Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 aug 2010 - Anul XV, nr. 187 (4478)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Măsurile Ministerului Sănătăţii sunt disperate pe fondul lipsei de bani la buget

Miercuri, 11 August 2010 (15:47:51)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că parlamentarii vor dezbate, în sesiunea extraordinară, legea descentralizării managementului spitalelor către autorităţile locale, el apreciind că măsurile adoptate de minister sunt "disperate" şi generate de lipsa banilor de la buget.

Fostul lider PSD Mircea Geoană a spus, la Craiova, că în sesiunea extraordinară a Senatului, care va avea loc săptămâna viitoare, se va lua în discuţie legea descentralizării managementului spitalelor către autorităţile locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sunt convins că în sesiunea extraordinară, la Senat, săptămâna viitoare, când vom analiza inclusiv legea descentralizării în sistemul medical, vom avea resursele necesare şi imaginaţia de a corecta ceea ce a fost greşit la nivelul ministerului", a declarat Geoană.

El a apreciat că măsurile adoptate de Ministerul Sănătăţii sunt "disperate" şi sunt generate de lipsa banilor de la bugetul de stat.

"Din punctul meu de vedere, acestea sunt măsuri disperate pe fondul lipsei de bani de la buget. Mai mult decât atât, introducerea sistemului de coplată care se pregăteşte la MS este un sistem care trebuie gândit foarte serios pentru că riscă să adâncească polarizarea socială şi să facă ca cei care sunt cu venituri mici să fie puşi să plătească fără măsură", a mai spus Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului se declară "deranjat" că măsurile adoptate de MS sunt luate într-o "logică" de economie la bugetul de stat.

"Evident că este nevoie de o raţionalizare a cheltuielilor în România, dar în acest moment măsurile care se iau, inclusiv cele de închidere de spitale, inclusiv în zona Slatinei şi în alte zone, metoda nouă de compensare a medicamentelor, se face într-o strictă logică de economie de la buget şi acest lucru mă deranjează. Atunci când iei măsuri de natură structurală cu logică contabilă, în mod sigur rezultatele vor fi foarte proaste şi foarte delicate pentru cetăţeni", a mai spus Mircea Geoană.

Întrebat ce va însemna închiderea Spitalului Judeţean de Urgenţă de la Slatina, Mircea Geoană a răspuns: "Este evident, în clipa în care scoţi din circuit un stabiliment medical care deservea un segment larg de populaţie, trebuie să te gândeşti unde se duc oamenii aceia şi ce fel de servicii medicale le vor fi furnizate. Este adevărat că multe paturi de spital din România nu-şi găsesc rostul şi este clar că o anumită formă de concentrare a acestora este bună. Însă atunci când tai, trebuie să pui ceva în loc şi ceva de bună calitate".

Guvernul a decis, în 2 iunie, prin ordonanţă de urgenţă, reducerea a 9.200 de paturi în spitale şi a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul, de la 1 iulie, a 373 de spitale în administrarea autorităţilor locale.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a arătat atunci că, astfel, numărul de directori într-un spital va fi redus la maxim trei posturi, comparativ cu situaţia când numărul acestora ajungea chiar şi la zece posturi.

Un număr de 62 institute naţionale, unităţi sanitare de interes de naţional şi spitale de urgenţă importante la nivel regional vor rămâne în subordinea ministerului.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede totodată limitarea fondului de salarii din bugetul unui spital.

În luna mai, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara că va hotărî dacă spitalele nepreluate de către autorităţile locale mai pot fi menţinute în structura MS, dacă vor fi transformate în unităţi medico-sociale sau cămine de bătrâni ori dacă trebuie închise, măsura fiind luată individual după o analiză privind necesităţile din zonă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Măsurile Ministerului Sănătăţii sunt disperate pe fondul lipsei de bani la buget.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Măsurile Ministerului Sănătăţii sunt disperate pe fondul lipsei de bani la buget0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei