Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 oct 2009 - Anul XIV, nr. 251 (4237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Trebuie făcute anumite modificări ale acordului cu FMI pentru că nu îndeplinim obligaţiile

Luni, 26 Octombrie 2009 (19:10:58)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a făcut "eforturi mari" în vederea revizuirii acordului cu FMI, opinând că trebuie operate "anumite modificări" pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie.

"Avem o vizită a FMI şi am făcut eforturi mari ca această revizuire a acordului cu Fondul să se facă, în primul rând că trebuie constatat dacă România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pe primele trei trimestre, pentru a se elibera tranşele de împrumut pentru luna decembrie şi, în acelaşi timp, trebuie făcută revizuirea acordului pentru 2010, pentru că pe 15 decembrie este şedinţa board-ului, în care se pot aproba revizuiri ale acordului. Este clar că trebuie făcute anumite modificări pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie", a declarat Băsescu.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla în România în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar ar putea fi nevoie şi de o altă delegaţie care să discute cu noul Guvern, a anunţat instituţia.

"Din cauza situaţiei politice actuale, misiunea FMI va iniţia discuţii cu autorităţile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie care să continue negocierile după ce se va forma noul guvern", a declarat într-un comunicat şeful misiunii instituţii financiare internaţionale în România, Jeffrey Franks.

El a precizat că FMI va vizita România împreună cu echipe de reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Oficialii FMI se vor întâlni şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile.

"Misiunea va prezenta concluziile la sfârşitul vizitei. Încheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri a acordului va necesita angajament politic larg pentru aprobarea bugetului pe 2010, care să ţintească un deficit de maxim 5,9% din PIB", a adăugat şeful misiunii FMI.

Oficialul instituţiei a explicat că, după ce se va ajunge la un acord cu privire la politicile fiscale şi macroeconomice esenţiale pentru succesul programului, Consiliul Executiv al instituţiei îl va analiza.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşă din împrumut, care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.

Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Trebuie făcute anumite modificări ale acordului cu FMI pentru că nu îndeplinim obligaţiile.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Trebuie făcute anumite modificări ale acordului cu FMI pentru că nu îndeplinim obligaţiile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei