Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2009 - Anul XIV, nr. 256 (4242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNR va reduce probabil dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 7,75%

Duminică, 1 Noiembrie 2009 (13:37:37)

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României va decide, marţi, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25%, la 7,75%, potrivit mediei estimărilor analiştilor, ale căror prognoze variază între menţinerea ratei şi o relaxare de până la un punct procentual.

Dintre analiştii chestionaţi de MEDIAFAX, cea mai mare scădere a dobânzii de politică monetară este anticipată de economistul-şef al BRD, Florian Libocor.

El a afirmat că este posibilă o nouă relaxare, fie pe partea de dobândă, fie pe rezerve minime obligatorii, sau o decizie combinată.

"Astfel, este posibil să vedem o nouă reducere a dobânzii cu 0,5 până la 1 punct procentual. Efectul în piaţă va fi o uşoară diminuare a remunerării depozitelor. Pe partea de RMO este posibilă o scădere de până la cinci puncte procentuale a ratelor la pasivele în lei şi de 5 până la 10 puncte procentuale la cele în valută", a declarat Libocor, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

El consideră că dacă CA al BNR va decide coborârea simultană a dobânzii şi rezervei minime obligatorii, este posibil să aibă loc, până la finele anului, reduceri ale ratelor aferente resurselor atrase şi plasate de către bănci de unu până la două puncte procentuale, în medie.

Pe de altă parte, economistul ING Bank România Vlad Muscalu consideră că BNR va decide să scadă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale şi rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută cu 5 puncte, la 25%, dar să menţină RMO la lei la 15%.

El a explicat că există riscuri semnificative şi pentru a se reduce rata dobânzii cu 0,5 puncte procentuale, dar că riscurile prezente în economie, în special tensiunile politice, şi situaţia nefavorabilă de pe pieţele externe fac mai probabilă o diminuare de 0,25 puncte.

Muscalu crede că este posibil ca o eventuală reducere a dobânzii cu 0,25 puncte să nu aibă niciun efect asupra dobânzilor din piaţă şi cursului, dacă această relaxare nu va fi implementată prin anumite operaţiuni, cum ar fi cele repo.

"BNR va continua să relaxeze politica monetară la începutul lui 2010, bazându-ne pe ideea că politica fiscală va fi strânsă de anul viitor. La finele primului trimestru, rata de politică monetară se va situa la 7,25%, şi va coborî până la 6,75% la sfârşitul anului viitor", a încheiat Muscalu, care a precizat că tensiunile politice actuale aruncă un val de umbră asupra perspectivelor.

Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, anticipează că banca centrală va decide reducerea dobânzii de politică cu 0,25 puncte procentuale, pe fondul scăderii inflaţiei, şi a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu 5 puncte.

"Probabil că o scădere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale ar putea să aibă rol de semnal că relaxarea polticii monetare va continua. Este clar că România se află într-o perioadă dificilă, în contextul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, iar zgomotul politic existent pe plan local va determina oficialii BNR să fie mai prudenţi de data aceasta", consideră Dumitru.

În ceea ce priveşte evoluţia politicii monetare anul viitor, oficialul Raiffeisen Bank România estimează că banca centrală are "spaţiu destul de important" pentru relaxarea politicii, în contextul reducerii inflaţiei.

"Constrângerea principală este legată de cursul de schimb valutar, determinat în principal de evoluţia acordului cu FMI", a încheiat Dumitru.

Pe de altă parte, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, previzionează că CA al BNR va menţine dobânda de politică monetară la 8%, întrucât o reducere de 0,25 puncte procentuale nu ar avea efecte pe piaţă, şi în contextul unui posibil risc de depreciere a cursului de schimb.

"Considerăm că primordial va fi focusul pe curs în ultima perioadă a anului", a precizat oficialul UniCredit.

Totodată, Pal anticipează şi o diminuarea a ratelor rezervei minime obligatorii la pasivele băncilor în lei la 12-13% şi la cele în valută la 25%.

"Pe termen lung credem că procesul de relaxare a politicii monetare va continua, pe fondul coborârii ratei inflaţiei la nivelul ţintit şi pentru încurajarea finanţării economiei reale prin dobânzi mai mici", a mai afirmat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Pal previzionează că dobânda de politică monetară se va situa la finele anului viitor la 6,5%.

CA al BNR va avea, marţi, ultima şedinţă dedicată politicii monetare din acest an, în cadrul căreia va analiza şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.

BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, iar atingerea acestui obiectiv reprezintă unul dintre criteriile cantitative fixate în cadrul acordului României cu FMI.

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, de la finele lunii septembrie, CA al BNR a decis diminuarea dobânzii cu 0,5 puncte, la 8% pe an.

De la începutul anului, banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR va reduce probabil dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 7,75%.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR va reduce probabil dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 7,75%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei