Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iun 2010 - Anul XV, nr. 146 (4437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: Nu am discutat în Guvern de ajutoare pentru sinistraţi, nu am avut încă situaţii excepţionale

Joi, 24 Iunie 2010 (13:55:32)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, joi, că Executivul nu a discutat încă despre posibilitatea despăgubirii sinistraţilor în urma recentelor inundaţii, menţionând că vor trebui făcute evaluări şi că până acum nu au fost situaţii "cu totul excepţionale".

Întrebat dacă s-a discutat în Guvern posibilitatea oferirii unui ajutor sinistraţilor în urma inundaţiilor din ultima perioadă, ministrul PDL a spus că nu s-a discutat la nivelul Executivului acest lucru, precizând însă că se va face o evaluare.

"Nu s-a discutat până în acest moment acest lucru. Va trebui să avem o evaluare clară a pagubelor, pentru că, până la urmă, nu am avut revărsări de râuri în zilele acestea, ci căderi masive de apă, ploi abundente, desigur, pentru un timp scurt, au produs multe neplăceri într-o zonă sau alta. Şi, din păcate, avem şi trei victime, o femeie în Alba şi doi cetăţeni care nu au vrut să asculte forţele de ordine şi au forţat, au trecut cu maşina, deşi li s-a interzis acest lucru şi dânşii au decedat în Cluj", a spus Blaga.

El a menţionat că evaluările Ministerului Administraţiei şi Internelor trebuie "făcute cu foarte multă atenţie", pentru a se stabili "unde se impun ajutoare", analizele urmând să fie făcute "în special în administraţiile publice locale care desfăşoară activităţi în continuare pentru ajutorarea cetăţenilor".

"Pe de altă parte, evacuările de populaţie s-au făcut pe termen foarte scurt, tre-patru ore, până când a trecut viitura. Deci nu avem decât 115 persoane, mai erau azi dimineaţă (joi - n.r.), care aveau în special domiciliul la rude, nu acasă. Nu am avut încă situaţii cu totul excepţionale", a conchis Blaga.

Numărul judeţelor afectate de inundaţii şi ploi a scăzut la zece, în cursul nopţii de miercuri spre joi, 147 de persoane fiind, în continuare, evacuate din locuinţe sau gospodării, dintre care cele mai multe în judeţul Arad, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Judeţele afectate în continuare de inundaţii sunt Alba, Arad, Botoşani, Cluj, Dolj, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vrancea, unde mai sunt evacuate 147 de persoane, potrivit situaţiei la nivel naţional până joi la ora 9.00.

Cele mai multe persoane evacuate sunt în judeţul Arad (118), urmat de Botoşani (24) şi Cluj (cinci).

În total sunt inundate 1.726 de gospodării şi locuinţe, 2.829 de hectare de teren agricol, 2.079 de hectare de păşuni, fâneţe şi păduri, 34,2 kilometri de drumuri judeţene, 81 de kilometri de drumuri comunale, 88 de poduri şi podeţe, iar 753 fântâni sunt colmatate.

Trei persoane, dintre care două în judeţul Cluj şi una în judeţul Alba, au decedat în urma inundaţiilor de zilele trecute, iar autorităţile estimează că, vineri şi sâmbătă, va fi lansată o nouă atenţionare meteo pentru nordul ţării, precum şi o nouă viitură pe Dunăre începând cu 28 iunie.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, anunţa miercuri, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii de la Palatul Victoria, decesul celor trei persoane şi preciza că peste 108 localităţi din 28 de judeţe au fost afectate, în ultimele zile, de ploi. Până miercuri, la ora 14.30, fuseseră inundate în jur de 100 de locuinţe, peste 500 de gospodării şi anexe, peste 600 de subsoluri, fiind afectate totodată circa 100 de poduri şi podeţe.

Premierul Emil Boc spunea, miercuri, că deşi codul galben meteorologic a încetat miercuri la ora 21.00, vineri şi sâmbătă în nordul ţării ar putea apărea din nou precipitaţii importante, iar până pe 25 iunie codul galben hidrologic va rămâne valabil în judeţele atenţionate, în timp ce pe râurile Prut şi Crasna va fi păstrat codul portocaliu.

Hidrologii au instituit, joi, cod roşu de inundaţii pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana-Radăuţi şi cod portocaliu pe sectorul Radăuţi-Stânca Costeşti, în judeţul Botoşani, unde până în 28 iunie se pot produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de pericol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: Nu am discutat în Guvern de ajutoare pentru sinistraţi, nu am avut încă situaţii excepţionale.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: Nu am discutat în Guvern de ajutoare pentru sinistraţi, nu am avut încă situaţii excepţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei