Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 nov 2009 - Anul XIV, nr. 257 (4243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liberalii au decis să elaboreze până săptămâna viitoare propriul proiect de buget pentru 2010

Luni, 2 Noiembrie 2009 (16:16:57)

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că BPC a decis mandatarea unei comisii de specialişti liberali care să elaboreze un proiect propriu de buget pentru 2010, care să se bazeze pe programul PNL de guvernare pentru stimularea economiei.

"BPC a hotărât să mandateze o comisie compusă din Varujan Vosganian, Dan Radu Ruşanu, Daniel Chiţoiu, Eugen Nicolăescu, Mariana Câmpeanu şi subsemnatul, să elaboreze până săptămâna viitoare proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul 2010, astfel încât România să nu intre în riscul de a nu avea buget pentru anul viitor", a susţinut Ludovic Orban.

El a menţionat că acest prioect de buget va fi elaborat plecând de la ideile programului liberal de guvernare, care să fie un buget "al stopării declinului economic" şi al "relansării economice", "un buget care să asigure toate resursele necesare pentru reluarea procesului investiţional, crearea de locuri de muncă şi asigurarea unei creşteri economice pentru 2010".

"Nu ne vom bizui la venituri pe veniturile provenite din impozitul forfetar. Vom propune măsuri de stimulare economică", a spus Orban, menţionând că proiectul liberal al bugetului nu va respecta cerinţele FMI, pentru că nu sunt cunoscute de liberali.

Liberalul a menţionat că PNL nu cunoaşte aceste cerinţe "pentru că, nici până astăzi, Guvernul demis şi Traian Băsescu nu au prezentat opiniei publice forma finală a acordului".

"E un proiect de lege al bugetului de stat şi unul al bugetului asigurărilor sociale de stat, care va fi elaborat numai de specialiştii PNL. Proiectul va fi înaintat spre dezbatere Parlamentului. Guvernul interimar nu are competenţa constituţională de a elabora proiectul de lege şi de a le înainta la Parlament. Nu putem fi de acord cu câteva puncte foarte clare - nu suntem de acord cu decuplarea punctului de pensie de salariul mediu. Vom susţine în continuare să existe o lege a pensiilor în care să nu mai fie privilegiaţi ai sistemului de pensionare, dar vom susţine ca în această lege a pensiilor punctul de pensie să fie în directă legătură cu salariul mediu pe economie, astfel încât pensiile să crească în raport cu creşterea economică din România", a explicat liberalul.

El a adăugat că, în privinţa legii salarizării, PNL nu poate fi de acord ca educaţia, cercetarea, sănătatea să fie tratate "ca nişte cenuşărese", iar legea salarizării unice să semene "ca în oglindă cu legea salarizării din perioada comunistă".

Pe de altă parte, Orban a anunţat că liberalii vor trebui să renunţe la reducerea TVA sau a cotei unice care nu s-ar putea aplica imediat, ca urmare a legii fiscale.

"Am fi vrut să reducem TVA la 15%, cota unică de la 16% la 15%, dar există nişte rigori în legislaţia fiscală. Orice fel de lege privind modificarea taxelor şi impozitelor trebuie adoptată cu cel puţin 6 luni înainte de aplicare şi din acest motiv nu putem în actuala lege a bugetului să introducem măsurile de relaxare fiscală pe care le susţinem. Ele fac parte din programul de guvernare al PNL şi vor fi baza negocierii după alegerile prezidenţiale", a spus Orban.

De asemenea, liderul PNL a precizat că pentru susţinerea investiţiilor în Transporturi ar fi necesară o sumă de minimum 2,5 miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii, pentru Educaţie 6% din PIB, iar pentru Sănătate 4% PIB.

El a criticat afirmaţiile ministrului demis Radu Berceanu privind bugetul pentru Transporturi, despre care a spus că "ar trebui să se ocupe de calea ferată pe care a făcut-o praf", neexistând săptămână în care să nu aibă loc un accident. Orban a admis însă că procentul propus de acesta, de 3,5% din PIB, este suficient.

În privinţa reducerilor de cheltuieli, Orban a menţionat că PNL susţine transferul a cât mai multor atribuţii ale statului către autorităţile locale, către sectorul privat şi ONG-uri, proces care va duce la reducerea numărului de angajaţi în sectorul public.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, după şedinţa BPN al partidului, că Guvernul interimar lucrează la proiectul bugetului de stat pe 2010, precizând că PDL este dispus la discuţii cu celalalte partide pentru ca bugetul să fie adoptat de Parlament.

"Guvernul interimar Boc lucrează la bugetul pe 2010. Este un calendar pe care îl respectă şi ţinem seama de toate angajamentele şi toţi perametrii pe care i-am discutat până acum cu instituţiile internaţionale", a spus Flutur.

El a precizat că se lucrează la acest proiect pentru ca Ministerul de Finanţe să lase lucrurile "pregătite" pentru următorul Executiv, întrucât Guvernul interimar nu poate veni cu acest buget în Parlament.

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, la Bacău, că bugetul pentru 2010 "este gata" şi poate fi trecut prin Parlament după votul de învestitură al Cabinetului Croitoru.

Adoptarea proiectului de buget pentru 2010 este una dintre condiţiile incluse în acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru eliberarea în luna decembrie a unei tranşe din împrumut.

Delegaţia FMI se află în România pentru a doua evaluare a acordului de finanţare.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liberalii au decis să elaboreze până săptămâna viitoare propriul proiect de buget pentru 2010.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liberalii au decis să elaboreze până săptămâna viitoare propriul proiect de buget pentru 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei