Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 mar 2010 - Anul XV, nr. 50 (4341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosarul "Mătuşa Tamara" ar putea fi trimis la Curtea Constituţională

Marţi, 2 Martie 2010 (16:03:11)

Dosarul în care Adrian Năstase este judecat alături de fostul său consilier Ristea Priboi şi de fostul şef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor, Ioan Melinescu ar putea fi suspendat şi trimis la Curtea Constituţională pentru soluţionarea unor excepţii, decizia putând fi atacată cu recurs.

La termenul marţi al procesului, avocatul lui Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), a invocat trei excepţii de neconstituţionalitate vizând OUG 134/ 2005 privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În primul rand, avocatul Ion Cazacu, a susţinut că Legea 54/2006 prin care s-a aprobat OUG 134/2005 este neconstituţională pentru că, potrivit Constituţiei, nu se pot face reglementări privind puterile statului, precum cea judecătorească, în care este inclusă şi DNA, prin ordonanţe de urgenţă, ci doar prin legi. Avocatul le-a spus magistraţilor că "atât Ordonanţa 134, cât şi legea prin care ea a fost aprobată sunt neconstituţionale".

În a doua excepţie, Cazacu a invocat neconstituţionalitatea unor articole din OUG 134/2005 care ar contraveni articolelor 131 alineat 3 şi 132 alineat 1 din Constituţie. Avocatul a explicat că DNA prin legea sa de organizare funcţionează ca "organism autonom cu personalitate juridică proprie", adică nu este supus controlului ierarhic şi nu răspunde în faţa ministrului Justiţiei, nici a procurorului general şi că "astfel se sutrage unui control constituţional propriu-zis".

În al treilea rând, avocatul a arătat că procurorii sunt numiţi la această structură de procurorul şef al DNA, Daniel Morar, nu de preşedintele ţării aşa cum prevede Constituţia.

În aceste condiţii, apărătorul a arătat că din această cauză procurorii care au întocmit rechizitoriul în dosar "au lucrat în afara Constituţiei astfel că toate actele de urmărire penală din acest caz ar fi nule".

Avocatul a solicitat instanţei suspendarea judecării cauzei si trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru soluţionarea acestor excepţii.

Instanţa Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis cererile şi a dipsus suspendarea cauzei. Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul 9 judecători.

În cauză a fost stabilit un termen provizoriu pentru 16 aprilie.

În acest dosar, Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru Adrian Năstase, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită.

Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denunţătoare, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari, într-un cont bancar având-o ca titular pe Năstase Daniela, soţia lui Adrian Năstase.

Cu această ocazie, Melinescu i-a promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase Adrian s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, susţineau procurorii.

"Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de 28.12.2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase Adrian a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a şi semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul preşedinte Cucu Adrian, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase)", preciza DNA.

După numirea în funcţie, "Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă".

În 18 ianuarie 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia lucrării nr.S3439/1999.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul "Mătuşa Tamara" ar putea fi trimis la Curtea Constituţională.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dosarul "Mătuşa Tamara" ar putea fi trimis la Curtea Constituţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei