Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 iul 2010 - Anul XV, nr. 152 (4443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul preia normele comunitare în legislaţia privind serviciile de plată, după avertismentul CE

Joi, 1 Iulie 2010 (17:41:39)

Guvernul a preluat, prin ordonanţă de urgenţă aprobată în ultima şedinţă, normele comunitare în legislaţia internă privind serviciile de plată, după ce Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru întârzierea adoptării prevederilor UE în domeniu.

Ordonanţa prevede că, în vederea asigurării respectării legii de către prestatorii de servicii de plată, consumatorii, inclusiv asociațiile de consumatori, pot să sesizeze Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, iar utilizatorii persoane juridice pot să sesizeze Garda Financiară în legătură cu cazurile de încălcare de către prestatori a normelor legale ori să inițieze acțiuni în justiție împotriva acestora.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, respectiv Garda Financiară trebuie să informeze reclamantul, în răspunsul formulat către acesta, despre existența procedurilor extrajudiciare de soluționare a diferendelor.

În vederea soluționării pe cale amiabilă a eventualelor diferende și fără a se aduce atingere dreptului consumatorilor și utilizatorilor persoane juridice de a iniția acțiuni în justiție împotriva prestatorilor de servicii de plată ori dreptului acestora de a sesiza Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, respectiv Garda Financiară, consumatorii și utilizatorii persoane juridice pot apela la procedurile extrajudiciare de soluționare a diferendelor, se arată în ordonanţă.

Guvernul justifică actul normativ prin faptul că transpunerea integrală și implementarea în legislația națională a Directivei Parlamentului European și a Consiliului European privind serviciile de plată în cadrul pieței interne trebuie realizate în regim de urgență, întrucât este declanșată procedura de infringement de către Comisia Europeană împotriva României.

"Neadoptarea în regim de urgență a actului normativ și recurgerea la procedura legislativă obișnuită ar determina sesizarea României în fața Curții Europene de Justiție și obligarea la plata unor amenzi și/sau penalități pentru neîndeplinirea obligațiilor ce îi revin conform Tratatului de aderare", se arată în document.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a transmis un aviz motivat mai multor state, printre care şi România, după ce aceste ţări nu au trimis Executivului european notificări privind adoptarea tuturor modificărilor legislative impuse de directiva privind serviciile.

Directiva a avut ca termen de implementare în toate statele membre UE data de 28 decembrie 2009. Domeniul de aplicare al directivei include o mare varietate de activităţi economice, de exemplu comerţul cu amănuntul, serviciile de construcţii, serviciile turistice şi serviciile din sfera profesiilor reglementate, reprezentând aproximativ 40% din PIB şi din forţa de muncă ocupată la nivelul UE.

Directiva invită statele membre UE să elimine barierele juridice şi administrative nejustificate sau disproporţionate la crearea unei întreprinderi sau la furnizarea de servicii transfrontaliere în UE.

De asemenea, directiva urmăreşte eliminarea barierelor care afectează utilizatorii ce doresc să aibă acces la serviciile furnizate în alt stat membru.

Avizul motivat constituie cea de-a doua etapă a procedurii privind încălcarea dreptului Uniunii Europene (procedura de infringement, n.red.). În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea statelor membre în termen de două luni, Comisia poate deferi cazurile Curţii Europene de Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul preia normele comunitare în legislaţia privind serviciile de plată, după avertismentul CE.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul preia normele comunitare în legislaţia privind serviciile de plată, după avertismentul CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei