Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 apr 2010 - Anul XV, nr. 95 (4386)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu:Iniţiativele privind liderii sindicali nu deranjează, să nu ne interzică accesul la informaţii

Luni, 26 Aprilie 2010 (17:00:56)

 Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, că este de acord, în mare parte, cu propunerile PDL de modificare a Legii sindicatelor, dar speră să nu se interzică accesul sindicatelor la informaţiile structurale despre ceea ce se întâmplă într-o întreprindere.

Hossu a subliniat însă că iniţiativele legislative ale PDL ce interzic liderilor sindicali să fie şi parlamentari sau să deţină acţiuni la firme nu sunt normale în totalitate, pentru că ele creează discriminare.

"Practic, ceea ce trebuie respectat, şi este mult mai important, este ca reprezentantul organizaţiei sindicale să poată participa la toate şedinţele de Consiliu de Administraţie şi să aibă acces la toate documentele din punct de vedere al informaţiei. Faptul că nu i se dă voie să voteze în Consiliul de Administraţie şi să ia indemnizaţia de membru în CA este neesenţial, nu asta contează", a spus liderul Confederaţiei "Cartel Alfa".

Bogdan Hossu speră ca prin această condiţionare să nu se restricţioneze accesul sindicatelor la informaţiile structurale ale întreprinderii.

"Sper să nu ne trezim de fapt că se doreşte ca organizaţiile sindicale să nu mai aibă acces la nicio informaţie structurală despre ceea ce se întâmplă în întreprindere, perspectiva întreprinderii şi viitorul ei, ceea ce este o totală lipsă de transparenţă şi contrară spiritului european legată de dialogul social", a precizat Hossu.

Preşedintele "Cartel Alfa" a mai spus că este de acord cu propunerea ca în timpul mandatului parlamentarii să nu poată fi preşedinţi, vicepreşedinţi, secretari sau trezorieri ai federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, precizând că a mai promovat o dată aceste restricţii.

"În momentul când un sindicalist devine parlamentar sau ajunge într-o funcţie publică trebuie să aleagă ceea ce doreşte să facă pe viitor: rămâne în structura sindicală sau se lansează în sistemul public. Deci nu ne deranjează această propunere", a adăugat Hossu.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că iniţiativele legislative ale PDL care interzic liderilor sindicali să fie parlamentari sunt o formă de intimidare, "o încercare de a-i ţine la o limită" şi le-a recomandat să îşi facă mai întâi curat în curtea lor.

"Orice încercare a autorităţilor de a tropăi prin curtea noastră mi se pare deplasată. Noi nu suntem preocupaţi de ce fac ei. Ar trebui să îşi facă mai întâi curat în curtea lor", a mai spus Marius Petcu.

Două iniţiative legislative ale PDL, al căror termen de dezbatere publică a expirat duminică, interzic liderilor sindicali să fie şi parlamentari sau să deţină acţiuni la firme care au contracte cu societăţile de stat la care sunt sindicalişti.

Primul proiect de lege introduce un nou articol în textul Legii 54/2003, a sindicatelor, în sensul stabilirii unei incompatibilităţi între liderii sindicali ai societăţilor de stat şi calitatea acestora de acţionari ai unei firme. Potrivit propunerii PDL, preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale la societăţile cu capital majoritar de stat sunt incompatibili cu funcţia de administrator, acţionar majoritar la o societate comercială care derulează contracte cu societatea la care deţin respectivele funcţii sindicale.

Al doilea proiect de lege modifică Legea 161/2003 pentru transparenţa în exercitarea demnităţilor publice. Propunerea PDL introduce o nouă compatibilitate pentru parlamentari, aceea ca în timpul mandatului să nu poată fi preşedinţi, vicepreşedinţi, secretari sau trezorieri ai federaţiilor şi confederaţiilor sindicale.

Ambele iniţiative au avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Propunerile legislative ale PDL urmează să intre în procedura legislativă la Senat, termenul pentru consultare şi dezbatere publică expirând duminică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu:Iniţiativele privind liderii sindicali nu deranjează, să nu ne interzică accesul la informaţii.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu:Iniţiativele privind liderii sindicali nu deranjează, să nu ne interzică accesul la informaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei