Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 mar 2010 - Anul XV, nr. 54 (4345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FEN a decis declanşarea acţiunilor de protest, care pot ajunge până la greva generală

Duminică, 7 Martie 2010 (14:55:51)

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis declanşarea protestelor, care pot ajunge până la greva generală, nemulţumiţi de diminuarea veniturilor salariale în urma aplicării Legii unice, de neacordarea unor sporuri, precum şi de disponibilizările din învăţământ, de la 1 septembrie.

Decizia a fost luată vineri, la Congresul Extraordinar al Federaţiei Educaţiei Naţionale. Sindicaliştii FEN sunt nemulţumiţi de disponibilizările prevăzute de OUG 114/2009, de diminuarea veniturilor salariale prin aplicarea Legii unice, precum şi de refuzul acordării unor sporuri negociate prin contractele colective de muncă, se arată într-un comunicat de duminică al federaţiei sindicale.

Totodată, sindicaliştii FEN reclamă anularea, prin OUG 1/2010, a dreptului constituţional la negocierea colectivă a salariilor şi sporurilor în domeniul bugetar, refuzul punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti, prin care au fost câştigate în instanţă drepturi salariale, blocate prin adrese ale Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, precum şi comasarea nejustificată a unor unităţi de învăţământ, concomitent cu creşterea efectivelor de elevi la clasă şi subevaluarea costurilor standard per elev.

Subfinanţarea accentuată a învăţământului prin acordarea unor fonduri insuficiente în vederea funcţionării unităţilor şcolare şi "încercarea de discreditare a sindicatelor din învăţământ, prin declaraţii provocatoare şi iresponsabile ale unor reprezentanţi ai puterii actuale şi ai ministerului" sunt alte motive pentru care FEN a decis declanşarea protestelor.

Calendarul acţiunilor de protest ale FEN urmează să fie stabilit împreună cu celelalte federaţii sindicale din învăţământ.

Totodată, sindicaliştii FEN vor participa, împreună cu federaţiile sindicale din sectorul bugetar afiliate la CNS "Cartel Alfa", la manifestările de protest ale confederaţie.

FEN cere conducerii Ministerului Educaţiei stabilirea unei întâlniri de urgenţă, pentru găsirea unor soluţii la problemele din învăţământ.

Totodată, FEN solicită sprijinul parlamentarilor pentru adoptarea unor acte normative care să ducă la soluţionarea favorabilă a problemelor din sistemul de învăţământ.

Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ urmează să stabilească, săptămâna viitoare, la Colegiul Naţional, calendarul protestelor.

Federaţia "Spiru Haret" a pichetat, în 3 februarie, Ministerul Educaţiei. Protestul a fost prima acţiune din calendarul stabilit, sindicaliştii cerând blocarea aplicării OUG 114/2009 care prevede reducerea cu 15.000 a numărului posturilor din sistem, modificarea OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, derularea unui dialog social real şi implicarea partenerilor de dialog în toate deciziile Ministerului Educaţiei privind personalul din învăţământ.

Protestele Federaţiei "Spiru Haret" au continuat la nivel local, în 26 februarie fiind organizat un pichet la Prefectura Timiş. Totodată, în 4 martie, membri ai Federaţiei "Spiru Haret" şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au pichetat Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, cerând abrogarea OUG 114/2009 şi HG 1618/2009, precum şi demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Mandas Vergu, declara, la sfârşitul lunii februarie, că OUG 114 şi HG 1618 invocate pentru a ieşi în stradă nu afectează actul educaţional, ci aduc calitate şi opresc risipa.

Melania Vergu preciza că salariile ein educaţie nu vor scădea prin legea salarizării unice şi nici nu se poate vorbi despre zeci de mii de profesori care vor fi daţi afară, iar finanţarea unităţilor de învăţământ pe baza standardelor de cost per elev este o decizie importantă a Guvernului şi are ca scop folosirea eficientă a banilor.

"Ministerul nu intenţionează să ia măsuri aberante şi nici nu este de acord cu astfel de măsuri dacă ar fi luate la nivelul inspectoratelor şcolare, dar reţeaua de învăţământ trebuie eficientizată, mai ales că există licee cu 17 elevi într-o clasă. Acest lucru trebuie soluţionat într-un fel, pentru că, menţinând acest număr foarte scăzut de elevi, banul se risipeşte", arăta atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

În ce priveşte reducerea de personal prin aplicarea finanţării per elev, Vergu a spus că aceasta nu poate fi cunoscută cu exactitate decât la 31 august, după ce se vor încheia toate acţiunile privind mişcarea de personal. De asemenea, Ministerul Educaţiei nu poate estima încă situaţia disponibilizărilor personalului auxiliar.

La discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, sindicatele din învăţământ s-au declarat nemulţumite de OUG 114, susţinând că MECTS nu are cifre exacte şi că în aceste condiţii nu se poate vorbi despre măsurile necesare aplicării acestei actului normativ.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma analizelor s-a constatat că este posibilă aplicarea OUG 114/2009 începând cu 1 septembrie 2010. Ministerul Educaţiei preciza că, din analiza situaţiilor transmise de inspectoratele şcolare, reiese că la nivel local pot fi luate măsuri care să ducă la eficientizarea cheltuirii banului public şi la păstrarea calităţii învăţământului.

Inspectorii şcolari susţin că ar putea reduce anumite posturi, nu didactice, ci mai ales administrative, de contabili, portar sau femeie de serviciu, dar şi că aceste reduceri trebuie analizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FEN a decis declanşarea acţiunilor de protest, care pot ajunge până la greva generală.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FEN a decis declanşarea acţiunilor de protest, care pot ajunge până la greva generală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei