Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mar 2010 - Anul XV, nr. 68 (4359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană solicită Guvernului să prezinte Parlamentului un plan de măsuri după Raportul CE

Marţi, 23 Martie 2010 (17:01:28)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că ministrul Justiţiei şi Guvernul ar trebui să prezinte Parlamentului un plan de măsuri pentru depăşirea situaţiei, după prezentarea Raportului interimar al CE pe Justiţie.

Geoană a spus că Raportul interimar al Comisiei Europene pe Justiţie pentru România şi Bulgaria menţine o serie de elemente critice la adresa celor două ţări.

"Din păcate, se confirmă o percepţie care creşte în intensitate în Europa, cum că cele două ţări ar fi fost primite prematur în UE. Este un curent de opinie extrem de defavorabil şi fac un apel la ministrul Justiţiei, la Guvern, de a veni în faţa Parlamentului şi a prezenta un plan de măsuri pe care îl întrevăd pentru a depăşi această situaţie. Câtă vreme România va avea un Mecanism de Cooperare şi Verificare deasupra capului, reputaţia noastră ca ţară va fi mult diminuată", a afirmat Geoană.

România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor în domeniul justiţiei, înregistrând rezultate modeste, capacitatea sistemului judiciar fiind afectată de pierderea personalului, arată raportul interimar al CE publicat marţi.

"România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor pe care îl stabilise până la jumătatea anului 2009. Reforma judiciară a înregistrat rezultate modeste, iar în ceea ce priveşte situaţia dificilă a resurselor umane din sistemul judiciar nu s-a observat nicio îmbunătăţire efectivă, capacitatea sistemului judiciar fiind în continuare pusă la încercare printr-o pierdere netă de personal", subliniază raportul interimar al Comisiei Europene.

Dezbaterea în Parlament a proiectelor de lege privind Codul de Procedură Civilă şi Codul de Procedură Penală a fost amânată din cauza perioadei electorale din a doua jumătate a anului 2009. "România continuă să adopte măsuri menite să amelioreze consecvenţa jurisprudenţei, dar încă nu s-a procedat la publicarea generală şi permanentă a tuturor hotărârilor judecătoreşti. În schimb, au fost lansate alte iniţiative menite să sporească eficienţa procedurilor judecătoreşti printr-o mai bună repartizare a volumului de muncă al judecătorilor şi prin transferarea sarcinilor administrative funcţionarilor din sistemul judiciar, deşi deocamdată nu s-au înregistrat rezultate concrete în acest sens", precizează documentul.

La capitolul combaterii corupţiei, raportul apreciază rezultatele înregistrate de Direcţia Naţională Anticorupţie privind investigarea şi judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, fiind observată o îmbunătăţire continuă a rezultatelor înregistrate de Agenţia Naţională de Integritate în urmărirea incompatibilităţilor, conflictelor de interese şi averilor nejustificate.

"Datele privind măsurile luate în vederea combaterii corupţiei la nivel local arată o creştere semnificativă a activităţii desfăşurate de organele locale de urmărire penală. Ca răspuns la recomandările formulate de Comisie, România a întreprins câteva măsuri menite să consolideze coordonarea şi monitorizarea strategiei naţionale anticorupţie pentru sectoarele vulnerabile şi pentru administrația publică locală. În prezent, practicienii din domeniul juridic poartă discuţii referitoare la un prim proiect al unui ghid destinat instanţelor, care să amelioreze consecvenţa, proporţionalitatea şi caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie", continuă documentul.

Există "întârzieri continue legate de judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, la care se adaugă inconsecvenţa şi clemenţa de care dau dovadă instanţele în ceea ce priveşte sancţiunile impuse. Acestea reprezintă în continuare provocări majore pentru România", notează raportul Comisiei Europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană solicită Guvernului să prezinte Parlamentului un plan de măsuri după Raportul CE.
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană solicită Guvernului să prezinte Parlamentului un plan de măsuri după Raportul CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei