Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2010 - Anul XV, nr. 42 (4333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS aşteaptă luni de la Institutul "Cantacuzino" soluţiile pentru reluarea producţiei de vaccinuri

Duminică, 21 Februarie 2010 (18:49:22)

Ministerul Sănătăţii (MS) aşteaptă, luni, de la conducerea Institutului "Cantacuzino" planul de măsuri care să permită obţinerea autorizaţiei de fabricaţie şi reluarea producţiei de vaccinuri, document care trebuie să fie agreat de către Agenţia Naţională a Medicamentului.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut, săptămâna trecută conducerilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului "Cantacuzino" soluţii rapide pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional, dar şi mai multă responsabilitate în gestionarea situaţiei create.

El a făcut această cerere după ce directorul Institutului "Cantacuzino", Radu Iordăchel, a anunţat că Agenţia Naţională a Medicamentului a retras, în 8 februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât a expirat autorizaţia GMP (bune practici de fabricaţie).

Conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului are obligaţia să programeze, în regim de urgenţă, până la sfârşitul lunii martie, inspecţia pentru acordarea avizelor necesare, astfel încât, la începutul lunii aprilie, producţia de vaccinuri la Institutul "Cantacuzino" să poată fi reluată.

"În orice ţară, producerea vaccinurilor şi a produselor injectabile reprezintă o problemă de strategie naţională. Este nevoie de o mai mare seriozitate din partea dumneavoastră în ceea ce priveşte tratarea acestui subiect şi vă atrag atenţia că nerespectarea termenelor stabilite astăzi va duce la sancţiuni", a declarat ministrul Sănătăţii în întâlnirea cu oficialii celor două instituţii, după oprirea producţiei de vaccinuri.

Totodată, Cseke Attila preciza recent, la Arad, că vaccinurile produse până în prezent de Institutul "Cantacuzino" sunt corespunzătoare normelor naţionale şi internaţionale de calitate.

Institutul Naţional de Cercetare -Dezvoltare "Cantacuzino" se află în această perioadă în faza de reautorizare a ariei de producţie.

Imunizările din cadrul programului naţional de vaccinare cu produsele realizate de Institutul "Cantacuzino" vor fi reluate după reobţinerea autorizaţiei de fabricaţie, scadentă în această perioadă, menţionează Ministerul Sănătăţii.

Restul campaniilor de imunizare din cadrul calendarului naţional de vaccinare nu vor fi afectate de sistarea producţiei de vaccinuri la Institutul "Cantacuzino", pentru că sunt utilizate produse realizarea de companii străine.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii precizează că, în prezent, există un stoc suficient de vaccin gripal pandemic pentru continuarea imunizărilor, iar fabricarea vaccinului BCG va fi reluat în luna aprilie.

Stoparea vaccinării împotriva tuberculozei până în luna aprilie nu va aduce prejudicii nou-născuţilor, deoarece acest tip de vaccinare se poate efectua până la vârsta de 10 luni, ca urmare toţi copiii care au rămas nevaccinaţi vor fi imunizaţi atunci când va fi pusă pe piaţă noua producţie, a mai arătat Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul împotriva gripei sezoniere va fi produs începând din luna mai, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii va recomanda compoziţia acestuia, a precizat sursa citată.

"Institutul Cantacuzino produce cam 10-12 tipuri de vaccin. Odată cu retragerea licenţei de către Agenţia Naţională a Medicamentului, producţia acestor vaccinuri este oprită, şi mă refer atât la vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar şi la cel împotriva tetanosului, antirabic şi altele", declara, marţi, directorul institutului, Radu Iordăchel, după audierile de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Radu Iordăchel preciza că Institutul "Cantacuzino" a început încă din 2009 procesul de retehnologizare pentru obţinerea unor standarde impuse de UE, întrucât vechea licenţă a expirat în decembrie anul trecut.

Directorul Institutului "Cantacuzino" a adăugat că în această linie de fabricaţie lucrează 450 de persoane, iar dacă Ministerul Sănătăţii nu găseşte o soluţie pentru prelungirea termenului de retehnologizare, aceşti angajaţi, foarte bine pregătiţi, dar numai pe acest domeniu, ar putea rămâne fără serviciu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS aşteaptă luni de la Institutul "Cantacuzino" soluţiile pentru reluarea producţiei de vaccinuri.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS aşteaptă luni de la Institutul "Cantacuzino" soluţiile pentru reluarea producţiei de vaccinuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei