Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 feb 2010 - Anul XV, nr. 43 (4334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Aş insista ca un referendum de modificare a Constituţiei să aibă loc într-un an neelectoral

Luni, 22 Februarie 2010 (18:01:36)

Preşedintele Senatului, Mircea Geaonă, s-a propunţat, luni, pentru organizarea unui referendum constituţional în anul 2011 şi nu concomitent cu alegerile locale sau parlamentare din 2012.

El a făcut această declaraţie după şedinţa Birourilor Permanente reunite, în care s-a discutat despre înfiinţarea unei Comisii comune pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constituţiei.

"E o dezbatere importantă şi eu aş insista ca un referendum de modificare a Constituţiei să aibă loc într-un an neelectoral pentru că, altfel, pe ceea ce practică, cu relativ succes domnul Băsescu, ne vom trezi cu alte referendumuri consultative suprapuse cu alegerile locale sau parlamentare din 2012", a opinat Geoană.

El s-a pronunţat, pe de altă parte, pentru declanşarea unei proceduri de consultare care va dura câteva luni de zile, care va însemna şi o dezbatere amplă în societate, cu experţi, profesori de drept constituţional, specialişti din străinătate. "Astfel, am putea să avem o dezbatere mai puţin pătimaşă şi mai puţin electorală cu privire la tipul de republică pe care România trebuie să îl aibă", a fost de părere senatorul.

Mircea Geoană s-a declarat adeptul unei reforme radicale a Constituţiei României. "Cred că de 20 de ani aveam o Constituţie care este în acest moment depăşită de evoluţiile din străinătate", a susţinut social-democratul.

Întrebat când va fi înfiinţată comisia cerută de PDL şi când va fi convocat o nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite în care să fie reluat acest subiect, aşa cum a cerut preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, Mircea Geoană a spus că acest lucru depinde de decizia ca Legea fundamentală să fie revizuită în ansamblu şi numai în ceea ce priveştre numărul de Camere.

"Dacă vom ajunge la o conluzie simplă, că se doreşte revizuirea de ansamblu a Constituţiei, cred că această comisie poate fi înfiinţată foarte rapid. Astăzi, ceea ce au prezentat cei de la PDL a fost exclusiv modificarea Constituţiei, deci un referendum de modificare a Constituţiei, pentru întrebarea care a fost deja tranşată la referendumul din decembrie - Parlament unicameral sau bicameral", a subliniat senatorul.

El a adăugat că într-o viitoare şedinţă a Birourilor Permanente reunite se va discuta acestă temă, după ce liderii grupurilor parlamentare se vor fi reunit.

"Niciodată nu s-a declanşat o astfel de procedură în absenţa unei astfel de consultări prealabile", a spus Geoană, criticând "graba suspectă" a celor de la PDL, care anterior şedinţei nu au avut nicio discuţie exploratorie cu celelalte grupuri parlamentare.

El a mai afirmat că îi încurajează pe liderii de grup să se întâlnească cât mai rapid. "Nu vreau să tărăgănăm această dezbatere. Nu este intenţia noastră - şi vorbesc acum în numele PSD - să tragem de timp", a mai spus preşedintele Senatului.

Pe de altă parte, el a arătat că există multe prevederi constituţionale care ar trebui să fie modificate. El a dat ca exemplu necesitatea unei dezbateri despre ce fel de preşedinte are nevoie România în secolul XXI. "Avem nevoie de o republică mai legată prezidenţială, de o republică semi-prezidenţială atenuată sau de o republică parlamentară? Trebuie să rezolvăm problema raporturilor tensionate între preşedinte şi prim-ministru în perioada de coabitare, de exemplu dacă preşedintele este de o culoare şi Parlamentul este de altă culoare politică", a declarat Mircea Geoană.

"Eu cred că în acest moment dialogul între toate forţele politice ar trebui să conducă la o propunere ceva mai omogenă", a conchis senatorul.

Propunerea PDL privind înfiinţarea Comisiei de revizuire a Constituţiei a fost respinsă, luni, în Birourile Permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, reprezentanţii PNL şi PSD votând împotriva acesteia, a anunţat liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

Secretarul Senatului Orest Onofrei (PDL) a declarat că în Birourile Permanente reunite s-a decis amânarea includerii pe ordinea de zi a Camerelor a înfiinţării Comisiei de revizuire a Constituţiei, fiind "o chichiţă procedurală" folosită de reprezentanţii opoziţiei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că parlamentarii PSD şi PNL creează un precedent "extrem de periculos" pentru că se opun Comisiei de revizuire a Constituţiei pentru trecerea la Parlamentul unicameral, iar PDL va solicita din nou înfiinţarea acestei comisii.

La referendumul naţional din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenţa fiind de 50,95%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Aş insista ca un referendum de modificare a Constituţiei să aibă loc într-un an neelectoral.
 Vizualizări articol: 456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Geoană: Aş insista ca un referendum de modificare a Constituţiei să aibă loc într-un an neelectoral5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei