Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 oct 2009 - Anul XIV, nr. 247 (4233)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentul dă aviz negativ scrisorii preşedintelui privind referendumul

Miercuri, 21 Octombrie 2009 (13:06:52)

Parlamentarii au votat, miercuri, pentru aviz negativ la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum naţional în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale pe tema Parlamentului unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la maximum trei sute.

În favoarea avizului negativ, recomandat de Comisiile juridice, au votat 233 parlamentari, fiind înregistrate 131 voturi "împotrivă".

Deputatul PDL Ioan Oltean a anunţat, anterior, că parlamentarii democrat-liberali vor vota pentru adoptarea unui aviz favorabil la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum. "Participăm la o şedinţă care din capul locului se dovedeşte una prin care se doreşte ca preşedintele României să fie împiedicat să îşi exercite una dintre atribuţiile sale fundamentale", a susţinut Oltean.

El a reiterat faptul că scrisoarea preşedintelui a fost trimisă la Comisiiile juridice în mod neregulamentar, pentru ca aceasta să fie a o cenzura. Oltean a arătat că vidul legislativ a fost acoperit în totalitate prin Ordonanţa 103, iar invocarea neconstituţionalităţii ei este o motivaţie pe care un jurist nu poate să o facă sub nicio formă.

Arătând că nu este niciun element care să împiedice organizarea acestei consultări populare, democrat-liberalul a spus că avizul negativ nu va împiedica pe preşedintele Băsescu să convoace referendumul. "Acest referendum nu deschide drumul reviziurii constituţiei", a mai subliniat el.

Din partea PSD, deputatul Victor Ponta a spus că e suficient să fii parlamentar ca să ştii că modificarea Constituţiei trebuie să urmeze o altă procedură. Deputatul a arătat că din 2010 se va vedea dacă Uniunea Europeană cere modificarea Constituţiei în sensul în care să se renunţe la parlamentul unicameral.

Referindu-se la Ordonanţa de modificare a Legii referendumului, Ponta a opinat că ea este neconstituţională şi neoportună. "Temele de campanie electorale ale domnului Traian Băsescu şi a PDL cred că este cazul să fie prezentate ca teme de campanie electorală", a mai declarat el.

Raportul Comisiilor juridice reunite la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum naţional în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale cu privire la trecere la un parlament unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la maximum trei sute a fost prezentată de senatorul Toni Greblă.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat a precizat că membrii celor două comisii au hotărât cu 18 voturi pentru şi 12 voturi împotrivă să înainteze un comun negativ privind solicitarea şefului statului.
El a susţinut că avizul a fost dat în urma studierii textelor Constituţiei şi a Legii referendumului.

Senatorul social-democrat a spus că în România nu poate fi organizat un referendum pentru că mai multe articole din Legea referendumului au fost abrogate. Pe de altă parte, el aprezentat şi punctul de vedere contrar, exprimat în Comisie, potrivit căruia acest vid legislativ a fost acoperit printr-o Ordonanţă de urgenţă care îşi produce efectele atâta timp cât nu este declarată ca fiind neconstituţională.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentul dă aviz negativ scrisorii preşedintelui privind referendumul .
 Vizualizări articol: 371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Parlamentul dă aviz negativ scrisorii preşedintelui privind referendumul2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei