Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 oct 2009 - Anul XIV, nr. 251 (4237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pichete săptămânale, începând de miercuri, şi la Hidroelectrica

Luni, 26 Octombrie 2009 (17:12:23)

Salariaţii Hidroelectrica au început să strângă semnături pentru declanşarea grevei, urmând ca de miercuri să picheteze, săptămânal, alături de alţi energeticieni, sediile societăţii şi Ministerului Economiei, cerând finalizarea negocierilor anuale referitoare la salarii şi condiţii de muncă.

Sindicaliştii solicită, de asemenea, internalizarea societăţilor de servicii energetice (SC Hidroserv) în cadrul SC Hidroelectrica SA, având drept consecinţă reducerea costurilor şi îmbunătăţirea calităţii activităţilor de întreţinere şi mentenanţă, neincluderea SC Hidroelectrica SA şi a SC Hidroserv prin divizare în cadrul Companiilor Energetice pe care Ministerul Economiei vrea să le înfiinţeze, se arată într-un comunicat de luni al Federaţiei "Univers", la care sunt afiliaţi protestatarii.

Astfel, începând din 28 octombrie, în fiecare miercuri a săptămânii, între orele 12.00 şi 14.00, angajaţii Hidroelectrica vor organiza pichete de protest la sediul companiei şi la cel al Ministerului Economiei.

În acelasi timp, Federaţia "Univers" a declanşat procesul de strângere de semnături pentru organizarea grevei de avertisment şi a grevei propriu-zise, se arată în acelaşi comunicat.

Federaţia "Univers" a anunţat, vineri, într-un comunicat, că suspendă protestele anunţate la nivelul companiei Transelectrica, în urma negocierilor cu administraţia şi a stabilirii unui calendar de soluţionare urgentă, până la sfârşitul anului, a problemelor legate de condiţiile de muncă şi de continuare a negocierilor salariale la începutul anului 2010, "pentru a satisface pe deplin nevoile salariaţilor".

Sindicalişti din energie şi gaze au comunicat, pe 20 octombrie, că vor picheta, săptămânal, începând din 28 octombrie, sediile prefecturilor şi pe cel al Ministerului Economiei, după ce cu o zi înainte anunţau acţiuni similare la sediul E.ON din Iaşi. Pichetele sunt anunţate pentru fiecare zi de miercuri, între orele 12.00 şi 14.00.

Energeticienii afiliaţi la Federaţia "Univers" sunt nemulţumiţi de intenţia Ministerului Economiei de a constitui două companii energetice naţionale care să includă Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi filialele sale.

Sindicaliştii din energie şi gaze mai cer promovarea documentelor necesare pentru internalizarea serviciilor energetice în cadrul societăţilor Hidroelectrica, Transelectrica şi Electrica SA.

Reorganizarea Filialei de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" SA prin internalizarea SISE Muntenia Nord, SISE Transilvania Nord şi SISE Transilvania Sud în societăţile comerciale de distribuţie pe care le deservesc, respectiv organizarea ca societăţi comerciale ale SISE Muntenia Sud, SISE Oltenia, SISE Dobrogea la nivelul Electrica SA şi finanţarea programului de restructurare a acestei filiale reprezintă alte revendicări ale sindicaliştilor.

De asemenea, membrii Federaţiei "Univers" sunt nemulţumiţi de lipsa de implicare a Ministerului Economiei în urmărirea asigurării calităţii serviciului public de transport şi distribuţie de către operatorii din sistem, fapt care aduce "prejudicii grave" salariaţilor şi consumatorilor de energie electrică.

O altă cerere a sindicaliştilor este vânzarea către salariaţi, membri Consiliului de Administraţie şi pensionari proveniţi din SC Electrica SA şi filialele sale a pachetului de până la 10 la sută din acţiuni de la SC Electrica SA din societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, privatizate cu grupurile CEZ, ENEL, E.ON.

Sindicaliştii de la E.ON Iaşi vor picheta, de asemenea, sediul societăţii ieşene, nemulţumiţi de măsurile de reorganizare şi disponibilizare de personal, dar şi de condiţiile de muncă.

Aproximativ 400 de sindicalişti din energie au pichetat, trei zile consecutiv, la jumătatea lunii septembrie, sediile Ministerului Economiei şi pe cele ale ANRE, Electrica, Enel şi E.ON.

Guvernul intenţionează să cumuleze principalele companii de producţie a electricităţii cu cele de exploatare a cărbunelui în două societăţi, numite Electra şi Energetica.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au aprobat, vineri, în adunările generale ale acţionarilor, fuziunea complexurilor energetice din Oltenia cu SNLO, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, în vederea înfiinţării uneia dintre cele două societăţi energetice naţionale.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. Profitul net al Hidroelectrica a scăzut la nouă luni de aproape trei ori, la 84,17 milioane lei (20 milioane euro), faţă de 235,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut, din cauza secetei, a creşterii tarifelor pe piaţa concurenţială şi a închiderii unor unităţi pentru retehnologizare.

Livrările de electricitate din producţia proprie a Hidroelectrica au totalizat 11.907 GWh, în timp ce vânzările de energie au fost de 13.869 GWh.

În primele nouă luni ale acestui an consumul de energie la nivel naţional a înregistrat o scădere de 10,1%, în timp ce producţia s-a redus cu 12%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pichete săptămânale, începând de miercuri, şi la Hidroelectrica.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pichete săptămânale, începând de miercuri, şi la Hidroelectrica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei