Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 iul 2010 - Anul XV, nr. 152 (4443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentarii din zonele afectate de inundaţii spun că îi vor ajuta pe sinistraţi

Joi, 1 Iulie 2010 (16:21:18)

Parlamentarii aleşi în zonele afectate de inundaţii au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că îi vor ajuta pe sinistraţi, unii apelând la prieteni cu afaceri, alţii făcând colecte, alţii cumpărând din fonduri proprii apă şi alimente neperisabile, iar alţii propunând modificări legislative.

"După-amiază merg să văd care este situaţia. O să vorbesc cu prietenii mei care au afaceri cu materiale de construcţii, cu alimente, să-i conving să mergem acolo să ajutăm. Asta am făcut şi la Rădăuţi Prut, în urmă cu doi ani", a declarat senatorul Liviu Câmpanu (UNPR), ales într-un colegiu din judeţul Botoşani.

El a adăugat că parlamentarii nu au nicio pârghie "pentru a influenţa autorităţile locale într-un anumit sens".

"Nu putem decât să facem o interpelare la un minister să-i ajute mai repede. În rest, mergem pe relaţii absolut omeneşti, de prietenie, pe care le avem", a mai spus Câmpanu.

Senatorul Ioan Chelaru (PSD), ales în judeţul Neamţ, a afirmat că, la Roman, Siretul e la limită.

"Am acolo toată echipa, tot cabinetul senatorial care ajută la evacuarea oamenilor. Eu am rămas la Bucureşti pentru un eveniment de familie. O să-i ajut cu toate mijloacele materiale pe care le putem aduna la sediul PSD Neamţ şi la cabinetul senatorial de la Roman pe locuitorii din comunele Doljeşti, Adjudeni, Sagna, Ion Creangă, dar şi cele care, chiar dacă nu sunt în colegiul meu, Bicaz, Chei, unde s-au revărsat apele. Deja facem colectă de bani şi de haine. Am pregătit două camioane cu apă minerală şi unul cu pâine şi alimente neperisabile", a precizat Chelaru.

Sorin Fodoreanu, deputat PDL de Suceava, a declarat că se află în drum spre acest judeţ, unde mai întâi va "inspecta" localităţile din colegiul său, deşi este mai puţin afectat de inundaţii.

"La mine, în Moldoviţa şi Vatra Moldoviţei, e mai puţin afectat. Întâi vreau să trec pe la mine prin colegiu şi după aceea sigur că merg (şi în zonele afectate - n.r.) Noi am hotărât să ne întâlnim toţi colegii de la Camera Deputaţilor şi de la Senat de la noi (din PDL- n.r.) în zona Sucevei", a spus Fodoreanu.

El a afirmat că, probabil, va dona bani în fondul de solidaritate deschis de Senat în acest sens.

"În rest, ce pot să fac decât a interveni să găsesc nişte fonduri şi poate chiar şi modificări legislative care să oblige autorităţile să prevină astfel de evenimente? La Dumnezeu nu avem o forţă să-l lămurim să dea mai puţine ploi", a mai afirmat Fodoreanu.

Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu, aflat în colegiul unde a fost ales, a spus că îi ajută pe oameni "ca un parlamentar din opoziţie".

"Am pregătit două TIR-uri cu conserve şi unul cu apă, cumpărate din fonduri proprii, pe care le voi distribui în localităţile afectate. Vom vedea ce se mai poate face la nivelul partidului, materiale de construcţii şi cu altele, să ne ajute colegii noştri, cum i-am ajutat şi noi în 2005, 2006 şi 2008", a spus Bejinariu.

Victor Paul Dobre, deputat PNL de Galaţi, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecturile în Ministerul Administraţiei şi Internelor, a declarat că joi după-amiază va ajunge în teritoriu şi că, dacă i se va solicita, va acorda consultanţă autorităţilor locale.

"Nu sunt sinistraţi la Galaţi. Se iau măsurile de apărare. Dacă va fi nevoie şi voi fi solicitat, sunt la dispoziţie. (...) Dacă vor avea nevoie de consultanţa mea, cu mare plăcere", a spus Dobre.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea, în 2006, a lui Victor Paul Dobre în funcţia de ministru pentru relaţia cu Parlamentul deoarece are experienţă în inundaţiile din 2005 şi nu era eficient să schimbi o persoană cu experienţa sa, în condiţiile în care România se confrunta cu inundaţii.

Bogan Ciucă, deputat PC de Galaţi, a menţionat că va ajuta persoanele afectate de inundaţii cu pături şi îmbrăcăminte.

"Acum jumătate de oră am vorbit cu Bogdan Pascu, colegul meu, ca împreună cu un prieten de-al lui să aducă la Galaţi ceva ajutoare, constând în pături, îmbrăcăminte. Ei vor să distribuie ajutoare în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în Galaţi. O să-mi spună cam ce poate să aducă şi în seara asta o să stabilim cum o să procedăm", a arătat Ciucă.

Relu Fenechiu, deputat PNL de Iaşi, a declarat că este pe drum, între două localităţi afectate de inundaţii.

"Am fost la Lespezi şi la Mogoşeşti Siret, iar acum mă duc la A.I. Cuza. Acum doi ani a fost mai rău decât acum, cel puţin în aceste localităţi din Iaşi. Deja am discutat cu colegi, primari din alte zone ale ţării, care vor face acţiuni de colectare, în special pentru materiale de construcţii, pentru că marea problemă pe care eu am identificat-o de-a lungul mai multor inundaţii prin care am trecut, când omul nu mai are unde să stea reprezintă cea mai mare jale. Îmbrăcăminte, mâncare, asta se mai rezolvă, dar marea problemă o reprezintă casa", a spus Fenechiu.

El a mai spus că primarul din Făgăraş vrea să colecteze materiale de construcţii pentru o comună pe care o va stabili ulterior şi, asemeni lui, şi alţi primari PNL vor să-i urmeze exemplul.

Deputatul PSD de Bacău Iulian Iancu a declarat că se află pe malul râlului Trotuş, în dreptul localităţii Asău, unde apele au rupt o casă, au ras toată piaţa comunală, toate lucrările începute şi a murit un om.

"Acum sunt pe malul râului Trotuş, pe valea Asăului, cu domnul primar şi încercăm să vedem ce am putea face, în primă etapă. Aici, apele au rupt o casă, au ras toată piaţa comunei Asău, poduri, este un dezastru", a spus Iancu, adăugând că este o situaţie de urgenţă în care încearcă, împreună cu prefectura şi autorităţile, să ajute familiile care au fost afectate.

El a arătat că tot ceea ce se întâmplă acum este "cel mai bun exemplu de dat în România privind ineficienţa autorităţilor publice în gestionarea acestui fenomen" al inundaţiilor, fapt care s-a repetat în ultimii patru ani.

Iulian Iancu a susţinut că oamenii spun că nu au văzut în viaţa lor un asemenea potop, iar acest lucru este cauzat de procesul de schimbare climatică. "S-au făcut proiecte în 2004, s-au stabilit soluţii, dar s-a schimbat regimul şi nu s-a mai făcut nimic şi aşa au loc distrugeri de case, de infrastructură", a adăugat Iancu, arătând că prioritatea acum este stabilită la construcţia de case pentru specialiştii din mediul rural.

El este de părere că, dacă erau făcute investiţii în regularizarea cursurilor de ape, nu se mai produceau aceste dezastre şi pierderi de vieţi omeneşti.

Deputatul PDL de Galaţi Mihail Boldea a declarat că are colegiul în oraş, unde nu s-a întâmplat nimic legat de inundaţii, dar a colectat haine pentru a le trimite în zonele sinistrate. "Am strâns haine pentru copii, 7-8 baxuri, pe care le voi trimite în judeţele Botoşani, Iaşi sau Suceava", a precizat Boldea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii din zonele afectate de inundaţii spun că îi vor ajuta pe sinistraţi.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentarii din zonele afectate de inundaţii spun că îi vor ajuta pe sinistraţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei