Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mar 2010 - Anul XV, nr. 59 (4350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Transformarea României în republică parlamentară este apanajul iniţiativei PNL

Vineri, 12 Martie 2010 (15:45:21)

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că propunerea de a avea o republică parlamentară este apanajul iniţiativei liberalilor încă de acum 20 de ani şi că este bine că PSD şi-a dat seama că aceasta este o variantă foarte bună pentru democraţia din România.

Nicolăescu, vicelider al grupului parlamentar liberal din Camera Deputaţilor, a precizat, referitor la propunerea PSD de revizuire a Constituţiei în sensul transformării României în republică parlamentară, că PNL a încercat, timp de 20 de ani, să introducă în legea fundamentală "republica parlamentară în sensul adevărat al cuvântului".

"Propunerea de a avea o republică parlamentară în sensul adevărat al cuvântului este apanajul iniţiativei PNL de 20 de ani. PNL a încercat să introducă acest lucru şi la Constituţia din 1991 şi la cea din 2003, dar nu s-a putut. Bine că, în sfârşit, PSD şi-a dat seama că aceasta este o variantă foarte bună pentru democraţia din România", a afirmat Eugen Nicolăescu.

PNL este consecvent şi susţine în continuare ideea de a avea o democraţie parlamentară în România, a adăugat deputatul liberal.

PSD propune revizuirea Constituţiei în sensul transformării României în republică parlamentară, astfel încât şeful statului să nu mai fie ales direct, ci de către o Adunare formată din membrii Parlamentului şi dintr-un număr egal de electori, desemnaţi de Consiliile judeţene, după modelul german.

Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru, coordonatorul comisiei PSD pentru revizuirea Constituţiei, a prezentat, joi, la Consiliul Naţional, principalele teze pe care formaţiunea sa le propune în ceea ce priveşte revizuirea Legii fundamentale.

Chelaru a precizat că referendumul organizat de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea numărului de parlamentari şi introducerea Parlamentului unicameral nu este obligatoriu, ci doar consultativ.

El a arătat că principalele tezele pe care PSD le propune vizează menţinerea bicameralismului şi transformarea României în republică parlamentară.

Chelaru a precizat că PSD doreşte ca sistemul bicameral să fie configurat prin instituirea unui bicameralism diferenţiat, care implică stabilirea unor atribuţii diferite pentru cele două Camere şi prin instituirea unei modalităţi diferite de desemnare a membrilor celor două Camere.

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, vineri, la RFI România, că propune ca, prin viitoarea Constituţie, Guvernul să nu mai poată adopta Ordonanţe de Urgenţă, iar preşedintele ţării să fie ales de Parlamentul bicameral.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Transformarea României în republică parlamentară este apanajul iniţiativei PNL.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Transformarea României în republică parlamentară este apanajul iniţiativei PNL0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei