradă, 57 de lipotimii şi sincope şi o insolaţie, a adăugat medicul.

În pofida variaţiilor semnificative ale temperaturii ambiante, organismele homeoterme, adică cele care trăiesc în toate mediile de viaţă, menţin o temperatură relativ constantă, realizând un echilibru între producerea şi eliminarea căldurii. Căldura corpului provine din metabolism şi din mediul înconjurător, a adăugat subsecretarul de stat Raed Arafat.

Totuşi, cei care se expun timp îndelungat la soare în zilele caniculare pot suferi un şoc termic, adică temperatura corpului ajunge la 40 de grade Celsius şi peste. Cei mai afectaţi de caniculă sunt copiii al căror sistem de reglare este nedezvoltat şi bărânii unde acest sistem este afectat, dar şi cei cu boli cronice.

"Şocul termic este mai frecvent la extremele de vârstă, se poate instala uşor şi la cei cu afecţiuni cronice neurologice, cardio-pulmonare, dar şi la la cei ce primesc medicaţie care interferă cu echilibrul hidroelectrolitic (diuretice, anticolinergice, tranchilizante). De asemenea, există şocul termic de efort, întâlnit la categoriile ce efectuează efort fizic intens de durată, precum muncitori, militari, fotbalişti, maratonişti şi la consumatorii de cocaină şi amfetamine", susţin medicii.

Cele mai grave complicaţii ale şocului termic sunt disfuncţii multiple de organ, respectiv: encefalopatie, insuficienţă renală acută, insuficienţă respiratorie acută, ischemie intestinală, leziuni pancreatice, complicaţii hemoragice.

Tratamentul şcolului termic presupune scăderea temperaturii până la 39 de grade Celsius.

Pentru a preveni ambele tipuri de şoc termic este recomandată aclimatizarea treptată la căldură, suplimentarea cu apă potabilă şi aport adecvat de sodiu, dar mai ales evitarea expunerii la soare în perioada orelor 10.00-17.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raed Arafat: 145 de persoane căzute în stradă, în ultimele 24 de ore, un alt deces asociat căldurii.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raed Arafat: 145 de persoane căzute în stradă, în ultimele 24 de ore, un alt deces asociat căldurii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei