Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 apr 2010 - Anul XV, nr. 76 (4367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANOSR are zece amendamente la noul proiect al Legii educaţiei naţionale

Joi, 1 Aprilie 2010 (16:45:07)

 Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită zece schimbări la noul proiect de Lege al educaţiei naţionale, printre care reprezentativitatea clară a lor cu minimum 25 la sută în toate procesele decizionale şi subvenţii indexate anual cu inflaţia pentru cămine-cantine.

Studenţii membri ai ANOSR au elaborat, în urma consultărilor, un decalog cu propuneri pentru proiectul Legii Educaţiei Naţionale, se arată într-un comunicat al Alianţei, remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Prima cerere ar fi stipularea clară că studenţii participă şi sunt reprezentaţi în toate procesele decizionale cu un procent de minimum 25 la sută şi sunt reprezentaţi în toate comisiile şi consiliile din universitate (de exemplu, comisia de etică, consiliul de administraţie al universităţii, biroul consiliu/senat).

Aceştia mai vor crearea unui Oficiu naţional de combatere a corupţiei şi abuzurilor în educaţie; flexibilitatea traseului educaţional, adică o treime din creditele aferente unui program de studiu să poată fi folosite de student pentru a contracta materii opţionale, liber alese din universitate; o mai bună legiferare a mobilităţilor interne, adică accesul să se facă pe baza acceptului universităţii la care îşi doreşte să studieze studentul. Aceasta se completeză prin prevederi ale Cartelor universitare.

Căminele trebuie să devină unităţi non-profit şi nu afaceri ale universităţilor, mai cer studenţii.

ANOSR consideră că evaluarea de către studenţi a prestaţiei cadrelor didactice ar trebui să fie obligatorie. Rezultatele evaluărilor trebuie să fie informaţii publice şi să reprezinte minimum 25 la sută în evaluarea finală a cadrelor didactice, mai spun aceştia.

Reglementări cu privire la statutul şi drepturile etnicilor români din străinătate, în special al celor din Republica Moldova şi Ucraina, gratuitatea serviciilor medicale, de consiliere şi orientare profesională, definirea clară a învăţământului de la distanţă, cu frecvenţă redusă, fără frecvenţă, seral şi introducerea formei on-line, completată de elemente care ţin de asigurarea calităţii, reprezintă alte propuneri ale studenţilor.

"Apreciem, totodată, că toate regulamentele cu privire la activitatea studenţilor, programele de studii şi examenele finale să se aprobe cu cel puţin şase luni înaintea sfârşitului anului universitar, iar contractele de studiu să nu se modifice în timpul anului universitar (pentru a evita creşterea taxelor după startul anului universitar)", potrivit comunicatului.

De asemenea, dreptul studenţilor de a-şi contesta în instanţe de judecată rezultatele examinărilor trebuie inclus în textul legii, acesta fiind un drept constituţional, mai spun reprezentanţii ANOSR.

Alianţa solicită în continuare prelungirea cu minimum două săptămâni a perioadei de dezbatere publică a proiectului Legii educaţiei, tocmai pentru a putea afla viziunea societăţii implicate activ.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, promitea, în 16 martie, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii studenţilor, că va semna, curând, câte un protocol cu fiecare dintre cele trei federaţii ale acestora.

Referitor la Legea educaţiei, Funeriu arăta că au fost discutate trei aspecte care îi privesc în mod direct pe studenţi.

Unul dintre ele se referă la faptul că studenţii trebuie să facă parte cu drepturi depline din comunităţile academice. De asemenea, a fost discutată şi opţiunea de a acorda credite transferabile celor care desfăşoară activităţi de voluntariat în facultate.

Studenţii urmează sa discute cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei referitor la posibilitatea de a se pune la punct un sistem de credite financiare şi burse.

De asemenea, Funeriu a apreciat că studenţii trebuie să reprezinte 25 la sută din structurile de conducere din universităţi, ceea ce înseamnă drepturi, dar şi obligaţii din partea acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANOSR are zece amendamente la noul proiect al Legii educaţiei naţionale.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANOSR are zece amendamente la noul proiect al Legii educaţiei naţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei