Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iul 2010 - Anul XV, nr. 168 (4459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Este nevoie de cooperare în justiţie pentru ca România să scape de monitorizare

Marţi, 20 Iulie 2010 (17:33:18)

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a afirmat, la RFI, că România ar putea scăpa de supravegherea europeană în domeniul Justiţiei doar atunci când toate instituţiile din sistem vor colabora eficient.

Codruţa Kovesi a declarat, marţi, că progresele trebuie să fie constante în toate domeniile, subliniind că există sectoare care au înregistrat progrese, dar în acelaşi timp şi chestiuni veşnic restante.

"Nu sunt probleme imposibil de rezolvat. De pildă, problema resursei umane poate fi relativ uşor rezolvată dacă schimbăm strategia pe care Consiliul Superior al Magistraturii a avut-o până acum", a spus Kovesi.

Procurorul general a mai arătat că problema lipsei de personal este acută şi afectează serios mai multe instanţe din ţară.

Ministerul Public apreciază că recomandările Comisiei Europene coincid cu măsurile ce trebuie implementate în viziunea instituţiei, în domeniul administrării sistemului judiciar, al resurselor umane, precum şi în privinţa eficienţei inspecţiei judiciare.

"În cuprinsul Raportului Comisiei Europene se realizează o evaluare obiectivă a sistemului judiciar şi se afirmă că recomandările anterioare ale experţilor europeni în acest domeniu au fost implementate, fiind remarcate rezultatele Ministerul Public în lupta pentru combaterea corupţiei", se arată într-un comunicat de marţi al Parchetului instanţei supreme.

Ministerul Public arată că îndeplinirea condiţionalităţilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă o prioritate a instituţiei, iar acţiunile urmăresc consolidarea tendinţelor pozitive indicate în raport, "reînvestirea Procurorului General pentru un nou mandat în octombrie 2009, menţionată în Raportul tehnic, înscriindu-se între factorii ce asigură consecvenţa acţiunilor".

"Sunt subliniate măsurile adoptate de instituţia noastră pentru continuarea reformei, în domeniul recuperării bunurilor, pregătirea manualului de bune practici şi introducerea recuperării prejudiciilor ca indicator în evaluarea activităţii parchetelor. Totodată, sunt în curs de derulare activităţi care au ca obiectiv evaluarea posibilităţilor de a angaja specialişti la nivelul parchetelor teritoriale, precum şi de a transfera controlul administrativ al poliţiei judiciare din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor către Ministerul Public", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, va continua să formuleze propuneri Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la înlăturarea deficienţelor consemnate în raportul CE publicat marţi.

Ministerul Public mai arată că va continua implementarea strategiilor locale de combatere a fenomenului privind mica corupţie, rezultatele obţinute în acest domeniu în temeiul cooperării instituţionale fiind concretizate şi în elaborarea unor ghiduri de bune practici, în colaborare cu structurile de specialitate ale Direcţiei Generale Anticorupţie, ca răspuns la recomandările din raportul CE.

De asemenea, documentul evidenţiază cooperarea procurorilor cu Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Române.

"Având în vedere concluziile Raportului dat astăzi publicităţii, Ministerul Public va continua să depună toate eforturile în vederea înlăturării deficienţelor în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei", se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Este nevoie de cooperare în justiţie pentru ca România să scape de monitorizare.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Este nevoie de cooperare în justiţie pentru ca România să scape de monitorizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei