Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu spune că amplasarea Centrului NATO la Oradea e o recunoaştere a valorii militarilor români

Marţi, 16 Martie 2010 (13:30:15)

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, la inaugurarea Centrului de Excelenţă NATO pentru culegerea de informaţii din sursă umană (CoE HUMINT), de la Oradea, că amplasarea acestuia în municipiul bihorean reprezintă "o recunoaştere a valorii militarilor" români în teatrele de operaţiuni.

În discursul susţinut la inaugurarea Centrului de Excelenţă, şeful statului a subliniat importanţa centrului de la Oradea în cadrul Alianţei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Această instituţie vine să susţină procesul de transformare pe care Alianţa şi l-a asumat pentru a îndeplini cerinţele din procesul de adaptare la noile ameninţări globale. Această instituţie este o dovadă a modului responsabil în care România contribuie la pregătirea Alianţei pentru viitor", a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a vorbit despre creşterea rolului României în cadrul Alianţei.

"România face un pas important în conturarea profilului său nord-atlantic", a spus Băsescu, adăugând că amplasarea la Oradea a acestei unităţi de elită reprezintă "o recunoaştere a valorii militarilor noştri în teatrele de operaţiuni".

Traian Băsescu a mulţumit reprezentanţilor statelor sponsor Grecia, Ungaria, Slovenia şi Turcia şi a anunţat că "acestora li se vor alătura Slovacia şi Statele Unite", care au semnat memorandumuri în acest sens.

La final, preşedintele Băsescu a subliniat importanţa interoperabilităţii pe care Centrul de la Oradea o va asigura în domeniul culegerii de informaţii din sursă umană.

"Succesul nostru ca aliaţi în a ne asigura securitatea depinde din ce în ce mai mult de modul în care colaborăm", a spus el.

După ce şi-a terminat discursul, şeful statului şi demnitarii militari au făcut un tur al unităţii, la încheierea căruia au pornit spre aeroport pentru a se întoarce la Bucureşti.

Preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, au participat, marţi, la inaugurarea Centrului de Excelenţă NATO pentru culegerea de informaţii din sursă umană (CoE HUMINT) de la Oradea.

Şeful statului a ajuns la Oradea cu avionul, iar apoi a mers la sediul centrului amenajat, anul trecut, într-o cazarmă aparţinând unei foste unităţi militare. La intrarea în unitate, două maşini de teren antemergătoare în coloana oficială s-au lovit, fără ca vreo persoană să fie rănită.

Preşedintele Băsescu a fost întâmpinat de Garda de Onoare, adusă de la Bucureşti şi formată din peste o sută de militari. Ulterior, şeful statului a asistat la ceremonia de înmânare a drapelului NATO unităţii din Oradea şi la cea de ridicare a steagurilor statelor sponsor pe catargele de la centru, iar apoi demnitarii militari prezenţi au ţinut discursuri.

La inaugurare, au mai participat ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, demnitari militari din armatele- sponsor, adică din Ungaria, Slovenia, Grecia şi Turcia. Cea mai înaltă oficialitate a NATO prezentă a fost amiralul Luciano Zappata, locţiitor al comandantului Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare (SACT).

Înaintea inaugurării, amiralul Luciano Zappata s-a declarat "foarte încântat" de modul în care a fost realizat acest centru.

Directorul Centrului, colonelul Eduard Simion, a afirmat că unitatea va fi deservită de 80 de militari, din care 16 din armatele naţiunilor sponsor, derulându-se negocieri cu armata Slovaciei şi a SUA pentru ca şi acestea să devină sponsori. Cei 16 militari se vor prezenta în curând la post, împreună cu familiile lor.

În ceea ce priveşte numărul militarilor NATO care se vor pregăti la Oradea, colonelul Simion a afirmat că acesta este, deocamdată, "de ordinul sutelor în fiecare an", dar există premise ca acest număr să devină de ordinul miilor, "în funcţie de interesul ţărilor NATO".

Întrebat de jurnalişti dacă existenţa la Oradea a acestei unităţi va expune zona la ameninţări teroriste, amiralul Zappata a declarat că nu crede acest lucru.

"Nu cred că există ameninţări specifice la adresa oraşului sau a ţării dumneavoastră", a spus Zappata.

Potrivit unei informaţii de presă a Comandamentului Aliat pentru Transformare al NATO de la Norfolk (ACT), misiunea acestui centru de excelenţă este "de a dezvolta produse şi servicii pentru ameliorarea standardizării culegerii de informaţii din sursă umană". De asemenea, Centrul de Excelenţă va avea ca scop dezvoltarea de concepte şi doctrină a culegerii de informaţii din sursă umană, dar şi de a furniza expertiză în acest domeniu, mai ales la acţiuni în teatrele de operaţii.

Centrul de Excelenţă HUMINT va sprijini forţele aliate cu echipe mobile pentru ameliorarea planificării, organizării şi leadership-ului în activitatea de colectare de informaţii, va testa, valida şi implementa noile concepte HUMINT, tacticile, tehnicile şi procedurile rezultate în timpul operaţiunilor.

Centrele de Excelenţă sunt finanţate la nivel naţional sau multinaţional şi sunt în conformitate cu eforturile NATO.

Centrul de Excelenţă care va funcţiona la Oradea a suferit însă o modificare faţă de ceea ce fusese prevăzut iniţial. Astfel, printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial din 27 iunie 2008, a fost aprobată înfiinţarea unui Centru de Excelenţă NATO pentru culegerea de informaţii din sursă umană şi contrainformaţii (NATO CoE HUMINT &CI).

Dar, în februarie 2010, preşedintele Traian Băsescu a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, o solicitare în vederea aprobării de către Parlamentul României a schimbării denumirii Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT & CI în Centrul de Excelenţă al NATO în domeniul HUMINT.

Modificarea a fost necesară deoarece, după hotărârea de aprobare a Parlamentului, din 2008, Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO de la Norfolk (ACT) nu a aprobat componenta de contrainformaţii a centrului de excelenţă.

Solicitarea preşedintelui a urmat unui memorandum al fostului ministru al Apărării Mihai Stănişoară, din noiembrie 2009, aprobat de preşedinte şi premier. Potrivit acestui document, neconcordanţa denumirii a fost semnalată de către reprezentanţii statelor participante, precum şi de reprezentanţii Comandamentului NATO-ACT încă de la prima Conferinţă de Negociere a Memorandumului de Înţelegere Operaţional, din aprilie 2008. Potrivit aceluiaşi document, în perioada 8-10 septembrie 2009, a avut loc ultima Conferinţă de Negociere a Memorandumului de Înţelegere Operaţional şi a Memorandumului de Înţelegere Funcţional.

Reprezentanţi ai României, Greciei, Ungariei, Sloveniei şi Turciei au semnat Memorandum de înţelegere la 16 decembrie la Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO de la Norfolk (ACT), prin care s-a decis crearea Centrului de Excelenţă Humint la Oradea.

Centrul de excelenţă NATO de la Oradea, specializat în activităţi de tip HUMINT (Human Intelligence), a costat Ministerul Apărării Naţionale 17,8 milioane de lei. În această sumă au fost incluse cheltuielile pentru reabilitarea infrastructurii şi pentru achiziţia de echipamente şi materiale necesare dotării instituţiei, conform standardelor NATO.

Centrul de excelenţă NATO HUMINT va funcţiona într-o clădire care a aparţinut unei unităţi militare mecanizate din Oradea, imobil care a fost reabilitat şi dotat cu echipamente de protecţie şi supraveghere.

Centrul de excelenţă NATO de la Oradea este deservit atât de personal militar, cât şi civil.

Centrul de excelenţă NATO specializat în culegerea de informaţii din sursă umană a fost creat ca urmare a unei Hotărâri a Guvernului Tăriceanu şi a unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Amplasamentul de la Oradea a fost ales, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, datorită, în principal, facilităţilor fostei Brigăzi Mecanizate 11 Carei, care a avut sediul în acest oraş, dar şi altor factori, precum poziţia geografică a municipiului Oradea şi existenţa unui aeroport internaţional.

La bilanţul activităţii pe anul 2009 a Ministerului Apărării, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că acest centru va funcţiona în România ca o recunoaştere a performanţelor obţinute de ofiţerii români de informaţii militare pe teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu spune că amplasarea Centrului NATO la Oradea e o recunoaştere a valorii militarilor români.
 Vizualizări articol: 773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu spune că amplasarea Centrului NATO la Oradea e o recunoaştere a valorii militarilor români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei