Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2009 - Anul XIV, nr. 260 (4246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a alocat fonduri primăriilor, în principal la PDL şi PNL, şi a retras bani, mai mult la PSD

Joi, 5 Noiembrie 2009 (16:35:24)

Guvernul a alocat autorităţilor locale, în şedinţa de miercuri, fonduri totale de 159,9 milioane lei pentru proiecte de infrastructură şi construcţie de baze sportive, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor conduse de PDL şi PNL, şi a retras 7,9 milioane lei, în principal de la primăriile PSD

Raportat la cursul valutar anunţat, joi, de Banca Naţională a României, de 4,29 lei pentru un euro, suma alocată reprezintă echivalentul a 37,1 milioane euro, iar fondurile retrase reprezintă 1,8 milioane euro.

Prin hotărâre aprobată de Guvern, un număr de 449 primării PDL au primit o sumă totală de 85 milioane lei, iar 239 primării PNL au încasat 38,1 milioane lei.

Pentru 294 primării PSD, Executivul a acordat 15,6 milioane lei, la un nivel apropiat sumei alocate pentru 117 primării UDMR, de 13,1 milioane lei.

Alte fonduri au fost distribuite pentru 11 primării PC (puţin peste un milion de lei), 10 primării PNG (719.000 lei) şi 6 primării PRM (peste un milion de lei).

În hotărârea aprobată de Guvern se arată că banii, asiguraţi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, vor fi utilizaţi pentru finanţarea tuturor cheltuielilor eligibile necesare realizării obiectivelor de investiţii prevăzute în cererile de finanţare declarate eligibile, "selectate în condiţiile legii, în baza criteriilor stabilite în Ghidul de eligibilitate şi în Ghidul solicitantului".

Executivul a decis totodată să retragă primăriilor o sumă totală de 7,9 milioane lei din fondurile alocate anterior în cadrul programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural. Decizia este argumentată prin faptul că administraţia locală a primit finanţare şi din alte surse decât prin acest program.

Din suma totală, cei mai mulţi bani au fost retraşi de la 14 primării PSD (4,1 milioane lei), urmate de 6 primării PNL (1,7 milioane lei), 5 primării PDL (1,5 milioane lei) şi o primărie UDMR (86.000 lei).

Hotărârea Guvernului mai stabileşte că, în cazul în care, pe parcursul implementării proiectului, apare "necesitatea temeinic justificată" a unor modificări de soluţie care implică o serie de costuri suplimentare, peste nivelul sumei rezultate la atribuirea contractului de achiziţie publică, beneficiarul va înainta o cerere de suplimentare a finanţării. După aprobarea cererii, beneficiarul va aplica procedura negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a acuzat, în urmă cu două săptămâni, Guvernul Emil Boc că, deşi este demis, administrează banii publici în mod "abuziv şi preferenţial", dând "partea leului" primăriilor PDL, printr-un proiect de hotărâre privind implementarea Programului de dezvoltare rurală.

Dragnea a spus că Guvernul Boc şi PDL pregătesc o "hoţie" prin proiectul de hotărâre de implementare a Programului de dezvoltare rurală şi a bazelor sportive, dorind să dea "partea leului" către primăriile PDL, fiind vorba de banii proveniţi din sumele defalcate din TVA.

El a făcut atunci referire la anexe din care rezulta că primăriile PDL primesc 44,51% din fonduri, cele ale PNL-29%, cele ale UDMR-12,12% şi primăriile PSD- 9,97%.

Dragnea a cerut atunci Guvernului să nu aprobe proiectul de hotărâre.

Pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive, Guvernul PDL-PSD a repartizat autorităţilor locale, în primăvara acestui an, fonduri de 662 milioane lei din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, cei mai mulţi bani fiind alocaţi primăriilor conduse de cele două partide.

Hotărâri similare de distribuire a sumelor defalcate din TVA au fost aprobate şi de fostul Guvern, pe finalul anului trecut, iar banii au fost alocaţi atunci preponderent către primării conduse de PNL şi PSD.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a alocat fonduri primăriilor, în principal la PDL şi PNL, şi a retras bani, mai mult la PSD.
 Vizualizări articol: 744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a alocat fonduri primăriilor, în principal la PDL şi PNL, şi a retras bani, mai mult la PSD0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei