Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 aug 2010 - Anul XV, nr. 188 (4479)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Peste 370 de cazuri de boală Lyme şi febră butonoasă transmise de căpuşe, înregistrate în 2010

Joi, 12 August 2010 (13:31:55)

Peste 370 de cazuri de boală Lyme, febră butonoasă şi tularemie, care se transmit prin înţepătura de căpuşe au fost înregistrate în 2010, la nivel naţional, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministrului Sănătăţii, Oana Grigore.

În 2010 au fost înregistrate 242 de cazuri confirmate de boala Lyme, 130 de cazuri de febră butonoasă, un caz de tularemie. Nu a fost înregistrat niciun caz de encefalită de căpuşă, a precizat Oana Grigore.

Aceasta a adaugat că în România, toate aceste boli sunt supravegheate.

Căpuşa poate fi responsabilă pentru transmiterea mai multor boli, cum sunt maladia Lyme, tularemia, encefalita de căpuşă şi febra butonoasă.

Lyme Borrelioza este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcatură de căpuşă. Nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii.

Tularemie este o maladie infecţioasă, febrilă, acută, endemoepidemică cauzată de un bacil şi transmisă de rozătoare sălbatice omului direct, ori prin căpuşe.

Febra butonoasă este o boală eruptivă, febrilă, care apare la câteva zile după o înţepătură de căpuşe. La nivelul pielii rămâne o leziune, iar după o perioadă de câteva zile, persoana infectată prezintă febra de 39 - 40 grade şi o erupţie caracteristică acestei afecţiuni. Deseori apar chiar dureri articulare şi o stare generală proastă.

Căpusele sunt insecte parazite care populează suprafaţa corpului animalelor şi se hrănesc cu sângele acestora. Acestea trăiesc în vegetaţia pădurilor şi a parcurilor, perioada maximă de activitate a lor fiind martie - octombrie.

Medicii recomandă oamenilor să evite contactul cu aceste inspecte, avand în vedere bolile grave pe care le pot transmite.

Astfel, persoanele care fac excursii în zone cu multă vegetaţie ar trebui să poarte pantaloni lungi, băgaţi în ghete şi să nu stea direct pe iarbă.

Cei care merg în călătorie împreună cu animalele de companie (câine) ar trebui să controleze aceste animale pentru a vedea dacă acestea au fost sau nu infestate. În cazul în care câinele are căpuşe, acesta trebuie îndepărtate cu mare grijă cu ajutorul unei pensete, niciodată cu mâna, spun medicii.

"Îndepărtaţi căpuşa de pe piele imediat ce o observaţi. Utilizaţi o pensetă cu braţe fine pentru a putea apuca căpuşa cât mai aproape de piele. Trageţi în sus căpuşa cu o mişcare sigură. După îndepărtarea căpuşei curăţaţi pielea cu apă caldă şi săpun. Aruncaţi căpuşa moartă în containerul de gunoi menajer. Nu zdrobiţi corpul căpuşei. Evitaţi ca gura căpuşei să rămână în piele, întrucât pot apărea iritaţii locale şi infecţii secundare. Dacă aţi zdrobit corpul căpuşei accidental curăţaţi zona cu apă caldă şi săpun sau alcool", a adăugat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Aceasta a precizat că nu trebuie utilizate petrol, ojă, chibrituri aprinse sau alte substanţe chimice pentru îndepărtarea căpuşei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Peste 370 de cazuri de boală Lyme şi febră butonoasă transmise de căpuşe, înregistrate în 2010.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: Peste 370 de cazuri de boală Lyme şi febră butonoasă transmise de căpuşe, înregistrate în 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei