Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 feb 2010 - Anul XV, nr. 43 (4334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Nu se pune probleme impozitării pensiilor

Luni, 22 Februarie 2010 (15:12:21)

Premierul Emil Boc a declarat, luni, în localitatea dâmboviţeană Pucheni, că nu s-a discutat în Guvern şi nici nu se va discuta despre ideea impozitării pensiilor, lansată de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu am discutat în Guvern şi nici nu vom discuta despre impozitarea pensiilor. Nu se pune această problemă. Ministrul Vlădescu a analizat ideea din perspectiva unei filozofii fiscale pe care nu am discutat-o până acum", a spus Boc, în localitatea Pucheni, unde a mers să vadă situaţia alunecărilor de teren care au dus la izolarea a aproximativ 2.500 de localnici.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a lansat spre dezbatere publică ideea impozitării pensiilor, argumentând că aceasta sunt scutite de taxe atât la momentul plăţii, cât şi la încasarea veniturilor, şi consideră că este necesară o regândire a întregului sistem fiscal.

"Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează. Că de aia funcţionează statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB. Aş vrea să devină dezbatere publică: trei milioane şi ceva de plătitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%", a afirmt Vlădescu, într-un interviu acordat money.ro.

El a explicat că impozitarea pensiilor nu ar rezolva problemele fiscalităţii româneşti, fiind nevoie de un sistem "foarte coerent de taxe şi impozite".

"Asta nu se face cu un singur lucru, ci prin modernizarea întregului sistem", a continuat Vlădescu.

El a exemplificat că beneficiarii sistemului de asigurări de sănătate sunt 18 milioane, faţă de numai trei milioane care contribuie. În opinia lui Vlădescu, sunt foarte multe categorii sociale exceptate de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate.

"Acolo iar este o sursă importantă de venituri. Impozitele pe proprietate în Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se plătesc...", a spus ministrul Finanţelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Nu se pune probleme impozitării pensiilor.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Nu se pune probleme impozitării pensiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei