Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 dec 2009 - Anul XIV, nr. 304 (4290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngheţarea pensiilor şi anularea unor facilităţi sociale reduc cheltuielile bugetare cu 2,5% din PIB

Marţi, 29 Decembrie 2009 (15:40:09)

Guvernul estimează că îngheţarea pensiilor, anularea de facilităţi sociale şi amânarea unor obligaţii ale statului vor reduce cheltuielile cu 13,5 miliarde lei (2,5% din PIB) şi că, în lipsa acestor măsuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, într-un an care va debuta cu scădere economică.

Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în prima şedinţă după votul de învestitură, Guvernul a decis, printre altele, îngheţarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de muncă I şi II, a amânat până în 2011 achitarea contribuţiei de asigurări sănătate pentru pensii neimpozabile, a tăiat tichetele de masă, vacanţă şi cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat şi membrilor CA şi a limitat alocaţiile pentru cercetare.

Într-un document obţinut de MEDIAFAX, Guvernul apreciază că toate aceste măsuri se vor economisi de la buget aproximativ 13,5 miliarde lei (reprezentând circa 2,5% din PIB) şi că, în cazul neadoptării lor, deficitul bugetar s-ar majora cu acest procent şi ar ajunge la 8,4%, ceea ce ar duce la pierderea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale şi ar bloca relansarea economică.

Deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor de Guvern şi convenit cu FMI este de 5,9% din PIB.

Conform estimărilor Executivului, prin aceste măsuri vor fi diminuate veniturile la bugetul Fondului naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate (cu un minus de 2,4 miliarde lei) şi din TVA (-1,2 miliarde lei), concomitent însă cu scăderea cheltuielilor bugetului general consolidat, cu 17,1 miliarde lei.

Guvernul arată că România s-a angajat în acordul cu FMI să nu introducă sporuri nemonetare în salarizarea personalului bugetar, precum tichetele de masă, tichetele de vacanţă şi tichetele cadou, iar acordarea unor astfel de drepturi ar conduce la majorarea ponderii cheltuielilor cu personalul bugetar în produsul intern brut cu circa 1,6%, în condiţiile în care ponderea trebuie să scadă de la 9,2%, cât se estimează pentru 2009, la 8,7% în 2010.

"Deşi implementarea programului anticriză susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială a reuşit să ducă la normalizarea condiţiilor financiare, contracţia activităţii economice a fost mai gravă decât proiecţiile iniţiale. Se anticipează că mediul economic va continua să fie dificil şi în prima parte a anului 2010", se arată în document.

Guvernul prognozează că, în prima parte a anului 2010, tendinţa de contracţie a activităţii economice va continua, fiind posibil ca în primele două trimestre din anul viitor creşterile reale ale produsului intern brut să fie negative, dar ulterior va fi consemnată o uşoară creştere a produsului intern brut, în termeni reali, cu 1,3% faţă de 2009.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îngheţarea pensiilor şi anularea unor facilităţi sociale reduc cheltuielile bugetare cu 2,5% din PIB.
 Vizualizări articol: 429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Îngheţarea pensiilor şi anularea unor facilităţi sociale reduc cheltuielile bugetare cu 2,5% din PIB0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei