Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 ian 2010 - Anul XV, nr. 19 (4310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţile pot diminua livrările de gaze până la nivelul minim de funcţionare pentru companii

Luni, 25 Ianuarie 2010 (17:51:45)

Autorităţile pot reduce cantităţile de gaze la mai mulţi consumatori industriali, precum Azomureş, Donau Chem şi Amonil, cu un total de 13,1 milioane metri cubi/zi şi pot diminua livările până la nivelul minim de funcţionare pentru alte companii, printre care Termoelectrica şi complexuri energetice.

Diminuarea livrărilor de gaze este prevăzută în planul de acţiuni pentru situaţii de urgenţă în sectorul gazelor, valabil pentru perioada 2009-2010 şi aprobat de Guvern în luna decembrie a anului trecut.

Actul normativ stabileşte că, în cazul în care în această iarnă va apărea o situaţie de urgenţă în privinţa alimentării cu gaze, importurile vor fi derulate conform prevederilor contractuale, dar vor putea fi suplimentate, cu condiţia ca situaţia de urgenţă să nu fie cauzată tocmai de scăderea importurilor.

De asemenea, autorităţile vor putea reduce cu 13,1 milioane metri cubi de gaze pe zi cantităţile furnizate mai multor companii consumatoare de gaze. Companiile cărora le poate fi redusă sau chiar sistată livrarea de gaze sunt combinatele chimice Azomureş, Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, GA&PRO Co Piatra-Neamţ, Amonil Slobozia, Nitroporos Făgăraş şi producătorii de energie electrică şi termică CET Palas, CET Grozăveşti, CET Sud, CET Vest şi CET Progresu.

Aceste companii au contractate în total cantităţi de 783.000 metri cubi de gaze/oră (echivalentul a 8.321,3 MWh/h) şi vor putea disponibiliza un volum de 30%, reprezentând 546.000 metri cubi/oră (5.787,2 MWh/h).

Totodată, consumul combinatului chimic Doljchim Craiova, deţinut de Petrom (SNP), va putea fi redus până la nivelul de 15.000 metri cubi/oră.

Surse oficiale au declarat duminică pentru MEDIAFAX că necesarul actual de consum de gaze se ridică la nivel naţional la aproximativ 83 milioane metri cubi pe zi.

O altă categorie de consumatori este reprezentată de mai mulţi producători de electricitate şi căldură, cărora le pot fi reduse cantităţile de gaze până la un nivel minim de funcţionare. Lista cuprinde Termoelectrica, Electrocentrale Galaţi, Dalkia Termo Ploieşti, CET Găvana, CET Timişoara, complexul energetic Craiova, CET Iaşi, CET Govora, CET Botoşani, CET Bacău, Termica Suceava, Electrocentrale Deva, Termica Târgovişte, ENET Focşani şi complexurile energetice Craiova şi Rovinari.

În baza acestui act normativ, producătorii de electricitate şi căldură sunt obligaţi să achiziţioneze combustibili alternativi gazelor naturale, pentru a asigura, în caz de urgenţă, furnizarea de energie în această iarnă.

"Se instituie obligativitatea consumatorilor de a-şi achiziţiona combustibili lichizi/solizi pentru sezonul rece 2009-2010 cu scopul interschimbabilităţii combustibilului pe o perioadă de cel puţin 30 de zile şi a răspunde la cerinţa operatorului sistemului de transport de schimbare a combustibilului în caz de urgenţă. Trecerea agenţilor economici de pe consumul de combustibil gazos pe combustibil lichid/solid va fi dispusă, la nivel zonal/naţional, de Dispeceratul naţional de gaze naturale, în funcţie de dezechilibrele constatate de Transgaz", se arată în document.

Actul normativ stabileşte totodată că, în cazul în care în această iarnă va apărea o situaţie de urgenţă în privinţa alimentării cu gaze, importurile vor fi derulate conform prevederilor contractuale, dar vor putea fi suplimentate, cu condiţia ca situaţia de urgenţă să nu fie cauzată tocmai de scăderea importurilor.

În perioada 1 octombrie 2009-30 martie 2010 este estimată o producţie de energie electrică de circa 30,9 milioane MWh şi 16,1 milioane de gigacalorii, pentru a căror producere vor fi consumate 17.400 tone de lignit, 1,8 milioane tone de huilă, 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi 360.000 tone de păcură.

Ministerul Economiei a anunţat, la sfârşitul lunii septembrie, că stocurile de combustibil ale producătorilor de electricitate şi căldură pentru perioada de iarnă au fost realizate, investiţiile necesare fiind de 4,3 miliarde de lei (aproape un miliard de euro).

În elaborarea programului de aprovizionare a producătorilor de energie cu combustibil pentru perioada de iarnă, Ministerul Economiei a luat însă în calcul şi varianta ca în luna ianuarie 2010 importurile de gaze din Federaţia Rusă ar fi sistate. În această situaţie, producătorii de electricitate şi căldură ar avea nevoie de cantităţi suplimentare de păcută de 105.630 tone de păcură.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.

Declararea situaţiei de urgenţă presupune oprirea furnizării gazelor pentru consumatorii întreruptibili, precum şi trecerea centraelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel încât populaţie să fie alimentat cu prioritate cu gaze, energie termică şi apă caldă.

Măsura a fost solicitată de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultăţilor în alimentarea cu gaze a consumatorilor.

Temperatura medie la nivel naţional a scăzut în dimineaţa zilei de luni, 25 ianuarie la minus 17,9 grade Celsius.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile pot diminua livrările de gaze până la nivelul minim de funcţionare pentru companii.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţile pot diminua livrările de gaze până la nivelul minim de funcţionare pentru companii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei