Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 nov 2009 - Anul XIV, nr. 268 (4254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România este pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav

Duminică, 15 Noiembrie 2009 (14:21:56)

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav, atrag atenţia trei ONG-uri de Ziua internaţională de comemorare a victimelor evenimentelor rutiere, precizând că din 1990 până în prezent 62.000 de români au murit pe şosele.

Ziua internaţională de comemorare a victimelor evenimentelor rutiere se desfăşoară anual, la nivel mondial, sub sloganul "Aminteşte-ţi şi reflectă, aminteşte-ţi şi răspunde!", potrivit unui comunicat al Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), International Road Safety Academy Association (IRSA) şi Federaţia Română pentru Asistarea Victimelor Accidentelor (FRAVA).

Comemorarea pe 15 noiembrie a fost stabilită prin rezoluţia ONU A/60/5 din 26 octombrie 2005 ca "modalitate de recunoaştere a memoriei victimelor evenimentelor rutiere şi a suferinţei familiilor acestora", recomandându-se statelor membre şi comunităţii internaţionale comemorarea corespunzătoare a acestui eveniment.

Potrivit statisticilor, România se află pe primul loc în UE în privinţa ratei evenimentelor rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav. Astfel, din 1990 şi până în prezent peste 62.000 de români au murit în evenimente rutiere.

Anual, pe şoselele din România mor peste 3.000 de români, echivalentul unei localităţi de dimensiune medie care este ştearsă de pe harta ţării, iar alte zeci de mii de români rămân cu infirmităţi pentru tot restul vieţii.

De asemenea, de la începutul acestui an, şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere 2.000 de români, iar aproape 400 dintre aceştia fiind copii şi adolescenţi.

"În ţările din Uniunea Europeană unde siguranţa rutieră a devenit politică de stat rezultatele sunt încurajatoare existând scăderi considerabile de 30-50 la sută ale numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi (Portugalia, Franţa, Anglia, Luxemburg, Olanda). În acelaşi timp România a devenit ţara cu cea mai ridicată insecuritate rutieră din Europa", se mai arată în documentul citat.

ONG-urile atenţionează că România s-a angajat odată cu aderarea la UE să reducă numărul deceselor în evenimente rutiere cu 50 la sută până în 2010, ia nerealizarea acestor obiective şi mai ales continuarea creşterii numărului de accidente poate conduce la adoptarea unor măsuri din partea UE.

Evenimentele rutiere constituie cauza mortalităţii numărul unu pentru tinerii între 16 şi 24 de ani şi cauza mortalităţii numărul doi pentru categoria 15 - 44 ani.

Totodată, pierderile economice sunt estimate la 1,5 - 2 la sută din PIB, fiecare decedat costând bugetul statului aproximativ 150.000 de euro prin costurile de intervenţie, spitalizare şi alte taxe.

"Semnalăm şi modul defectuos în care funcţionează justiţia, precum şi lacunele legislative existente. Comemorarea victimelor este cu atât mai importantă cu cât cei mai mulţi sunt tineri, multe dintre evenimente puteau şi trebuiau prevenite şi, de multe ori, răspunsul către victime este inadecvat, crud şi nepotrivit pierderii suferite. Pentru crearea unei conştiinţe a siguranţei rutiere la nivel naţional, vă solicităm ca prin programele dumneavoastră să transmiteţi publicului informaţii despre importanţa acestei zile precum şi chemarea la o atitudine civică corespunzătoare", mai arată ONG-urile.

Potrivit acestora, siguranţa rutieră în România trebuie să constituie politică de stat şi, în acest sens, au transmis un apel către candidaţii la preşedinţia României să sprijine măsurile de prevenire şi reducere a evenimentelor rutiere.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România este pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav.
 Vizualizări articol: 464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România este pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei