Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 aug 2010 - Anul XV, nr. 187 (4478)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CF insistă pe îmbunătăţirea colectării taxelor actuale şi nu vede spaţiu pentru reduceri de impozite

Miercuri, 11 August 2010 (15:49:09)

Creşterea veniturilor bugetare, a căror pondere în PIB clasează România pe ultimul loc în UE 27, trebuie realizată prin îmbunătăţirea colectării, pornind de la eliminarea excepţiilor, fără majorarea taxelor, apreciază Consiliul Fiscal (CF), care nu vede nici spaţiu pentru noi relaxări fiscale.

"În primul rând trebuie eliminate excepţiile legale. În România nu avem o evaziune eminamente ilicită, ci o evaziune care este promovată de lege. Exemplul clasic este agricultura (...) Pe ternurile agricole sunt taxe foarte mici, dar dacă se plătesc subvenţii de la UE şi de la buget, ar putea fi crescute şi taxele, şi să se colecteze din subvenţii. Dar nici taxele mici nu se colectează în agricultură", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele CF.

Membrii CF apreciază că reducerea evaziunii este o prioritate şi propun eliminarea excepţiilor şi creşterea bazei de impozitare, simplificarea sistemului de taxe, alinierea impozitelor pe avere la standarde europene (creşterea impozitelor pe stocul de avere), creşterea veniturilor nefiscale prin mai buna administrare a activelor proprietate a statului sau a celor concesionate şi
cresterea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale.

CF nu vede oportună o relaxare fiscală în perioada următoare, având în vedere nevoia de reducere a deficitului bugetar, dar consideră că cele mai mari beneficii ar putea proveni din reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.

România ocupă poziţia 19 la rata implicită de taxare aferentă contribuţiilor sociale, cu 24,8% (calculată ca raport între contribuţiile sociale încasate (ESA95) şi remunerarea salariaţilor «conturi naţionale»), faţă de o cotă agregată legală de 43% la finele lui 2008.

Specialiştii CF apreciază ca nepotrivită o readucere a TVA de la 25% la 19% în 2011, întrucât aceasta nu va avea ca efect scăderea preţurilor.

Potrivit CF, România se plasează pe locul 20 în UE 27 privind rata implicită de încasare din TVA (calculată ca raport între încasările din TVA şi consumul privat), cu 10,8% în 2009, faţă de cota standard de 19%.

De altfel, România se plasează pe ultimele locuri din UE la aproape toate ratele efective de încasare, atât din impozitul pe venit, cât şi pe profit, având de asemenea cel mai redus nivel al veniturilor bugetare totale (32,1% din PIB) şi penultima pondere la veniturile fiscale (inclusiv CAS), cu 28% din PIB.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă, compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CF insistă pe îmbunătăţirea colectării taxelor actuale şi nu vede spaţiu pentru reduceri de impozite.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CF insistă pe îmbunătăţirea colectării taxelor actuale şi nu vede spaţiu pentru reduceri de impozite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei