Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Molnar: Gripa aviară, identificată în două gospodării din Letea, 49 de păsări moarte

Marţi, 16 Martie 2010 (15:14:14)

Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a declarat referitor la semnalarea izbucnirii unui focar de gripă aviară înalt patogenă într-o fermă de păsări din comuna Letea, că veterinarii au găsit 49 de păsări moarte în două gospodării şi că s-au luat măsuri pentru supravegherea atentă a zonei.

"Până acum, nimeni în lume nu a dovedit că gripa aviară se transmite de la om la om", a spus Geza Molnar.

Acesta a adăugat că autorităţile au recomandat oamenilor "să nu se apropie de păsările moarte, de păsările sălbatice din zonă, să nu dea voie păsărilor din curte să intre în casă, iar copiii să nu se joace cu mortăciuni".

Consilierul a arătat că în zonă locuiesc aproximativ 300 - 400 de oameni, fiind vorba de o localitate izolată.

Molnar a adăugat că fiecare caz de viroză respiratorie la om va fi investigat şi că vor fi recolate probe pentru analize.

Direcţia de Sănătate Publică a trimis un medic pentru a asigura permanenţa în zona respectivă.

Supravegherea focarului de gripă aviară intră în responsabilitatea medicilor veterinari, respectiv a Ministerului Agriculturii, a precizat consilierul ministrului Sănătăţii.

Comisia Europeană va adopta, marţi, o decizie, care să confirme zonele de risc stabilite de autorităţile române în urma izbucnirii unui focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 într-o fermă de păsări din comuna Letea, judeţul Tulcea, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

CE precizează că focarul de H5N1 a fost localizat în Delta Dunării, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Potrivit comunicatului citat, laboratorul naţional din România a confirmat, luni, că este vorba despre un focar al virusului înalt patogen al gripei aviare de tip H5N1 şi, pentru a limita răspândirea, autorităţile române au aplicat imediat măsurile necesare de control prevăzute în legislaţia UE.

Printre aceste măsuri figurează sacrificarea tuturor păsărilor domestice infectate din fermă şi stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de 3 kilometri precum şi a unei arii de monitorizare de 10 kilometri în jurul fermei, unde de altfel au fost instituite măsuri ferme de control al circulaţiei.

Zona de 10 kilometri este considerată "zonă de risc ridicat", potrivit CE, care adaugă că aceasta este înconjurată de o "regiune de risc scăzut" în care au fost de asemenea impuse o serie de restricţii de circulaţie precum şi măsuri adiţionale de protecţie pentru fermele de păsări.

CE notează că acesta este primul caz de gripă aviară de tip H5N1 înalt patogen depistat în UE în ultimul an. Ultimul caz, confirmat în martie 2009, fusese depistat la nişte raţe sălbatice din Germania.

În decembrie 2007, ultimul focar de gripă aviară de pe teritoriul României din localitatea tulceană Murighiol a fost închis şi toate restricţiile privind mişcarea animalelor, transportul şi comercializarea păsărilor şi a produselor provenite de la acestea, precum şi filtrele instalate la intrările, ieşirile şi debarcaderul din localitatea Murighiol au fost ridicate. La acea dată, ANSVSA anunţa că în urma analizei măsurilor întreprinse de România pentru eradicarea focarului de gripă aviară de la Murighiol, în data de 31 decembrie 2007 urmau să fie ridicate restricţiile impuse de Comisia Europeană, conform Deciziei Comisiei 2007/770/CE.

Anterior fuseseră depistate, în 2006, mai multe focare de gripă aviară în România.

În decembrie 2007, Adrian Streinu-Cercel, la acea dată director al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, anunţa că virusul gripei aviare nu a dispărut din România în 2006, întrucât H5N1 are o longevitate mare.

Numeroase ţări din UE au fost afectate de virusul gripei aviare în 2006 şi 2007, mii de păsări fiind sacrificate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Molnar: Gripa aviară, identificată în două gospodării din Letea, 49 de păsări moarte.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Molnar: Gripa aviară, identificată în două gospodării din Letea, 49 de păsări moarte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei