Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mar 2010 - Anul XV, nr. 59 (4350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele Băsescu anunţă că nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR

Vineri, 12 Martie 2010 (14:25:08)

Preşedintele Traian Băsescu anunţă că nu poate accepta titlul de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), precizând că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice.

"Cu privire la propunerea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România ca preşedintele Traian Băsescu să devină membru de onoare, Administraţia Prezidenţială precizează că iniţiativa nu a primit acordul preşedintelui sau al instituţiei prezidenţiale", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, potrivit sursei citate, că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi "sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice".

"Preşedintele mulţumeşte membrilor AOSR pentru iniţiativa lor, dar din motivele expuse anterior nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR", se mai precizează în comunicatul Preşedinţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a fost desemnat membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în Adunarea Generală de joi, cu unanimitate de voturi, conform reprezentanţilor instituţiei.

Şeful statului a fost desemnat membru de onoare, la propunerea preşedintelui AOSR, Vasile Cândea, în motivaţia acestei propuneri fiind semnalat faptul că în perioada în care Traian Băsescu a fost primarul Capitalei a sprijinit AOSR în mai multe domenii, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Basgan, vicepreşedinte AOSR.

El a mai precizat că au fost analizate la nivelul prezidiului instituţiei şi propunerile ca Regele Mihai şi Emil Constantinescu să fie numiţi membri onorifici ai forului ştiinţific, urmând ca acestea să fie luate în discuţie.

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu este deja membru de onoare al AOSR.

De asemenea, între membrii de onoare ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă se află scriitorul Dinu Săraru, jurnalistul Ion Cristoiu, generalul de armată în rezervă Constantin Degeratu, generalul de armată Mihail Popescu, episcopul Râmnicului PS Gherasim Vlădica, arhiepiscopul de Târgovişte IPS Nifon.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu ştie care ar putea fi fundamentul ştiinţific al primirii lui Traian Băsescu în Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, cu titlul de membru de onoare, susţinând că aşa au fost primiţi şi soţii Ceauşescu în Academie.

"Nu ştiu care este fundamentul ştiinţific al acestei... Aşa a fost primit şi Ceauşescu, şi Elena Ceauşescu în Academie, deci eu pot să mă jenez că sunt membru într-o asemenea Academie", a spus Iliescu.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că protestează faţă de acordarea preşedintelui Traian Băsescu a titlului de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Vasilescu a precizat că a fost iniţiator al legii pentru reînfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă, menţionând că, prin titlul acordat şefului statului, statutul de academician "nu mai are nicio valoare în România".

"Eu am fost iniţiator al legii pentru reînfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi mă simt jenată că legea iniţiată de mine a ajuns o trambulină pentru domnul Traian Băsescu, ca să mai primească un nou titlu. Mă simt jenată că domnul Traian Băsescu a ajuns academician, deşi el a declarat că a chiulit în şcoală şi nici n-a învăţat prea multă carte", a spus senatorul PSD.

Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare AOSR, membrii de onoare AOSR sunt cetăţeni români sau străini care s-au remarcat prin realizări în domeniul stiinţei sau prin contribuţii aduse la dezvoltarea obiectului de activitate al AOSR şi afirmarea prestigiului AOSR. Membrii onorifici sunt acei membri de onoare cărora li s-a acordat acest titlu, în semn de respect, de consideraţie pentru merite deosebite şi care nu primesc o indemnizaţie. Titlul de membru de onoare neindemnizat se poate acorda preşedintelui României în funcţie şi foştilor preşedinţi ai României.

Alegerea membrilor de onoare AOSR se face la propunerea Prezidiului AOSR, cu consultarea Consiliului Onorific, şi se aprobă de Consiliul Ştiintific. Este necesar acceptul scris al candidatului. Membrii de onoare din ţară şi din străinatate se validează de către Adunarea Generală, prin vot deschis.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este continuatorul şi unicul legatar al Academiei de Ştiinţe din România (1936 - 1948) şi al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, înfiinţată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr.1012/30 mai 1956 şi care, în 1996, şi-a schimbat titulatura în Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.

În anul 2007 au fost adoptate Legea 31 privind reorganizarea şi funcţionarea AOSR şi Hotărârea Guvernului 641 prin care s-a aprobat Statutul AOSR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu anunţă că nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR.
 Vizualizări articol: 680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Băsescu anunţă că nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei