Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 apr 2010 - Anul XV, nr. 89 (4380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila: Vom completa lista suplimentelor alimentare, pentru monitorizarea produselor noi

Luni, 19 Aprilie 2010 (17:54:33)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, că lista suplimentelor alimentare va fi completată prin hotărâre de guvern, pentru monitorizarea eventualelor produse noi pe care anumite persoane vor încerca să le introducă pe piaţă ilegal.

"Avem soluţii pentru orice produs nou pe care unele persoane ar încerca să le introducă pe piaţă, sub pretextul că listele au fost deja date publicităţii. Există un grup de lucru care lucrează din nou la actele normative care reglementează statutul suplimentelor alimentare. Vom completa lista prin hotărâre de guvern", a spus ministrul Sănătăţii.

Luni, Ministerul Sănătăţii a pus pe site-ul instituţiei, spre dezbatere publică, Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice privind plasarea pe piaţă a alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe. Actul reprezintă un ordin comun al ministrului Sănătăţii, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit Ordinului, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor iau măsurile necesare pentru monitorizarea alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe. Totodată, cele două instituţii vor furniza, până în 1 aprilie 2012, către Comisia Europeană, informaţiile privind evoluţia pieţei alimentelor la care au fost adăugate vitamine şi minerale, consumarea acestora, aportul de nutrienţi pentru populaţie şi modificarea obiceiurilor alimentare, precum şi adăugarea altor substanţe, şi de asemenea, eventuale propuneri de modificare a Regulamentului nr. 1925/2006.

Producătorul sau persoana care vrea să plaseze pe piaţă alimente la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe va notifica respectiva plasare pe piaţă la Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin depunerea unui model de etichetă utilizat pentru produsul respectiv. Totodată aceştia vor introduce lunar, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii, lista notificărilor primite, potrivit proiectului.

Actul stabileşte, de asemenea, atibuţiile Ministerului Sănătăţii.

Astfel, în cazul în care nu există prevederi la nivel comunitar, MS informează Comisia Europeană şi celelalte state membre privind adoptarea unor noi reglementări naţionale, cu privire la adaosul obligatoriu de vitamine şi minerale la anumite categorii de alimente sau interzicerea sau restricţionarea utilizării altor substanţe pentru producerea anumitor alimente, precum şi măsurile urmărite, oferind justificarea lor.

De asemenea, în cazul în care există motive serioase pentru a considera că un anumit produs dăunează sănătăţii umane, cu toate că acesta corespunde prevederilor Regulamentului nr. 1925/2006, MS poate suspenda sau restricţiona provizoriu aplicarea respectivelor prevederi pe teritoriul României şi informează celelalte state membre şi Comisia Europeană privind produsul respectiv justificând decizia. Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a transmite către Comisia Europeană, până în 1 iulie 2012, informaţiile cerute de organismul european şi, totodată, avizează publicitatea alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe.

Controlul respectării prevederilor Regulamentului nr. 1925/2006 se face de către specialiştii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru controlul respectării prevederilor privind etichetarea alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe la comercializare.

Acest control va fi realizat şi de către specialiştii împuterniciţi din cadrul MS, pentru controlul respectării prevederilor referitoare la tipurile de vitamine şi minerale care se pot adăuga în produsele alimentare, cât şi pentru suspendarea şi restricţionarea temporară a plasării pe piaţă a alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe, în cazul în care se consideră că acestea dăunează sănătăţii umane, conform prevederilor Regulamentului nr. 1925/2006.

Specialiştii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se ocupă de controlul alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe care fac obiectul activităţii de import-export şi/sau comerţ intracomunitar. Tot ANSVSA are ca atribuţie controlul respectării prevederilor privind alimentele la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe pe lanţul alimentar, conform prevederilor Regulamentului nr. 1925/2006.

Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 din 20 decembrie 2006 privind adăugarea de vitamine şi minerale şi de alte substanţe în alimente armonizează prevederile legislative ale statelor membre în legătură cu adăugarea de vitamine şi minerale în alimente, în scopul funcţionării eficiente a pieţei interne, asigurându-se în acelaşi timp un nivel superior de protecţie a consumatorilor. În calitate de stat membru, în România, regulamentele europene au aplicabilitate directă şi, prin urmare, trebuie să se adopte acte normative care să creeze cadrul juridic pentru aplicarea lor.

Prin proiectul de ordin se stabilesc autorităţile din România responsabile de aplicarea prevederilor regulamentului susmenţionat, precum şi atribuţiile acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila: Vom completa lista suplimentelor alimentare, pentru monitorizarea produselor noi.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke Attila: Vom completa lista suplimentelor alimentare, pentru monitorizarea produselor noi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei