Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2009 - Anul XIV, nr. 260 (4246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CRJ apreciază că evenimentele politice actuale înseamnă "măcelul" Constituţiei

Joi, 5 Noiembrie 2009 (15:39:31)

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia politică, apreciind că au loc "măcelul" Constituţiei şi jocuri de "care pe care" din care nimeni nu va avea de câştigat pe termen lung.

"De ce se apelează atât de des la Curtea Constituţională? Pentru că toată lumea încalcă regulile jocului şi, în fapt, avem pretenţia de la Curte să ne înveţe cum să ne purtăm", se arată în comunicatul ONG-ului de joi.

CRJ mai critică faptul că preşedintele Traian Băsescu a convocat în aceeaşi zi un referendum pe tema parlamentului unicameral.

"Ca să nu fie mai prejos, două consilii judeţene vor să facă referendum local in ziua alegerilor prezidenţiale, încălcând, la o scară mai mică ce e drept, aceleaşi reguli ale jocului considerate de noi ca fiind cel puţin imorale. Cum ele sunt conduse de PNL, respectiv PDL, se poate naşte întrebarea legitimă dacă acestea nu servesc propriului candidat. Chiar dacă pe hotărârile consiliilor judeţene nu va apare semnătura candidatului, lucrul rămâne grav", susţine organizaţia.

ONG arată că Parlamentul, "ori cel puţin PSD-ul", au recunoscut că s-a încălcat Constituţia în ultimii ani şi că nu contează o încălcare în plus sau în minus, aşa că a cerut Guvernului interimar Boc să voteze bugetul de stat, chiar dacă se încalcă Constituţia.

Despre propunerea lui Iohannis Klaus în funcţia de prim-ministru CRJ apreciază că, "probabil nu întâmplător", imediat după propunere a apărut informaţia că, în perioada 2003-2004 ar fi fost incompatibil.

"Presimt că o să auzim alte teme halucinante, dar la fel de constituţionale: ce se va întampla atunci cand jumătate din Guvern, adică miniştri interimari vor împlini termenul de 45 de zile de mandat? Oare se va interpreta că mai vine o persoană cu alt interimat de 45 de zile (şi tot aşa de câte ori se poate, că nu precizează la Constituţie) sau că după aceea trebuie musai să vină un titular (aşa zice doctrina). În lipsa înţelegerii textului, probabil că vom apela, din nou, la Curtea Constituţională", precizează directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu.

Alianţa pentru Statul de Drept a înaintat, marţi, Avocatului Poporului, documentul de poziţie privind posibilele riscuri de fraudă morală la alegerile prezidenţiale care se suprapun cu referendumul, solicitând oficial instituţiei să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu aspectele reclamate.

Cele patru ONG-uri au cerut, joia trecută, într-o conferinţă de presă, ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională referitor la convocarea referendumului odată cu alegerile prezindenţiale. Reprezentanţii ONG-urilor au susţinut că prin suprapunerea referendumului cu alegerile prezidenţiale s-ar putea încălca prevederile articolului 57 din Constituţie privind exercitarea drepturilor şi a libertăţilor.

Potrivit acestui articol, "cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi".

ONG-urile spuneau atunci că doar preşedintele poate convoca referendumul. În situaţia prezentă, Traian Băsescu are însă două atuuri, deoarece, în calitate de şef de stat, poate convoca referendumul, el fiind totodată şi candidat la alegerile prezidenţiale.

Băsescu apare astfel pe două afişe, atât pe cel pentru alegerile prezidenţiale, cât şi pe cel privind referendumul, acuzau reprezentanţii celor patru ONG-uri constituite în Alianţa pentru Statul de Drept. Aceştia spuneau că se creează astfel o inechitate faţă de ceilalţi candidaţi la prezidenţiale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CRJ apreciază că evenimentele politice actuale înseamnă "măcelul" Constituţiei.
 Vizualizări articol: 408 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CRJ apreciază că evenimentele politice actuale înseamnă "măcelul" Constituţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei