Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 iul 2010 - Anul XV, nr. 175 (4466)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc consideră că gestionarea problemei romilor este obligaţia României, dar şi a celorlalte state

Miercuri, 28 Iulie 2010 (20:55:31)

Premierul Emil Boc consideră că modul în care autorităţile de la Bucureşti gestionează problema romilor nu afectează intrarea ţării în spaţiul Schengen şi apreciază că România are o obligaţie comună împreună cu toate celelalte ţări europene în acest domeniu.

Întrebat, miercuri, de presă dacă apreciază că modul în care este rezolvată problema romilor afectează intrarea în spaţiul Schengen, Boc a răspuns negativ şi a arătat că obligaţia în privinţa problemei romilor este una comună, a României împreună cu toate celelalte ţări europene.

Solicitat totodată să comenteze afirmaţiile secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, referitoare la faptul că nu a numit un secretar de stat pentru problemele romilor, premierul a răspuns că Valentin Mocanu, din cadrul Ministerului Muncii, este secretarul de stat desemnat pentru problematica romilor.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat, într-un interviu acordat RFI, că premierul român i-a promis "cu greu", în luna februarie, că va numi un secretar de stat pe tema integrării romilor, ceea ce nu a făcut.

Pe de altă parte, Lellouche a admis că, deşi există un plan de ajutorare a romilor români din Franţa să se întoarcă în România, mulţi dintre beneficiarii acestui program revin pe teritoriul francez.

El a adăugat că "Europa nu înseamnă că ai dreptul să faci trafic pe spinarea copiilor".

"Nu e bine nici pentru imaginea României. E scandalos. Am văzut pe un mare bulevard în Paris copii folosiţi pentru cerşit. Iarna trecută am cerut arestarea unui cuplu care cerşea cu un copil ce avea mai puţin de un an. Era o mamă falsă care cerşea cu un bebeluş şi era însoţită de un tip care avea sute de euro asupra lui! Nu suport să văd copii maltrataţi pe străzile Parisului. Sunt scandalizat. Cred că ţările care intră în Europa sunt responsabile de cetăţenii lor", a comentat oficialul francez.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a făcut apel, luni, la o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, inclusiv de cei români, a informat cotidianul Le Monde, în ediţia electronică de luni.

Guvernul francez a ridicat la nivel european preocupările sale referitoare la delincvenţa romilor. Pierre Lellouche a adăugat un punct pe agenda miniştrilor europeni de Externe, la reuniunea de luni. "Nu este vorba despre stigmatizarea unei comunităţi sau a unor state. Dar ne confruntăm cu o problemă reală şi a venit vremea să ne ocupăm de ea", a declarat luni Lellouche.

Există 11 milioane de romi în Europa şi nouă milioane au paşaport al UE, a afirmat secretarul de stat francez, subliniind că principala responsabilitate le revine ţărilor de origine ale acestor persoane. România este vizată în mod special, a precizat Le Monde.

La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, după încheierea CAE, că i-a explicat secretarului de stat francez Pierre Lellouche, că cei 9 milioane de romi la care s-a referit în CAE desfăşurat luni sunt cetăţeni europeni a căror libertate de mişcare nu poate fi îngrădită.

Pe de altă parte, cotidianul francez Le Monde a publicat, marţi, un comentariu în care apreciază că declaraţiile unor oficiali creează, în Franţa, politici represive la adresa etnicilor romi, alimentând moduri de gândire arhaice şi rasiste şi putând conduce la violenţe fizice.

Pierre Lellouche a făcut o vizită în România la jumătatea lunii februarie, la acea dată discutând inclusiv despre problematica romilor. Vizita sa a stârnit un val de critici la adresa ministrului român, Teodor Baconschi, care a spus, atunci, în declaraţii comune cu oficialul francez: "Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc consideră că gestionarea problemei romilor este obligaţia României, dar şi a celorlalte state.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc consideră că gestionarea problemei romilor este obligaţia României, dar şi a celorlalte state0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei