Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 oct 2009 - Anul XIV, nr. 249 (4235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 50% dintre firmele private şi instituţiile de stat au redus numărul angajaţilor în acest an

Vineri, 23 Octombrie 2009 (18:13:03)

Aproape jumătate dintre firmele private şi instituţiile publice din România au redus numărul angajaţilor în acest an, iar bugetul de resurse umare a fost micşorat de 43% dintre organizaţii, departamentele de vânzări şi finanţe având în prezent o importanţă mai mare, potrivit HR-Club.

HR Club şi Daedalus Millward Brown au realizat, în perioada 31 august-18 septembrie, un studiu la care au participat 225 de directori generali, precum şi directori şi middle management din cadrul departamentelor de resurse umane din companii româneşti mari, multinaţionale, instituţii publice, IMM-uri şi organizaţii non-guvernamentale. Domeniile de activitate au fost media, auto, finanţe, retail, industria de bunuri de larg consum, construcţii, farma, IT şi telecomunicaţii.

Organizaţiile mici au sub 50 de angajaţi, cele medii între 50 şi 250 de angajaţi, iar cele mari peste 250 angajaţi.

"Mai mult de jumătate dintre companiile medii şi cele mari au redus numărul angajaţilor şi aproape una din două a micşorat bugetul de resurse umane, comparativ cu 2008. Companiile mici au tendinţa să menţină numărul angajaţilor şi bugetul pentru resurse umane la acelaşi nivel cu cel de anul trecut", se arată în studiu.

Astfel, 48% dintre respondeţi au spus că numărul de angajaţi a scăzut faţă de 2008, 29,3% că s-a păstrat la acelaşi nivel, iar 22,7% au recrutat.

În cazul companiilor mari, 54% au făcut restructurări, 20,4% au păstrat numărul salariaţilor, iar 25,7% au angajat, în timp ce organizaţiile de dimensiuni medii au renunţat la o parte din echipă în 51,5% din cazuri, 25,8% au acelaşi personal şi 22,7% şi-au completat forţa de muncă. De asemenea, 15,2% dintre companiile mici au angajat, 28,3% au renunţat la o parte din personal, iar cele mai multe (58,5%) nu au făcut restructurări, dar nici recrutări.

În ceea ce priveşte bugetul pentru resurse umane, 43,1% din totalul respondenţilor au declarat că a fost redus comparativ cu anul trecut, 28% au spus că se situează la acelaşi nivel, iar 23,1 % au crescut fondurile.

Aproape jumătate din companiile mari şi cele medii au alocat mai puţini bani pentru acest segment. În cazul firmelor mici, 28,3% au decis să scadă bugetul pentru resurse umane, iar 52,2% l-au păstrat la un nivel asemănător cu cel din 2008.

Autorii studiului relevă că în prezent companiile acordă mai multă importanţă departamentelor de vânzări, marketing şi finanţe.

"Putem spune cu siguranţă că organizaţiile acordă mai multă importanţă departamentelor legate de bani, respectiv vânzarea produselor sau administrarea finanţelor. Când ne uităm evoluţia importanţei departamentelor, cel de vânzări a avut cea mai mare dinamică dintre toate. Pe locul doi, în termeni de creştere a importanţei, se află departamentul de finanţe, urmat de cel de marketing", potrivit analizei.

Astfel, 76,5% dintre participanţii la studiu au spus că departamentul de vânzări are o mai mare importanţă în prezent faţă de 2008, 66,9% cel de finanţe şi 51,2% cel de markting.

Totodată, analiza arată că 84% dintre companii au programe de recompensare a performanţelor. În 90% dintre companiile cu peste 250 angajaţi se folosesc aceste metode, în timp ce 63% dintre cele cu mai puţin de 50 angajaţi au un astfel de program. În cea mai mare parte a cazurilor, dacă organizaţia are un program de recompensare, acesta influenţează venitul angajaţilor, mai exact în 75,7% dintre companii.

"Directorii de resurse umane consideră că au nevoie să îşi îmbunătaţească capabilităţile strategice şi financiare pentru a deveni parteneri strategici pentru managementul de vârf. Managerii generali, în schimb, sunt dispuşi să încheie parteneriatul strategic cu directori de resurse umane care pot fi un model de urmat pentru ceilalţi, care se dovedesc abili în luarea deciziilor şi care sunt orientaţi spre rezultate. De asemenea, managementul de vârf consideră de o importanţă majora curajul oamenilor de resurse umane de a cere mai mult, de a îi provoca pe angajaţi", se mai spune în studiu.

Daedalus Millward Brown, parte a grupului Daedalus, furnizează servicii de cercetare de marketing (calitativă şi cantitativă), marketing information systems (MIS), strategii de intrare pe piaţă şi consultanţă de marketing.

HR-Club este o asociaţie a profesioniştilor în resurse umane din România, cu peste 350 de membri din aproximativ 300 de companii multinaţionale şi româneşti, din toate industriile.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 50% dintre firmele private şi instituţiile de stat au redus numărul angajaţilor în acest an.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 50% dintre firmele private şi instituţiile de stat au redus numărul angajaţilor în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei